Buna ziua,
Sotia mea are varsta de 60 ani si 40 de ani vechime in munca, lucreaza ca asistenta in spital si a depus la CJP Arges dosarul pentru pensie anticipata partial, pentru a prinde la calcul actuala lege a pensiei, cu indicele de corectie de 1,41 (Credem ca este mai avantajos sa-i fie facut calculul acum, pana la sfarsitul anului si intrarea in vigoare a noii legi a pensiei). Dar ea doreste sa mai lucreze 1-2 ani.
Poate angajatorul, in speta conducerea spitalului, sa-i inceteze CIM si sa o oblige sa plece la pensie, daca ea nu doreste acest lucru acum, ci doreste sa mai lucreze?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Am introdus pinul gresit de 3 ori, cum deblochez cardul
Buna ziua,
Posed din anul 1986 doua librete de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme (acelea de 5.000 lei). Mai pot recupera ceva din acele sume depuse si daca da, care este modalitatea de obtinere a despagubirilor. Rog raspuns serios si va multumesc anticipat
Buna ziua,
Doresc un raspuns clar intr-o problema cu care ma confrunt la un spital:
O salariata infirmiera, dar care are studii de asistenta medicala (scoala postliceala absolvita) este trimisa de catre director la cursuri de specializare in alt judet (la o clinica universitara) pentru un post de asistent dietetician. Contabila Sefa din spital, care se pare ca are viza acest post de dietetician pentru altcineva, nu vrea sub nici o forma sa-i deconteze transportul (aprox 1200-1500 lei) si nici sa plateasca contravaloarea cursurilor (aprox 6000 lei), gasind tot felul de motive. Inainte de acest, dar chiar in acelasi timp, alti angajati (ex sotia directorului medical din spital) este trimisa la o specializarea si I se platesc=deconteaza si specializarea si deplasarea.
Este acest fapt o discriminare conform art. 5 din CM si ce sanse are salariata, sa castige un eventual proces intentat unitatii spitalicesti.
De remarcat ca exista un referat semnat de Managerul General, prin care salariata este trimisa la cursuri, dar de care Contabila sefa nu vrea sa tina cont.
Doresc raspuns la obiect si in cunostinta de cauza.
Va multumesc,
Va rog sa imi spuneti ce inseamna ultimele modificari legislative si daca acestea erau in vigoare in 2012 cand s-a pensionat respectivul salariat. Actioneaza legea retroactiv?
Multumesc
Multumim pentru raspuns.
Nu sunt probleme nici macar cu sporul de vechime pe care il primeste si care s-a luat in calcul odata la pensie?
In cazul unui nou CIM nu pleca cu sporul de vechime de la 0?
Suntem institutie cu capital privat
Un salariat nascut in anul 1943 (72 de ani) a lucrat neintrerupt de peste 45 de ani in unitatea noastra. La data de 20.02.2012 (la 69 de ani) a solicitat (prin cerere) intocmirea dosarului de pensionare limita varsta si a cerut sa mai lucreze cateva luni, pana ce primeste decizia de pensionare de la Casa de Pensii.
Abia astazi 21.07.2015 am aflat ca respectivul este pensionar din anul 2012 (nu am aflat exact cu ce luna-nu a adus decizie de la Casa) si ca primeste atat pensia cat si salariul la unitatea noastra.
CIM-ul este cel vechi, nu a fost incetat, fiind inregistrat in revisal, primind si spor de vechime neintrerupta in munca.
Va rog sa-mi spuneti daca este incalcata legea si in ce fel, daca unitatea este (sau va fi) afectata, in cazul unui raspuns afirmativ sin partea Dvs. Cui ma pot adresa pentru remedierea problemei: Casei de Pensii sau salariatului pentru a intra in legalitate?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.