avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil (asociat unic, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil (asociat unic, administrator)

Buna ziua, intrucat am primit multe raspunsuri contradictorii pana acum, caut ceva clar in problema mea.

Situatie actuala:
- Sotia mea urmeaza sa nasca in cateva saptamani.
- Este angajata cu carte de munca la o societate comerciala la care este si asociat, insa va iesi in urmatoarea luna din actionariat, cesionand partile ei sociale, fara a trage dividende.
- Este eligibila pentru indemnziatia crestere copil

Situatie viitoare:
- Urmeaza sa-si deschida propria firma, o SRL la care va fi asociat unic si administrator.
- Nu va avea venituri pe noua societate nici prin contract de munca, nici in actul constitutiv si nici ca administrator pe perioada de 1 an de zile cat va ramane acasa cu copilul.
- Desi ea direct nu va incasa nimic, firma va avea activitate, angajati, profit.

Problema: Am intrebat la departamentul de HR, DGASPC sector 1, ANAF, ANPIS. In total am vorbit cu 11 oameni, toti cu pareri contradictorii. Unii spun ca va pierde indemnizatia si ca nu are dreptul pentru ca va fi asociat unic, altii pentru ca va fi administrator, atii pentru ca firam are profit si poate trage dividende. Altii spun ca nu e o problema si ca este eligibila. Altii nu stiu si ma trimit la altii.

In final, m-am invartit intr-un cerc fara sa inteleg realitatea. Sunt prea ocupati, au limitari in a intelege legislatia, sunt inainte de concediul de vara.

Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri comprehensive, de asa maniera incat sa pot intelege cum trebuie sa procedez in continuare.
1. Este eligibila sotia mea in acest moment pentru indemnizatie fiind angajata cu carte de munca si asociat in societatea care o plateste?
2. Va fi eligibila si in continuare, considerand ca va deschide o societate noua in care va fi asociat unic si administrator, dar fara venituri, fara carte de munca, fara sa traga dividende, fara sa aiba indemnizatie de administrator?
3. Cum ar trebuii sa arate configuratia corecta astfel incat sa poata beneficia de indemnizatia de crestere copil?

Va multumesc cu anticipatie pentru raspunsuri.

Sorin


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:52, 30 Iunie 2015
Pentru un raspuns scurt si cuprinzator va rog sa precizati:
- data prezumata a nasterii copilului;
- ce statut are / va avea sotia in ficeare din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, inclusiv luna nasterii.
1. Este eligibila sotia mea in acest moment pentru indemnizatie fiind angajata cu carte de munca si asociat in societatea care o plateste?

b]Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....


2. Va fi eligibila si in continuare, considerand ca va deschide o societate noua in care va fi asociat unic si administrator, dar fara venituri, fara carte de munca, fara sa traga dividende, fara sa aiba indemnizatie de administrator?


Da, va fi eligibila intrucat OUG nr.111/2010 nu conditioneaza in niciun fel acordarea indemnizatiei pentru CCC de calitatea persoanei indreptatite.
Sotia dvs poate fi asociat , dar si administrator fara a incasa vreo indemnizatiei pentru aceasta calitate.
De altfel, art.16 alin.3 din OUG 111/2010 prevede ca, plata indemnizatiei pentru CCC nu se suspenda in situatia in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului pe venit in valoare de maxim 6 ISR (3000 lei) pe an calendaristic.
asadar, sotia dvs poate incasa pe durata CCC o indemnizatie de maxim 250 lei/luna in calitate de administrator fara a i se suspenda plata indemnziatiei CCC.

3. Cum ar trebuii sa arate configuratia corecta astfel incat sa poata beneficia de indemnizatia de crestere copil?


Vedeti raspunsul dat la intrebarea 2 .
Pentru domnul Tudor Valeriu.
- Data nasterii copilului 20 Iulie 2015
- 07.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 08.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 09.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 10.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 11.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 12.2014 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 01.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 02.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 03.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 04.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 05.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 06.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca
- 07.2015 Asociat SRL 1 (47% din capital social), angajat carte de munca + Asociat unic SLR 2, administrator
- 08.2015 Asociat unic SLR 2, administrator (Intra in concediu de ingrijire pe SRL 1 si cesioneaza partile sociale pe care le are la SRL 1.)

Va multumesc
Pentru Freelis,

Doamna Hulea Vasilica de la ANPIS, consilier juridic al institutiei, spune ca "daca doamna este asociat unic si administrator la firma, se considera ca ea castiga banii aia, deci firma nu are voie sa incaseze mai mult de 3000 de lei pe an, altfel i se cere sa dea toti banii inapoi ". De asemenea mai face o recomandare calduroasa "Dar de ce nu amanati dvs. deschiderea asta de firma pe cand face copilul un an?" Raspunsul meu: "Pai pentru ca avem o oportunitate de business, pentru ca am identificat clienti fix acum si furnizori, pentru ca vom plati salariati si taxe catre bugetul de stat...auziti, da nu cumva ceea ce imi spuneti dvs. este valabil pentru PFA (ii zic eu in continuare), ca sotia mea face un SRL?"
Nu mai continui, raspunsul ei a fost ca nu, ca nu conteaza ce forma de organizare a re firma, daca firma are incasari, deci face profit, deci plateste taxe, ea pierde indemnizatia.

Intrucat eu chiar am vorbit cu vre-o 11 persoane din departamentul de HR, DGASPC sector 1, ANAF, ANPIS, etc, la un moment dat am inceput sa inregistrez convorbirile pentru ca fiecare urmator apel il contrazicea pe precedentul, asa ca am niste oameni care se prezinta cu nume si prenume si isi expun parerea. O sa merg in ultima instanta si la sediul lor sa solicit o informare in timp ce-i privesc in ochi.

Multumesc
1. Daca nasterea copilului are loc in iulie atunci cele 12 luni eligibile sunt august 2014 - iulie 2015.

2. - Din datele prezentate de dvs. reiese ca in fiecare din cele 12 luni este si salariata si asociata la una sau doua SRL.
- Asta inseamna ca indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta acestuia.

3. - Va suspenda numai contractul individual de munca pe care il are.
- Calitatea de asociat la ambele SRL se poate pastra si pe perioada de CCC deoarece dividendele nu sunt asimilate veniturilor din salarii ci a celor din investitii.
- Deci nu este obligatoriu sa cesioneze partile sociale de la SRL1.

4. Poate pastra si calitatea de administrator la SRL2 daca va avea un venit de cel mult 3.000 lei pe an calendaristic.

5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.

6. Daca imi trimiteti, prin mesaj privat, o adresa de e-mail va trimit OUG 111/2010 impreuna cu Normele de aplicare a ei, o sa va fie de mare folos si in discutiile ce le veti avea cu cei de la AJPIS sau ANPIS.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Salariu si venituri din profesii liberale, cum sa procedez pentru concediu crestere copil irinaghi irinaghi Buna ziua, ma pregatesc sa nasc si nu mi-e inca prea clar cum voi face sa intru in CCC: - sunt angajata, administrator si asociat unic la propria firma, si ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare concediu crestere copil 2 ani picutex picutex Asociat unic al unui SRL suspenda activitatea acesteia in toamna anului 2012 si se angajeaza. In aceeasi perioada sotia ramane insarcinata. Pentru a beneficia ... (vezi toată discuția)
Asociat unic-angajat pe firma lui suciugeorgeta suciugeorgeta Un administrator de firma poate fi angajat pe firma lui ca director general??? (vezi toată discuția)