Buna ziua, doresc sa cumpar o casa de la o firma X platitoare de tva care doreste sa o vanda catre o alta firma pentru taxarea inversa. Casa a fost construita de firma X care si-a dedus tva-ul aferent materialelor, etc. Am inceput demersurile pentru a-mi face o firma. Pasul urmator este obtinerea codului de tva. Pentru acesta am de intocmit un dosar iar una dintre cerinte este sa am un angajat pe firma. Intrebarile mele sunt: 1) daca eu, ca asociat unic si administrator, fiind angajata deja cu norma intreaga la o alta societate, pot sa imi fac contract de munca part time pe societatea mea?; 2) dupa incheierea tranzactiei cu casa, pot sa renunt la a mai fi angajata pe firma mea?; 3) dupa cat timp pot depune cerere de renuntare la codul de tva?; 4) dupa renuntarea la codul de tva, se face ajustare? Va trebui sa platesc la stat valoarea tva-ului casei chiar daca s-a facut taxare inversa?; 5) cum pot trece casa de pe persoane juridica pe persona fizica si cu ce costuri?
Am divortat de curand. Eu si fostul sot am pus bazele unei afaceri in timpul casatoriei, afacere infiintata acum 18 ani. Majoritatea bunurilor sunt pe firma. Firma este pe numele lui, preluand controlul firmei in totalitate in timpul divortului. Nu doreste sa imparta cu mine nimic. Pensia alimentara pentru cei 3 copiii ai nostri va fi din salarul lui, declarat ca unica sursa de venit a lui, salar in suma bruta de 1.000 lei. Dividente nu am ridicat niciodata, doar le-am reinvestit. Mentionez ca afacerea este foarte buna si nivelul de trai al familiei mele a fost unul peste medie. Ce cale legala am eu in a-mi obtine partea muncita si castigata in cei 20 de ani de casnicie intr-un proces de partaj, cat si o pensie alimentara reala?