avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort partaj

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea situatie: sotul este actionar unic intr-o societate si urmeaza sa divorteze. A construit o casa ( sediu social in actele firmei) si are un autoturism tot al firmei. Sotia are drepturi asupra acestor bunuri?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:50, 6 Ianuarie 2014
da, tot ce este dobabdit in timpul casatoriei este bun comun, indiferent de natura lor. daca aceste bunuri aduc foloase indiferent de unde provin ele (ale lui sau ale ei)
Societatea comercială (entitate juridică distinctă de persoana asociaților) deține un patrimoniu propriu (distinct de patrimoniul asociaților).

Asociații nu au niciun drept asupra bunurilor din patrimoniul societății, chiar dacă acestea au fost aduse ca aport propriu. Drepturile sale de proprietate se transformă în dreptul la dividende (drept de creanță), având tot regimul bunurilor comune.

SRL-ul fiind o societate de persoane (intuituu personae) în care persoana asociatului contează, în care părțile sociale deținute dau un drept de creanță care nu poate fi reprezentat printr-un titlu negociabil, fiind indivizibile, înseamnă că partile sociale sunt cele care vor face obiectul unei evaluări în cadrul partajului pentru a se stabili valoarea lor reală, urmând a fi atribuite soțului titular, cu obligația acestuia la plata sultei, conform cotelor de contribuție ale soților.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces de partaj cu averea inregistrata pe persoana juridica mmireille mmireille Am divortat de curand. Eu si fostul sot am pus bazele unei afaceri in timpul casatoriei, afacere infiintata acum 18 ani. Majoritatea bunurilor sunt pe firma. ... (vezi toată discuția)
Bani dati cu imprumut geta36 geta36 sotul/sotia imprumuta firma la care este asociat, cu o suma mare de bani, fara aprobarea celuilat sot/sotie (fara ca acesta sa stie, practic) . Cum poate ... (vezi toată discuția)
Bun propriu sau bun comun ? cezarad cezarad Am o intrebare legata de o anumita situatie de fapt. O persoana X este casatorita cu o alta persoana Y. Persoana X este administrator unic la o societate ... (vezi toată discuția)