avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Activitate CrisIndi

Activitate CrisIndi

Buna ziua,

Va solicit sfatul in urmatoarea situatie. In data de 10.06.2021, am fost informata de catre banca prin care incasez salariul despre infiintarea unei popriri in valoare de 5200 ron de catre ANAF sector 5. De la aceasta institutie mi s-a spus numai ca este o imputare legata de indemnizatia de crestere copil. De la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala mi s-a spus ca institutia a trimis catre ANAF o adresa prin care se spunea ca am primit stimulent de insertie in valoare de 650 ron pe luna, insa timp de 8 luni apar ca nu as fi avut venituri (01.06.2017-31.01.2018). Le-am spus ca am avut venituri neintrerupt dupa reluarea activitatii si au confirmat in urma verificarii in sistemul intern, spunandu-mi ca vor face o cerere de anulare catre ANAF.
Cererea (Sistare masura executare silita) a fost facuta cu data de 14.06.2021, eu primind o copie a acesteia de la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala. Nu mi s-a spus in cat timp originalul ajunge la ANAF.
Va rog sa imi spuneti daca pot face o cerere scrisa la,ANAF de neexecutare a popririi, afland din discutiile cu banca ca aceste sistari de prelucreaza greu, in termen de o luna, timp in care eu nu am acces la salariul incasat pe card.
Din experienta de saptamana trecuta, informatiile date de ANAF sunt putine si este evidenta lipsa deschiderii catre o solutionare amiabila.
Singura informare pe care am primit-o privind infiintarea popririi a fost primita din partea bancii.
Daca sunt alti pasi de urmat in afara asteptarii ca poprirea sa fie ridicata inaintea de a se incasa suma imputata, va rog frumos sa imi spuneti.

Multumesc anticipat!
Dar concediul paternal (de 15 zile = 5+10) prelungeste perioada de proba?
Multumesc inca o data.
Multumesc, asta doream sa stiu.
Si anume daca perioada de proba se prelungeste cu zilele nelucrate.
Din cate inteleg indiferent daca au fost zile de concediu (in acest caz 2 zile concediu de odihna + 15 zile concediu paternal) printre cele 90 de zile de proba, in ziua 91 calendaristica perioada de proba s-a terminat.
Cim-ul se dorea incetat incepand cu data de 24.07.2015 si fara a fi evidentiat vreun articol.
Multumesc!
Durata perioadei de proba este de 90 zile, a inceput activitatea in data de 24 aprilie 2015.
Buna ziua,

Va scriu cu rugamintea de a ne da cateva lamuriri privind decizia de incetare a contractului de munca primita de sotul meu din partea angajatorului la intoarcerea din concediu paternal. Sotul meu a depus in urma cu 16 zile cerere de efectuare a concediului paternal de 15 zile (ca urmare a absolvirii unui curs de puericultura), angajatorul avand la acel moment mentionate in regulamentul intern 2 zile pentru nasterea unui copil in loc de 5 cum prevede legislatia in vigoare. In urma verificarii la ITM, angajatorul a fost de acord ca sotul meu sa stea in concediu paternal 15 zile in loc de 12 cum considerase compania initial. Astazi, la intoarcerea la serviciu, i s-a dat sa semne un document numit "Decizie de incetare a contractului individual de munca", sotul meu avand perioada de proba incepand cu 24 aprilie 2015, apoi incepand contractul de munca pe perioada nedeterminta care contine o clauza pentru angajat conform careia contractul de munca nu va fi mai scurt de 24 luni. Avand in vedere data angaarii si concediul paterna, astazi este ziua 92 de la angajare. Intrebarea noastra este daca angajatorul poate emite o astfel de decizie pe care sotul meu nu a semnat-o inca. Conform CIM, perioada de preaviz este de 45 zile, probabil dupa terminarea perioadei de proba. Perioada de proba se poate considera incheiata sau nu avand in vedere efectuarea concediului paternal de 15 zie.

Multumesc anticipat entru lamuriri,
Cristina Iordache
Multumesc frumos pentru explicatii!
Inseamna ca in total sotul beneficiaza de 17 zile de concediu pentru nasterea copilului? Cele 2 conform ROI, cele 5 conform legii 210/1999 si cele 10 ca urmare a absolvirii cursului de puericultura?
Intrebarea ar fi de ce sotului i s-a spus ca nu beneficiaza de cele 5 zile de concediu paternal conform legii 210/1999, ci numai de cele 2 zile prevazute in ROI?
Multumesc frumos pentru raspuns!
Pentru a fi sigura ca am inteles corect raspunsul dvs., va rog sa-mi spuneti daca cele 5 zile de concediu paternal sunt cele care se acorda ca urmare a absolvirii cursului de puericultura de catre sot. Este primul copil si dorim sa stim de cate zile libere beneficiaza sotul conform legislatiei in vigoare, ROI al companiei si absolvirii cursului de puericultura.
Buna ziua,

Va scriu cu rugamintea de a ne ajuta pe mine si pe sotul meu cu o lamurire privind zilele libere acordate de catre angajator la nasterea unui copil.
Noi stim ca in Codul Muncii se mentioneaza ca sotul primeste 5 zile libere la nasterea copilului. Sotul meu a intrebat astazi la departamentul Resurse Umane al companiei la care lucreaza (companie privata) si i s-a spus ca in Regulamentul de Ordine Interioara al companiei se mentioneaza ca se acorda 2 zile.
Rugamintea noastra este sa ne spuneti daca angajatorul poate modifica ceea ce prevede Codul Muncii.

Va multumesc anticipat,
Cristina