avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Activitate NihilSineLinea

Activitate NihilSineLinea

Bună ziua.
Aș dorii să vă prezint o nelămurire ce o am cu privire la noua legea a pensiilor.
Eu sunt un simplu cetățean, care ar dorii să își îmbunătățească nivelul de trai dacă legea mi-ar permite acest lucruu. Dar eu nu mă pricep la înterpretarea noii legi a pensiilor.
In vechea lege NR. 263/2010 există următorul articol :
“ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru
care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în
gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).”

Conform acestui articol era clar ce categorii pot beneficia de cumul.

În legea nouă acest articol nu mai există, un lucruu foarte bun deoarece prin acest articol s-au creeat imense discriminări (dar acesta este cu totul un alt subiect). Eu doresc să mă ajutați să mă lămuresc cu privire la noua lege a pensiilor care aparent pare a remedia inechitățiile creeate de vechea lege, fiind mai permisivă.
În noua lege a pensiilor NR 127/2019 zice așa:
“ART. 64
(1) În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizată de deficienţa funcţională gravă, capacitate de muncă şi
autoservire diminuate;
b) de gradul II, caracterizată de deficienţa funcţională accentuată, capacitate de muncă
diminuată şi capacitate de autoservire păstrată;
c) de gradul III, caracterizată de deficienţa funcţională medie, capacitate de muncă diminuată
şi capacitate de autoservire păstrată.
(2) Pentru orice grad de invaliditate prevăzut la alin. (1), în funcţie de natura afectării
capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale.”

Și tot în noua lege mai apare un singur articol în care sunt indicate persoanele care nu pot cumula pensia cu alte venituri și sunt date acolo condițiile în ART.109.

Întrebarea și nelămurirea mea sunt:
Poate o persoană ce beneficiază de pensia minimă garantată( pensia de invaliditate) încadrată în gradul I, să beneficieze de cumulul acelei pensii cu activități dependente, cum sunt cele în postura de angajat?

Din ART.64 alin. 2, înteleg că în funcție de cât de mult este afectată capacitatea de muncă și în funcție de tipul de muncă ce urmează a fi prestat, capacitatea de muncă ar putea fi considerată păstrată dar doar pentru anumite tipuri de ACTIVITĂȚI PROFESIONALE.
Intreb: există vre-un alt act legislativ sau vreo metodologie de aplicare a acestei legi din care as putea întelege exact la ce se referă acest alineat, deoarece nu pot știi care sunt acele ANUMITE activități profesionale?

În speranța că nu am plictisit cu nedumerirea mea aș dorii dacă se poate răspunsuri cât mai obiective.
Cu mulțumiri anticipate, aștept răspunsurile dumneavoastră.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Revin cu o ultima completare, am depus sesizare la ANPC asa cum am primit sfaturi aici pe site si am reusit sa solutionez problema atat cat a tinut de mine.
Inspectorii ANPC chiar si-au facut treaba au fost si pe teren sa verifice asa zisa adresa a sediului si probabil au investigat tot ce a tinut de ei. Am fost informata intr-un raspuns destul de detaliat cate nereguli au gasit in legatura cu acel site de materiale de constructii.
La foarte scurt timp dupa ce mi-au raspuns cei de la ANPC mi-a fost returnata contravaloarea comenzii. Plus ANPC m-a informat ca sunt investigati si de catre politia economica si pentru alte fapte, deoarece incalcarile de lege se pare ca sunt mai multe si mai mari.
Va multumesc tuturor pentru toate raspunsurile, care o data primite m-au incurajat sa i-au atitudine si astfel am evitat o paguba financiara nedorita.
Va doresc multa sanatate tuturor celor care ati rupt cateva minute din tumultul vietii ca sa ma ajutati cu o indrumare.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri....imi este si groaza ce citesc mai sus. Eu am facut acea sesizare la ANPC. Acum vedem care va fi cursul lucrurilor. Cumva e dubios ca dau astfel de tepe colosale si totusi nimeni nu ii pedepseste in nici un fel si astfel infractiunile lor ajung sa fie in forma continua....aceeasi Marie dar cu alta palarie.

Dia42 a scris:

O data cu deblocarea conturilor , operatorul economic POATE !! sa va returneze suma de bani.
Acel "Poate" nu înseamnă că are vreo obligație.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu va pot spune ca la ce suparata sunt pe ei chiar merita aflat despre ei ca sunt neseriosi. Este vorba despre site-ul (editat cf. regulamentului forumului).
In mediul virtual isi fac o reclama exceptionala ca ar fi extrem de profesionalisti,insa doar atat.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos pentru raspunsuri.....am sa fac sesizare la Anpc am sa atasez e-mailuri cu comanda si dovada platii si mailul in care am incercat sa ii contactez. Dar inregistrari telefonice NU am. Sunt convinsa ca tocmai de aceea evita sa raspunda atat telefonic cat si pe email ca sa nu poata fi stranse dovezi cat mai concludente din care sa reaiasa reaua lor vointa. Partea trista este ca abea acum am cautat pe net recenzii despre acest depozit si vad ca foarte multa lume se plange ca au fost inselati de acest depozit online si cu nu sume nesemnificative ci sume foarte mari. Va multumesc, am sa incerc prin Anpc. Si eventual revin cu solutia, poate ajuta si pe altii nepăţita mea....daca va fi vre-o solutie desigur.
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. As mai dorii sa va intreb exista vre-un termen legal in cadrul caruia trebuie sa depun sesizarea la ANPC. Comanda am facut-o in 26 august 2019. Ma tem sa nu fie deja prea tarzie sesizarea mea si sa nu fie luata in seama.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Sesizati protectia consumatorului.
Este posibil sa nu fie inselaciune.

Buna ziua. Am comandat in data de 26 august online niste grinzi de la un depozit de materiale de constructie online. Am fost contactata de ei sa confirm comanda si sa imi spuna ca acel tip de grinzi poate fi adus doar pe comanda speciala. Iar pentru comenzile speciale se plateste produsul in avans caci asa este politica firmei lor.

Am acceptat sa le platesc deoarece nici nu am banuit ca voi fi inselata. Am facut transferul bancar iar ei au zis ca va dura cam 2-3zile sa le intre banii si 5zile sa imi livreze comanda (ca e speciala). Am zis ca voi astepta.

Dupa trei saptamani comanda nu a fost livrata si nici nu m-au contactat sa imi spuna vre-un status. Asa ca i-am sunat eu. Am stat intr-o zi de la ora 11 la ora 16 sa ii sun. Am sunat incontinuu si imi dadeau respins, La un moment dat s.au enervat ca insist si mi-au trimis sms cum ca sunt in pauza de masa.

Am scris in sms ca: "este ok, voi astepta o ora". Dupa o ora am reluat telefoanele insistente si tot asa dupa multe respingeri s.au gandit sa raspunda. Le-am spus despre ce e vorba si au spus ca nu mai au cum sa livreze acele grinzi ca nu le mai au pe stoc. Au zis ca vor anula comanda si ca imi vor trimite banii inapoi. M-au anuntat ca in 2-3 zile ii voi primii inapoi, ca sunt trimisi prin ceva serviciu special.

Am asteptat acele zile si cand am vazut ca nu sunt oameni de cuvant am incercat sa ii contactez telefonic din nou. Nu mi-au mai raspuns nici in ziua de azi. Le-am scris si pe e-mail si la fel nici acolo nu mai raspund. Sa ma deplasez la sediul lor nu pot deoarece sunt departe si eu ma deplasez cu ajutorul unui scaun rulant. Nu stiu daca as avea puterea singura fiind sa obtin o indreptare a nedreptatii ce mi-au pricinuit-o. De aceea apelez la ajutorul dumneavoastra.....orice ajutor sfat il primesc cu mare nerabdare. Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra. Cu stima...
Buna ziua,
In luna aprilie a acestui an am cumparat un teren intravilan de500mp.
Acest teren facand parte dintr-un lot de casa de 1000mp2
Vechii proprietari ne intelegandu-se au hotarat sa il dezmembreze si fiecare sa isi i-a cota parte egala, formandu-se doua noi carti funciare, astfel una din cele doua parti a decis sa vanda mai departe acel teren, astfel ajungand eu sa il cumpar in luna aprilie.
Am facut actele de vanzare cumparare la notar si totul parea inregula in acte, dar vechii proprietari nu si-au despartit terenu in fapt decat doar in act.
Astfel ca mie mi-a revenit sa caut un topograf care sa imi faca punerea exacta in posesie a imobilului. Am sunat o doamna topografa care cerandu-mi codul de inregistrare din C.F mi-a spus ca acel numar corespunde la inca alte doua numere de imobile din aceeasi localitate. Asa ca m-a redirectionat catre topograful care a facut masuratorile pentru oficiu de cadastruu cand a luat fiinta dezmembrarea si implicit noua carte funciara. Am sunat pe acel domn topograf i-am explicat situatia si a zis ca merge la cadastruu sa verifice. Apoi m-a sunat el sa imi zica ca vine in localitate sa rezolvam problema. Cand a venit aici inainte sa se apuce de masurat m-a intrebat ca cine suporta cheltuielile si eu i-am raspuns ca eu am sa le suport.(crezand ca se refera la plata pentru masurarea punctelor de delimitare dintre proprietatea mea si cea identica cu a mea de langa terenul meu).
Tatal meu aducand si tarusi, baros i-le arata topografului si el zice ca nu sunt nevoie de ei ca el momentan face masuratorile din gps, si apoi dupa ce le proceseaza in calculator va venii sa masoare si punctele de delimitare.
Dupa ce masoara eu tot fiind nelamurita il intreb cat costa asta....la care imi spune 1000roni. Atunci il intreb mai exact de ce anume e nevoie sa faca asta si nu prea a stiut sa imi spuna a zis ca asa trebuie ca sa poata sa remedieze eroarea aceea de la OCPI si ca daca vreau sa imi fac casa oricum trebuie sa le fac. Si i-am spus ca nu mi se pare normal ca eu sa platesc inca o data greseala altora. Si l-am intrebat atunci cum a fost posibil ca vechiul proprietar sa imi vanda un imobil care nu avea un numar de carte funciara bun. Si a zis ca proprietarul nu avea de unde sa stie asta, si cei de la OCPI daca nu au verificat si a scapat eroarea si acuma asta e.... trebuie refacuta din nou.
Eu i-am spus dar dumneavoastra ati facut masuratorile cand s-a facut dezmembramantul, cum de v-a scapat acest lucruu, mie nu mi se pare normal sa platesc pt greseala altora........ insa dupa un scurt timp a zis facem fifti fifti, e bine asa? Si eu ii zic ca totusi pare mai rezonabil pretul.
Apoi a zis ca are nevoie de o copie dupa C.F. si dupa buletin.
Eu neavand copie ci doar originalele l-am rugat pe tatal meu sa mearga sa faca copiiile la xerox eu fiind persoana cu handicap depalasandu-ma cu ajutorul unui carucior. Asa ca inainte sa plece l-am intrebat cand va trebui sa ii platesc acum sau data viitoare cand vine sa masoare si punctele. Eu locuind la o alta adresa si fiind in carucior trebuia sa merg acasa sa iau banii si sa vin sa ii dau si stiam ca el nu o sa imi dea o hartie in schimbul lor asa ca de aia am mizat ca sa ramana pe data viitoare. Astfel ca a acceptat ca sa ii platesc data viitoare cand vine sa faca punerea in posesie. Aceasta parte din discutie tatal meu nu a mai prins-o el mergand spre masina.
Tatal meu ajuns la biroul de copiat acte ii face copiile si i-le da topografului intrebandu-l daca totul e ok asa? La care topograful zice pai m-am inteles cu fata dumneavoastra sa imi dea acum jumatate si jumatate data viitoare si astfel tatal meu i-a dat 500roni insa fara chitanta fara nimic,eu afland asta abea cand el a ajuns acasa si mi-a spus.

Intrebarile mele sunt:
1.Exista vre-o cala prin care sa il determin pe domnul topograf sa nu ma mai puna sa ii platesc inca o data acest tarif el fiindu-i platit de catre vechiul proprietar la dezmembrare?
2. Aceasta suma perceputa de dansul e normala pentru un teren ce e mai mic de un hectar si e si in intravilan?
3. Pot sa ma trezesc si cu alte surprize daca acest CF. nu a avut numarul de inregistrare valabil el corespunzand si altor adrese?