avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Distribuire dividende
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Distribuire dividende

Situatie
- O societate comerciala infiintata in martie 2012 cu 3 actionari, parti sociale egale.
- Un asociat cesioneaza partile sale sociale in noiembrie 2012 catre ceilalti asociati.
- In 2013 cei doi asociati ramasi trag dividendele cuvenite (impart in 2, conform partilor sociale) conform hotararii AGA, in urma exercitiului financiar pe 2012
- In 2014 asociatul care a cesionat partile sale sociale cheama in instanta societatea din care a iesit in 2012 solicitand dividendele care i se cuveneau.


Intrebari:
- Este justa solicitatea sa?
- Se cuvenea sa primeasca dividende cf: lege 31/1990 art. 67?

Cel mai recent răspuns: sorinccc , utilizator 15:13, 13 August 2015
La aricolul mentionat, la punctul (6) se spune:
(6) Dividendele care se cuvin după data transmiterii acţiunilor aparţin
cesionarului
, în afară de cazul în care părţile au convenit altfel.

S-a convenit altceva in contractul de cesiune?
Cesionar este persoana careia i se transferă de la altcineva un bun sau un drept.
Ultima modificare: Joi, 13 August 2015
elga50, moderator
Daca convenea altfel, actionarul care a cesionat partile sociale nu mai chema in instanta societatea (actionarii ramasi). Dividendele erau pe perioada cat era si el actionar si avea dreptul la acestea.
Le-a detinut numai jumatate de an de la infiintarea societatii, asa ca nu e chiar atat de sigur cine primeste si cine nu primeste dividendele.
Deobicei in AGA, atunci cand se stabileste valoarea dividendului / actiune, se prevede si data de inregistrare a detinerii actiunilor si, deci, cine primeste dividendele, adica cel care le-a avut inainte de aceasta data de inregistrare.

anicring a scris:

Daca convenea altfel, actionarul care a cesionat partile sociale nu mai chema in instanta societatea (actionarii ramasi). Dividendele erau pe perioada cat era si el actionar si avea dreptul la acestea.


In contractul de cesiune se prevede ca:
1. Partile sociale apartin in totalitate se exclusiv asociatilor, carora le apartin, de asemenea, in totalitate si exclusiv, beneficiile societatii...
2. Prin cesionare, s-au transmis catre cesionari toate drepturile si obligatiile aferente partilor sociale.
3. Partile accepta fara nici o conditie suplimentara prezentului contract, predarea, pespectiv preluarea intregului activ si pasiv (patrimoniu) al societatii.

Multumesc pentru ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune actiuni+leasing monicabuhus monicabuhus La 31.10.2008 o societate cu 2 pers.juridice din Ungaria,cesioneaza partile sociale la 3 actionari pers.fizice straine,in baza unui contract de cesiune cu ... (vezi toată discuția)
Cesiune actiuni oct.2008- dividende 2006 leca_aurelia leca_aurelia O societate cu 2 persoane juridice din Ungaria, firma infiintata in 2005, cesioneaza partile sociale la 3 actionari persoane fizice straine la data de 31 ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui asociat din societate mara_iacob mara_iacob Am si eu o nelamurire in urmatoarea speta: un SRL cu 4 asociati; societatea detine 4 spatii comerciale. Unul dintre asociati vrea sa se retraga si vrea ca unul ... (vezi toată discuția)