avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil (asociat unic, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil (asociat unic, administrator)

Buna ziua, intrucat am primit multe raspunsuri contradictorii pana acum, caut ceva clar in problema mea.

Situatie actuala:
- Sotia mea urmeaza sa nasca in cateva saptamani.
- Este angajata cu carte de munca la o societate comerciala la care este si asociat, insa va iesi in urmatoarea luna din actionariat, cesionand partile ei sociale, fara a trage dividende.
- Este eligibila pentru indemnziatia crestere copil

Situatie viitoare:
- Urmeaza sa-si deschida propria firma, o SRL la care va fi asociat unic si administrator.
- Nu va avea venituri pe noua societate nici prin contract de munca, nici in actul constitutiv si nici ca administrator pe perioada de 1 an de zile cat va ramane acasa cu copilul.
- Desi ea direct nu va incasa nimic, firma va avea activitate, angajati, profit.

Problema: Am intrebat la departamentul de HR, DGASPC sector 1, ANAF, ANPIS. In total am vorbit cu 11 oameni, toti cu pareri contradictorii. Unii spun ca va pierde indemnizatia si ca nu are dreptul pentru ca va fi asociat unic, altii pentru ca va fi administrator, atii pentru ca firam are profit si poate trage dividende. Altii spun ca nu e o problema si ca este eligibila. Altii nu stiu si ma trimit la altii.

In final, m-am invartit intr-un cerc fara sa inteleg realitatea. Sunt prea ocupati, au limitari in a intelege legislatia, sunt inainte de concediul de vara.

Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri comprehensive, de asa maniera incat sa pot intelege cum trebuie sa procedez in continuare.
1. Este eligibila sotia mea in acest moment pentru indemnizatie fiind angajata cu carte de munca si asociat in societatea care o plateste?
2. Va fi eligibila si in continuare, considerand ca va deschide o societate noua in care va fi asociat unic si administrator, dar fara venituri, fara carte de munca, fara sa traga dividende, fara sa aiba indemnizatie de administrator?
3. Cum ar trebuii sa arate configuratia corecta astfel incat sa poata beneficia de indemnizatia de crestere copil?

Va multumesc cu anticipatie pentru raspunsuri.

Sorin


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:52, 30 Iunie 2015
Spuneti acelei doamnei consilier sa va spuna si legea care prevede ca : "veniturile unei societati comerciale sunt veniturile asociatilor ".

Dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CCC nu are nicio legatura cu plata taxelor, fapt care reiese din textul OUG 111/2010.

Multumesc domnului Tudor Valeriu pentru raspunsul amplu, multumesc Freelis pentru suport.
E grozav forumul acesta.
Buna ziua din nou. Am fost astazi la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala Bucuresti, la departamentul juridic. Acolo am avut o intalnire usor tensionata, intrucat disponibilitatea de timp a doamnelor este limitata de sarcinile cotidiene. Am plecat nelamurit, parca cu mai multe dileme si o gramada de incertitudini. Doamnele spun ca sotia mea are dreptul la indemnizatie, dar ca risca sa o piarda pentru ca este asociat unic si administrator la o societate comerciala iar veniturile societatii pot fi considerate veniturile ei personale. Mentionez ca ea isi va suspenda activitatea la locul de munca actual iar pe firma la care va fi asociat unic si administrator nu va avea venituri (sume din profit net, indemnizatie de administrator), nici nu va fi angajata, practic nu va avea venituri personale impozabile. Doamnele spun ca probabil va trebuii sa dovedim ca ea nu are venituri stabilite prin actul constitutiv, venituri de administrator sau venituri din dividende.
Desi am incercat sa explic ca persoana fizica nu va avea venituri insa ca persoana juridica (SRL) va avea activitate, poate profit, cu siguranta niste angajati, una dintre doamne insista ca special in cazul asociatilor unici care sunt si administratori exista posibilitatea ca veniturile SRL sa se considere de catre anaf ca venituri personale.
Are logica treaba asta?

1. V-am facut oferta sa va transmit legislatia necesara daca imi trimiteti o adresa de e-mail (nu va costa nimic).

2. Veti gasi acolo multe aspecte legate de problema dvs. si cu care veti putea combate cele ce vi s-au spus.
sorinccc a scris:

... Doamnele spun ca probabil va trebuii sa dovedim ca ea nu are venituri stabilite prin actul constitutiv, venituri de administrator sau venituri din dividende.
Desi am incercat sa explic ca persoana fizica nu va avea venituri insa ca persoana juridica (SRL) va avea activitate, poate profit, cu siguranta niste angajati, una dintre doamne insista ca special in cazul asociatilor unici care sunt si administratori exista posibilitatea ca veniturile SRL sa se considere de catre anaf ca venituri personale.
Are logica treaba asta?



Nu are logica si nu veti gasi nici in OUG 111/2010 sau in normele de aplicare a acesteia faptul ca "veniturile societatii comerciale sunt considerate veniturile asociatilor sau ale administratorilor societatii."

Veniturile din dividende nu intra in categoria veniturilor supuse impozitului pe venit care se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru CCC.

Nu cred ca ANAF-ul poate face o astfel de confuzie: veniturile SRL sa se considere de ca venituri personale.



Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu si venituri din profesii liberale, cum sa procedez pentru concediu crestere copil irinaghi irinaghi Buna ziua, ma pregatesc sa nasc si nu mi-e inca prea clar cum voi face sa intru in CCC: - sunt angajata, administrator si asociat unic la propria firma, si ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare concediu crestere copil 2 ani picutex picutex Asociat unic al unui SRL suspenda activitatea acesteia in toamna anului 2012 si se angajeaza. In aceeasi perioada sotia ramane insarcinata. Pentru a beneficia ... (vezi toată discuția)
Asociat unic-angajat pe firma lui suciugeorgeta suciugeorgeta Un administrator de firma poate fi angajat pe firma lui ca director general??? (vezi toată discuția)