avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Modalitate calcul Indemnizatie Crestere Copil PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Modalitate calcul Indemnizatie Crestere Copil PFA

Buna ziua,

Ma tot lupt cu o dilema si niciun articol citit nu m-a lamurit pana acum.

Am PFA din Februarie 2014 si din Septembrie 2014 am si contract de munca. Sunt insarcinata si data teoretica a nasterii este 1 iunie 2015.

Intrebarile ar fi;

-> ce venit declar eu estimat pt 2015 avand in vedere ca nu voi mai realiza venituri dupa iunie 2015?
-> cand se suspenda activitatea PFA?
-> cum se calculeaza suma indemnizatiei pt crestere copil, teoretic 12 luni de venit ar fi in perioada mai 2014-mai 2015 - veniturile realizare in PFA in 2014 se impart la nr de luni in care s-au realizat (10 luni) pt aflarea venitului mediu lunar?
-> daca nu platesc contributiile la pensie mai am dreptul la indemnizatie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:34, 18 Decembrie 2014
1. Pentru calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil se au in vedere veniturile pe cele 12 luni pemergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

2. Cei de la ANAF stiu cum sa completeze adeverinta de venituri nete pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC.

3. Plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. Suspendarea contractului individual de munca (CIM) si a activitatii ca PFA se face cel mai tarziu incepand cu data cu care solicitati indemnizatia pentru CCC.

5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.


Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile pfa la calcularea indemnizatiei pentru crestere copil nicoleta2014 nicoleta2014 As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in situatia in care obtin venituri in calitate de angajat dar si venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Calcul indeminzatie crestere copil daca am cm + pfa cu norma lidypop lidypop Buna ziua, Urmeaza sa nasc in februarie 2015, si am inteles ca s-ar putea ca de la anul sa se scoata plafonul maxim de indemnizatie. Sper sa fie asa, deoarece ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil profesii libere SCElena SCElena Buna ziua! Am nascut in data de 12 ian 2015. Anterior, lunar, am obtinut venituri salariale minim 12 luni. Incepand cu 2 dec 2014 am beneficiat de concediu ... (vezi toată discuția)