avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces de partaj cu averea inregistrata pe persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces de partaj cu averea inregistrata pe persoana juridica

Am divortat de curand. Eu si fostul sot am pus bazele unei afaceri in timpul casatoriei, afacere infiintata acum 18 ani. Majoritatea bunurilor sunt pe firma. Firma este pe numele lui, preluand controlul firmei in totalitate in timpul divortului. Nu doreste sa imparta cu mine nimic. Pensia alimentara pentru cei 3 copiii ai nostri va fi din salarul lui, declarat ca unica sursa de venit a lui, salar in suma bruta de 1.000 lei. Dividente nu am ridicat niciodata, doar le-am reinvestit. Mentionez ca afacerea este foarte buna si nivelul de trai al familiei mele a fost unul peste medie. Ce cale legala am eu in a-mi obtine partea muncita si castigata in cei 20 de ani de casnicie intr-un proces de partaj, cat si o pensie alimentara reala?
E foarte complicat sa obtineti ceea ce vreti.
Bunurile apartin persoanei juridice.
Societatea comercială (entitate juridică distinctă de persoana asociaților) deține un patrimoniu propriu (distinct de patrimoniul asociaților). Asociații nu au niciun drept asupra bunurilor din patrimoniul societății, chiar dacă acestea au fost aduse ca aport propriu. Drepturile sale de proprietate se transformă în dreptul la dividende (drept de creanță), având tot regimul bunurilor comune.

Conform art.349 alin.2 NCC: „Calitatea de asociat este recunoscută soțului care a aportat bunul comun, dar părțile sociale sunt bunuri comune. Soțul exercită singur drepturile ce decurg din această calitate și poate realiza singur transferul părților sociale”.
Pe cale de consecință, dacă aportul la capitalul social a fost făcut de unul dintre soți din bunurile comune atunci acestea (părțile sociale) reprezintă bunuri comune care vor face obiectul partajului între soți.

SRL-ul fiind o societate de persoane (intuituu personae) în care persoana asociatului contează, în care părțile sociale deținute dau un drept de creanță care nu poate fi reprezentat printr-un titlu negociabil, fiind indivizibile, înseamnă că acestea vor face obiectul unei evaluări în cadrul partajului pentru a se stabili valoarea lor reală, urmând a fi atribuite soțului titular, cu obligația acestuia la plata sultei, conform cotelor de contribuție ale soților.
Greu, dar se poate. Trebuie dovedita munca si contributia dv. in societate.
Cu pensia, mai urat. Incercati sa negociati pensia de intretinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort partaj Lentian Lentian Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie: sotul este actionar unic intr-o societate si urmeaza sa divorteze. A construit o casa ( sediu social in ... (vezi toată discuția)
Bani dati cu imprumut geta36 geta36 sotul/sotia imprumuta firma la care este asociat, cu o suma mare de bani, fara aprobarea celuilat sot/sotie (fara ca acesta sa stie, practic) . Cum poate ... (vezi toată discuția)
Bun propriu sau bun comun ? cezarad cezarad Am o intrebare legata de o anumita situatie de fapt. O persoana X este casatorita cu o alta persoana Y. Persoana X este administrator unic la o societate ... (vezi toată discuția)