Daca convenea altfel, actionarul care a cesionat partile sociale nu mai chema in instanta societatea (actionarii ramasi). Dividendele erau pe perioada cat era si el actionar si avea dreptul la acestea.
In contractul de cesiune se prevede ca:
1. Partile sociale apartin in totalitate se exclusiv asociatilor, carora le apartin, de asemenea, in totalitate si exclusiv, beneficiile societatii...
2. Prin cesionare, s-au transmis catre cesionari toate drepturile si obligatiile aferente partilor sociale.
3. Partile accepta fara nici o conditie suplimentara prezentului contract, predarea, pespectiv preluarea intregului activ si pasiv (patrimoniu) al societatii.
Situatie
- O societate comerciala infiintata in martie 2012 cu 3 actionari, parti sociale egale.
- Un asociat cesioneaza partile sale sociale in noiembrie 2012 catre ceilalti asociati.
- In 2013 cei doi asociati ramasi trag dividendele cuvenite (impart in 2, conform partilor sociale) conform hotararii AGA, in urma exercitiului financiar pe 2012
- In 2014 asociatul care a cesionat partile sale sociale cheama in instanta societatea din care a iesit in 2012 solicitand dividendele care i se cuveneau.
Intrebari:
- Este justa solicitatea sa?
- Se cuvenea sa primeasca dividende cf: lege 31/1990 art. 67?
Buna ziua din nou. Am fost astazi la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala Bucuresti, la departamentul juridic. Acolo am avut o intalnire usor tensionata, intrucat disponibilitatea de timp a doamnelor este limitata de sarcinile cotidiene. Am plecat nelamurit, parca cu mai multe dileme si o gramada de incertitudini. Doamnele spun ca sotia mea are dreptul la indemnizatie, dar ca risca sa o piarda pentru ca este asociat unic si administrator la o societate comerciala iar veniturile societatii pot fi considerate veniturile ei personale. Mentionez ca ea isi va suspenda activitatea la locul de munca actual iar pe firma la care va fi asociat unic si administrator nu va avea venituri (sume din profit net, indemnizatie de administrator), nici nu va fi angajata, practic nu va avea venituri personale impozabile. Doamnele spun ca probabil va trebuii sa dovedim ca ea nu are venituri stabilite prin actul constitutiv, venituri de administrator sau venituri din dividende.
Desi am incercat sa explic ca persoana fizica nu va avea venituri insa ca persoana juridica (SRL) va avea activitate, poate profit, cu siguranta niste angajati, una dintre doamne insista ca special in cazul asociatilor unici care sunt si administratori exista posibilitatea ca veniturile SRL sa se considere de catre anaf ca venituri personale.
Are logica treaba asta?
Doamna Hulea Vasilica de la ANPIS, consilier juridic al institutiei, spune ca "daca doamna este asociat unic si administrator la firma, se considera ca ea castiga banii aia, deci firma nu are voie sa incaseze mai mult de 3000 de lei pe an, altfel i se cere sa dea toti banii inapoi ". De asemenea mai face o recomandare calduroasa "Dar de ce nu amanati dvs. deschiderea asta de firma pe cand face copilul un an?" Raspunsul meu: "Pai pentru ca avem o oportunitate de business, pentru ca am identificat clienti fix acum si furnizori, pentru ca vom plati salariati si taxe catre bugetul de stat...auziti, da nu cumva ceea ce imi spuneti dvs. este valabil pentru PFA (ii zic eu in continuare), ca sotia mea face un SRL?"
Nu mai continui, raspunsul ei a fost ca nu, ca nu conteaza ce forma de organizare a re firma, daca firma are incasari, deci face profit, deci plateste taxe, ea pierde indemnizatia.
Intrucat eu chiar am vorbit cu vre-o 11 persoane din departamentul de HR, DGASPC sector 1, ANAF, ANPIS, etc, la un moment dat am inceput sa inregistrez convorbirile pentru ca fiecare urmator apel il contrazicea pe precedentul, asa ca am niste oameni care se prezinta cu nume si prenume si isi expun parerea. O sa merg in ultima instanta si la sediul lor sa solicit o informare in timp ce-i privesc in ochi.
Pentru domnul Tudor Valeriu.
- Data nasterii copilului 20 Iulie 2015
- 07.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 08.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 09.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 10.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 11.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 12.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 01.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 02.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 03.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 04.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 05.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 06.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 07.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca + Asociat unic SLR 2, administrator
- 08.2015 Asociat unic SLR 2, administrator (Intra in concediu de ingrijire pe SRL 1 si cesioneaza partile sociale pe care le are la SRL 1.)
Buna ziua, intrucat am primit multe raspunsuri contradictorii pana acum, caut ceva clar in problema mea.
Situatie actuala:
- Sotia mea urmeaza sa nasca in cateva saptamani.
- Este angajata cu carte de munca la o societate comerciala la care este si asociat, insa va iesi in urmatoarea luna din actionariat, cesionand partile ei sociale, fara a trage dividende.
- Este eligibila pentru indemnziatia crestere copil
Situatie viitoare:
- Urmeaza sa-si deschida propria firma, o SRL la care va fi asociat unic si administrator.
- Nu va avea venituri pe noua societate nici prin contract de munca, nici in actul constitutiv si nici ca administrator pe perioada de 1 an de zile cat va ramane acasa cu copilul.
- Desi ea direct nu va incasa nimic, firma va avea activitate, angajati, profit.
Problema: Am intrebat la departamentul de HR, DGASPC sector 1, ANAF, ANPIS. In total am vorbit cu 11 oameni, toti cu pareri contradictorii. Unii spun ca va pierde indemnizatia si ca nu are dreptul pentru ca va fi asociat unic, altii pentru ca va fi administrator, atii pentru ca firam are profit si poate trage dividende. Altii spun ca nu e o problema si ca este eligibila. Altii nu stiu si ma trimit la altii.
In final, m-am invartit intr-un cerc fara sa inteleg realitatea. Sunt prea ocupati, au limitari in a intelege legislatia, sunt inainte de concediul de vara.
Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri comprehensive, de asa maniera incat sa pot intelege cum trebuie sa procedez in continuare.
1. Este eligibila sotia mea in acest moment pentru indemnizatie fiind angajata cu carte de munca si asociat in societatea care o plateste?
2. Va fi eligibila si in continuare, considerand ca va deschide o societate noua in care va fi asociat unic si administrator, dar fara venituri, fara carte de munca, fara sa traga dividende, fara sa aiba indemnizatie de administrator?
3. Cum ar trebuii sa arate configuratia corecta astfel incat sa poata beneficia de indemnizatia de crestere copil?