avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Activitate Ioana1707

Activitate Ioana1707

Bună ziua,

Bunica mea (83 ani) este persoană cu handicap grav și beneficiază de asistent personal angajat la primărie (compartimentul asistență socială). Eu m-aș putea angaja ca și îngrijitor informal tot pentru bunica mea? Bunica ar putea beneficia și de asistent personal și de îngrijitor informal? S-ar putea stipula în contractele de muncă intervalele orale în care s-ar lucra, ținând cont de faptul că asistentul personal lucrează 8 ore/zi, iar îngrijitorul informal 4 ore/zi, ca să nu se suprapună? Oricum, o persoană cu dizabilități are nevoie de îngrijire permanentă.
Mulțumesc!
Discuție Nelamuriri ONG
Buna ziua!
In vara anului 2018 am infiintat o asociatie (ONG) pt a aduna cei 2% pentru copii mei cu handicap grav, deci anul trecut a fost primul an in care am adunat formulare. In asociatie mai este o fetita cu handicap grav (fetita vicepresedintelui asociatiei), ce are cont bancar separat. Nelamuririle mele sunt:
1. Vicepresedintelui asociatiei pot sa-i dau toti banii ce i-a adunat pe contul separate printr-un contract de donatie/sponsorizare/mecenat? Daca da, care tip de contract e cel mai indicat?
2. Eu, ca presedinte al asociatiei, fac deconturi cu bonuri/facturi, insa vicepresedintele nu mi-a adus suficiente bonuri/facturi pentru ai putea da toti banii adunati pe contul separat, insa ii doreste pe toti. Cum pot proceda, daca nu pot prin vreun tip de contract (pt asta e intrebarea 1)?
3. Dorim sa ajutam si un alt copil sa poata aduna formularul 230, tot printr-un cont separate, cum pot sa-i dau anul viitor banii adunati? Cineva mi-a sugerat contractual de mecenat, deoarece se poate incheia si fara a fi autentificat, pana la o anumita suma, care e acea suma maxima pana la care nu e nevoie de autentificare la un contract de mecenat?
4. Este adevarat ca se poate deconta 50% din cheltuielile de întreținere pe locuință și tot așa jumătate din factura de energie electrica și de telefon pe luna daca se face contract de comodat pe locuința? Stiu ca pentru a deconta combustibilul la masina prin contract de comodat, trebuie completate foi de parcurs, daca se poate comodat pe locuinta, ce alte documente mai trebuie completate?
5. Daca vreunul dintre membrii fondatori si-a schimbat domiciliul, implicit buletinul, ce trebuie facut in actele asociatiei? Ce documente, declaratie, cerere?
6. Am inteles ca din acest an trebuie depusa o declaratie notariala anuala, conf. Legii asociatiilor nr. 26/2000, art. 34 indice 4 si 5, introdus prin Legea nr. 129/2019. Beneficiarii reali in aceasta situatie se refera la membrii fondatori, nu la copiii care beneficiaza de pe urma fondurilor asociatiei. Legea se refera la beneficiari ca si persoane care controleaza asociatia... adica MEMBRII FONDATORI. In cazul nostru unul dintre membrii fondatori NU beneficiaza de absolute nimic, pt ca nu are copil cu handicap si nici el ca persoana nu are handicap. Eu daca declar ca el este beneficiar al asociatiei, dar el nu vede nici macar 1 leu din partea asociatiei, nu este declaratie falsa? La momentul fondarii asociatiei aceasta persoana a dorit sa ma ajute, pentru a se forma numarul minim de 3 persoane necesare constituirii asociatiei.
7. Eu ca presedinte al asociatiei, convoc prin convocator (ca document) adunarea generala, fac procesele verbale legate de orice schimbare in ceea ce priveste asociatia si bilantul anual. Ce alte documente trebuie sa intocmesc pt arhiva asociatiei? Trebuie vreun raport anual al presedintelui asociatiei?
Pt tot ce tine de partea contabila, avem contabil, dar nu este specializat pe ONG-uri si nu stie sa-mi spuna ce documente sunt necesare in afara de bilantul contabil anual.
Va multumesc pentru lamuriri si raspunsuri!
Răspuns la discuția Concediu maternal
Va multumesc pentru raspuns! Banuiesc ca doamna de la contabilitate nu doreste sa aiba prea multe calcule de facut (sau chiar nu cunoaste legislatia in vigoare), ca altfel nu-mi pot explica de ce m-ar fi informat gresit. Sau ar avea sefa mea mai multe taxe de platit in cazul in care as intra in concediul maternal? Care sunt contributiile ce trebuie platite atat de angajat cat si de angajator in cazul concediului de maternitate? Din cate am mai citit (am cautat prin OUG-uri si prin legile in vigoare pe aceasta tema) ar fi CAS-ul (10.5% angajatul si 20.8% angajatorul ) si fondul de accidente (1.xx% angajatorul). Pentru anul 2015 acestea sunt: CAS =89lei (angajatul), CAS=175.81lei (angajatorul) si fond accidente = in functie de firma. Mai sunt si alte?
Buna seara!

Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez de 5 luni si sunt insarcinata in 2 luni. As dori sa imi iau concediu maternal cu 2 luni inainte sa nasc (din decembrie), insa contabila firmei m-a sfatuit sa nu fac acest lucru spunandu-mi ca, concediul maternal nu intra in calculul celor 12 luni necesare pentru a putea intra in CCC. 1. Daca imi iau concediul maternal din decembrie si la data nasterii copilului (in februarie 2016) am 10 luni lucrate + 2 luni concediu maternal mai pot beneficia de CCC si implicit de indemnizatie de crestere a copilului?
2. Daca nu pot lua concediu prenatal deoarece mi-as pierde indemnizatia de crestere a copilului, dar imi iau cele 126 zile de concediu maternal dupa ce nasc (avand 12 luni lucrate), cum se va calcula dupa concediul maternal indemnizatia de crestere a copilului? Stiu ca indemnizatia maternala e 85% din salarul brut (din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate), eu avand un salar brut de 1900 lei (1900*6luni=11400lei, exista un plafon maxim pentru baza de calcul? Am citit undeva ca acest plafon ar fi undeva in jurul sumei de 8000lei, iar eu depasesc aceasta suma), iar indemnizatia de crestere a copilului e 85% din salarul net, insa daca am cele 126 zile de concediu maternal, cum se mai calculeaza acea medie a salarului net (eu avand acum un salar net de 1375 lei)? Se aduna ultimele 12 luni dinaintea intrarii in CCC (intrand in calcul si sumele primite pe cele 126 zile) si se impart la 12 sau se calculeaza efectiv cele 12 luni lucrate (1375lei net*12)/12=1375*85%=1168.75lei/luna?
3. Indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza incepand cu data nasterii copilului si pana acesta implineste 1 sau 2 ani (in functie de obtiune) sau se calculeaza din ziua imediat urmatoare terminarii concediului de maternitate si pana la 1 - 2 ani?
4. Exista vreo modalitate prin care taticul sa nu fie nevoit sa ia acea o luna de concediu paternal?
Sper ca mi-am exprimat nelamuririle cat mai bine pentru ca nu stiu cum sa procedez incepand cu luna ianuarie. Va multumesc!