avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere a copilului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere a copilului administrator,asociat unic,salariat+PFA

Buna ziua,

M-ar interesa concediul de crestere a copilului in situatia in care detin un Srl,in care sunt administrator,asociat unic si salariat la 8 ore si de asemenea mai detin si un PFA cu norma de venit, unde nu am contract de munca. Inteleg ca trebuie sa renunt la calitatea de administrator,la contractul de munca (suspendare),si suspendarea PFA,dar ma intereseaza ce venituri intra la calculul celor 12 luni anterioare pentru aceasta indemnizatie, si anume salariul si norma de venit?(cunosc ca dividendele intra la venituri din investitii)
Mai fac o precizare in legatura cu indemnizatia administratorului ca nu este trecuta in actul constitutiv.
Va multumesc.

Cu respect
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:21, 3 Decembrie 2013
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.



Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.



Situatie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale, potrivit actului constitutiv sau stabilit de adunarea generală a acţionarilor, pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dacă au fost prevăzute în actul de constituire al societăţii sau a fost stabilit de adunarea generală a acţionarilor, fiind asimilate veniturilor din salarii.



Situatie:
Ce venituri sunt luate în considerare în cazul asociaţilor unici?

Solutie:
În cazul asociaţilor unici, potrivit art. 55 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este considerată venit din salarii indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale.



Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.


2. Asadar:
- va pastrati calitatea de administrator unic si pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC);
- toate celelalte ocupatii pe care le aveti vor trebui suspendate pe perioada CCC;
- pentru calculul indemnizatiei pentru CCC se au in vedere toate veniturile dvs. mai putin cele din dividende.
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul ptr cresterea copilului tudoranpetrica tudoranpetrica Sunt insarcinata si nasc la sfarsitul lunii iunie,vreau sa stiu daca beneficiez de concediul ptr cresterea copilului si care este indemnizatia?Am o firma un ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil crysstina7 crysstina7 Buna ziua,imi cer scuze daca s-a mai repetat acest subiect,am tot cautat si nu am gasit. Eu am deschis un second hand cu I.I.,nu sunt angajata,sunt ... (vezi toată discuția)
Modalitate calcul indemnizatie crestere copil pfa ene2allexandra ene2allexandra Buna ziua, Ma tot lupt cu o dilema si niciun articol citit nu m-a lamurit pana acum. Am PFA din Februarie 2014 si din Septembrie 2014 am si contract de ... (vezi toată discuția)