avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Salariu si venituri din profesii liberale, cum sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Salariu si venituri din profesii liberale, cum sa procedez pentru concediu crestere copil

Buna ziua,
ma pregatesc sa nasc si nu mi-e inca prea clar cum voi face sa intru in CCC:
- sunt angajata, administrator si asociat unic la propria firma, si aici am inceput deja demersurile ca sa predau functia de administrator si partile sociale, cum mi s-a spus de la primarie sa fac ca sa fiu eligibila pt indemnizatie CC. Voi ramane doar angajat si voi iesi in concediu in acest fel de la firma.
- dar sunt si asociata 50-50 intr-o societate civila profesionala de psihologie, unde nu sunt angajata, si unde colega mea va continua sa activeze si pe parcursul concediului meu, realizand venituri care conform asocierii noastre se impart la doi.
Intrebari:
1. Trebuie sa-mi suspend activitatea si de la cabinet ca sa pot beneficia de indemnizatie CCC? O afecteaza asta cumva pe colega mea?
2. Cum fac sa-mi declar veniturile pana la luna nasterii, in conditiile in care noi facem contabilitatea la inceputul anului in curs pt anul precedent, si anul acesta am depus deja declaratiile de venit estimative in termenul legal. As avea nevoie sa le depun pe cele reale, cu veniturile si cheltuielile de pana in august, cand voi naste. Se poate face asta in mijlocul anului?

Multumesc pentru ajutor,
Irina

Cel mai recent răspuns: irinaghi , utilizator 17:46, 21 Iulie 2016
1. Va puteti pastra calitatea de administrator si asociat unic , cu conditia ca in calitate de administrator sa nu primiti nicio indemnizatie.

2. Calitatea de asociat unic nu afecteaza dreptul dvs de a beneficia de indemnizatia pentru CCC, chiar daca primiti dividende , intrucat acestea sunt venituri care nu se iau in considerare la calculul indemnizatiei.

3. Puteti suspenda c.i.m. si pastra activa activitatea din profesii liberale, cu conditia ca veniturile realizate din aceasta activitate sa nu depaseasca 3189 lei pe an calendaristic.

4.
.... As avea nevoie sa le depun pe cele reale, cu veniturile si cheltuielile de pana in august, cand voi naste. Se poate face asta in mijlocul anului?


Intrebati la ANAF, daca puteti face asa ceva : sa depuneti declaratiile de venit estimative pentru 2017.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Se pare ca desi in lege scrie una, diferite judete interpreteaza si considera diferit problema asociatului unic/administrator. La noi in Buzau mi s-a spus clar de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala ca trebuie sa nu mai fiu administrator si asociat unic.
2. Eu nu am nevoie sa depun declaratiile estimative pe 2017, ci pe cele rectificative pe 2016 pana in luna nasterii, ca sa mi se ia in considerare si veniturile din profesii liberale la calculul indemnizatiei. Voi intreba la ANAF direct daca este posibil.
1. Cei de la AJPIS nu sunt la zi cu prevederile legale.

2. Din Ordinul MM 1474/2011:

Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit Codului fiscal dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.

3. Puneti intrebarea la ANPIS, pe:

www.prestatiisociale.ro/contact

si cu raspunsul primit mergeti la AJPIS poate mai invata si ei cate ceva.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
@ irinaghi

Explicati-le celor de la AJPIS sa citeasca inca o data art.2 si art.12 din OUG 111/2010 si sa va raspunda unde este prevazuta interdictia ca o persoana aflata in CCC nu poate avea calitatea de asociat sau administrator fara indemnizatie pe durata CCC.
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator firma si indemnizatie ccc giacris giacris Stiu ca s-a tot discutat pe aceasta problema, insa nu sunt lamurita deloc. Un administrator care este si asociat la o societate comerciala si nu este angajat ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate administrator achimescua achimescua Buna seara , Urmeaza sa intru in Crestere si ingrijire copil in luna noiembrie 2015 pentru o perioada de un an . Pe langa activitatea prestata cu contract de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere a copilului administrator,asociat unic,salariat+pfa dia24 dia24 Buna ziua, M-ar interesa concediul de crestere a copilului in situatia in care detin un Srl,in care sunt administrator,asociat unic si salariat la 8 ore si ... (vezi toată discuția)