avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indeminzatie crestere copil daca am CM + PFA cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indeminzatie crestere copil daca am CM + PFA cu norma

Buna ziua,
Urmeaza sa nasc in februarie 2015, si am inteles ca s-ar putea ca de la anul sa se scoata plafonul maxim de indemnizatie. Sper sa fie asa, deoarece la plata taxelor nu este plafon maxim. :)
Sunt angajata cu CM la 8h, dar am venituri si din PFA. PFA-ul este cu norma de venit.
La calculul indemnizatiei, se ia in calcul si veniturile de pe pfa? Si vor fi luate in calcul veniturile reale (ce am pe facturi), sau norma de venit? Din suma totala pe cele 12 luni, se scade cat am platit impozit si CAS si apoi se calculeaza 85 % din ei?

Multumesc,
Lidia Pop
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:54, 6 August 2015
1. La calcularea indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) se au in vedere veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), din toate sursele (salariu + PFA).

2. In cazul salariilor venitul net este calculat ca diferenta in venitul brut (din staul de plata) din care se scad impozitul si contributiile la pensie, sanatate si somaj.

3. In cazul veniturilor din PFA cititi pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cic jalia jalia 1 stagiul de cotizare pentru calculul indemnizatiei cic il reprezinta ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sau anul anterior nasterii copilului?(in ... (vezi toată discuția)
Veniturile pfa la calcularea indemnizatiei pentru crestere copil nicoleta2014 nicoleta2014 As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in situatia in care obtin venituri in calitate de angajat dar si venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Venit din activitati independente-concediu crestere copil Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. O persoana care realizeaza venituri din activitati independente, mai exact un pfa [b]pe norma de venit[/b], poate beneficia de indemnizatie ... (vezi toată discuția)