avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum poate mama sa vanda o casa daca tatal este decedat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum poate mama sa vanda o casa daca tatal este decedat?

Va rog frumos sa-imi raspundeti la aceasta dilema.Mama mea are 78 ani,tatal a decedat in ianuarie 2010,eu traiesc in Spania si doresc sa o aduc pe mama aici cu mine iar pentru asta vrem ca sa vinda garsoniera pe care o are.Mama zice ca inainte sa moara tata au facut un act intre el si ea cum ca daca moare el primul ii ramine ei totul si viceversa.Mai zice ca trebuie sa faca succesiunea si o coasta 800 de lei.El avea doi copii din prima casatorie care nu ia vizitat aproape niciodata si nici ei pe el,ea un copil din prima casatorie si impreuna ma aveau pe mine,o fiica.Un notar i-a spus ca nu poate sa vinda garsoniera inainte de un an decit cu acordul copiilor .Vreau sa stiu daca trebuie sa mai faca succesiunea si cit costa si daca poate sa vinda fara sa dea socoteala nimanui.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:26, 12 Aprilie 2010
trebuie sa dezbata succesiunea. mostenitori sunt mama, dvs si cei doi copii ai tatalui
Daca are testament de la tatal dvs. poate sa dezbata succesiunea oricand, nu inteleg de ce i-a spus notarul asa.
Ce act au facut, mai exact?
Chiar daca parintii dvs. au facut acel testament reciproc, nu pot incalca rezerva succesorala, stabilita de lege atunci cand exista mostenitori rezervatari (copii sau parinti ai defunctilor). In cazul dvs, cum exista copii si de o parte si de alta, iar garsoniera banuiesc ca a fost achizitionata de parinti in timpul casatoriei, este obligatorie dezbaterea succesiunii pentru a se putea face vanzarea. Mai mult decat atat, este obligatoriu sa fie chemati si copiii tatalui dvs. din prima casatorie, care au aceleasi drepturi ca si dvs. la mostenirea parintelui lor decedat.
Bunurile care compun masa succesoralasi care au fost bunuri comune, se vor imparti astfel:
- 1/2 revine mamei dvs. in calitatea ei de sotie supravietuitoare (se considera ca aceasta este jumatatea dansei din bunurile dobandite in timpul casatoriei);
- din cealalta jumatate (cea a tatalui dvs), mamei ii mai revine 1/4, restul de 3/4 fiind impartit egal intre copii (dvs. si copiii tatalui din prima casatorie).
Per ansamblu, mama dvs. primeste 5/8 din bunurile comune, iar copiii 3/8.
Singura facilitate pe care v-o ofera legea este ca, in cazul in care dezbateti succesiunea in cel mult 2 ani de la decesul tatalui dvs, nu platiti impozitul aferent.
mostenitorii(fii tatalui si dvs) trebuie sa renunte expres la mostenire pentru ca mama dvs sa poata dispuna liber de imobil.Asta inseamna ca trebuie sa se prezinte in termen de 6 luni de la data decesului la notar si sa declare expres ca renunta. Daca nu vor acest lucru trebuie sa-i chemati la dezbaterea succesiunii la notar sau in instanta dupa 6 luni sa dovediti ca nu au acceptat succesiunea in termenul legal. costurile pentru succesiune vi le poate cominica un notar, depinde de masa succesorala. Nu poate vinde "fara sa dea socoteala".
-actele de vanzare cumparare intre soti nu sunt permise de lege.
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
Marina Loredana Mihailescu, Avocat
sa se duca la notar sa inceapa dezbaterea succesiunii.Nu poate sa-i inlature pe copiii tatalui de la mostenire.abea dupa aceea poate vinde

Alte discuții în legătură

Testament FlorinBrb FlorinBrb Buna seara, tatal meu are 3 copii si mi-a facut testament mie la notar pe tot ce primeste el mostenire pentru ca se dezbate mostenirea bunicilor in acest timp. ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament de mostenire, buna ziua tatal meu inainte ... Anamaria37cismaru Anamaria37cismaru Valabilitate testament de mostenire, buna ziua tatal meu inainte sa moara ia facut mamei noastre testament pt toata mostenirea ,noi suntem trei frati , iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune - de unde sa incep? Langa Geta Langa Geta Va rog sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat la 1 nov 2009. La o verificare a actelor care s-au aflat in posesia sa am ... (vezi toată discuția)