avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul ptr cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul ptr cresterea copilului

Sunt insarcinata si nasc la sfarsitul lunii iunie,vreau sa stiu daca beneficiez de concediul ptr cresterea copilului si care este indemnizatia?Am o firma un SRL,care functioneaza,platesc impozit pe profit,domeniul de activitate este comertul cu amanuntul ,din anul 1993.Platesc din1993 asigurare de sanatate la salariul minim pe economie si tot din anul1993 platesc asiguare sociala pe baza unui contract cu casa de asigurari sociale la salariul minim pe economie,fara intrerupere din anul1993.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:11, 29 Mai 2012
Ce inseamna ca aveti o firma?
Sunteti salariata la aceasta firma (cu contract individual de munca = CIM), sunteti asociat unic sau impreuna cu altcineva, sunteti administrator numit prin decizie AGA sau prin Statut?
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Sunt administrator al acestei firme.Suntem 3 asociati in acte dar eu sunt singura care lucrez in firma ceilati 2 sunt bugetari.
1. Nu ati spus daca aveti CIM sau indemnizatie de administrator stabilita prin Statut sau AGA.

2. - Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii ati avut venituri profesionale impozabile din activitatea de administrator veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Nu conteaza daca ati platit sau nu contribuiile si impozitele pentru cele 12 luni.

3. Veti atasa la dosarul pe care il prezentati la primarie o adeverinta de la Fisc cu veniturile obtinute in cele 12 luni premergatoare nasterii.

4. - Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC trebuie sa intrerupeti activitatea de administrator (care este aducatoare de venituri impozabile).
- Pentru mai multe amanunte va adresati Primariei (unde depuneti actele pentru CCC) si/sau, cel mai bine, Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.


5. Din ordinul MMFPS1474/2011:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.


Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.


Situatie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale, potrivit actului constitutiv sau stabilit de adunarea generală a acţionarilor, pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dacă au fost prevăzute în actul de constituire al societăţii sau a fost stabilit de adunarea generală a acţionarilor, fiind asimilate veniturilor din salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere a copilului administrator,asociat unic,salariat+pfa dia24 dia24 Buna ziua, M-ar interesa concediul de crestere a copilului in situatia in care detin un Srl,in care sunt administrator,asociat unic si salariat la 8 ore si ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil Crisxtn Crisxtn BUNA cum se calculeaza indemnizatia pt cresterea copilului in cazul unui pfa pe norma de venit, avand norma 10810 lei pe an? cat iese indemnizatia lunara? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vlaaki vlaaki Sunt PFA si as dori sa stiu cat voi primi indemnizatie de crestere a copilului daca in anul 2013 am un profit de 15428 lei, iar pe 2014 profitul estimat este ... (vezi toată discuția)