Bună ziua,
Am terminat procedurile de înregistrare fiscală ca traducător și interpret (persoană fizică cu profesie liberală, deci *fără* PFA deschis la Registrul Comerțului) și am depus la ANAF formularul 220 de venituri estimate pentru anul în curs. Vă scriu pentru că am câteva nelămuriri în legătură cu procedurile fiscale viitoare:
1. Există o limită de cheltuieli deductibile de la plata impozitului pe venit? Dacă da, care este aceasta?
(întreb pentru că am sediul de activitate în același loc cu locuința de domiciliu și mi-e neclar dacă pot trece drept cheltuieli deductibile facturile de întreținere, curent, internet, telefonie, etc. pentru apartamentul respectiv care nu se află în proprietatea mea și în care nu locuiesc singură, dar pentru care dețin un contract de comodat cu proprietarul, legalizat la notar).
2. Impozitul care va veni pe baza estimării de venit (formularul 220) va include doar impozitul pe venit sau și contribuțiile CAS/CASS? Cu alte cuvinte, este nevoie să închei contracte separate cu Casa de Asigurări de Sănătate și/sau cu Casa de Pensii?
3. În cazul în care activitatea mea se va desfășura predominant online și voi primi plăți în euro, într-un cont deschis în euro, cum să realizez înregistrarea acestora în registrul de plăți, în care înțeleg că pot completa doar valori în RON? Iau în calcul cursul oficial BNR din ziua plății sau cursul băncii la care am deschis contul?
4. De acum încolo trebuie să îmi declar veniturile anual, prin același formular 220 (menționez că veniturile fluctuează foarte mult și variația lor nu depinde de mine) sau trebuie să urmăresc alte proceduri, cum ar fi raportările trimestriale?
Vă mulțumesc și aștept cu interes răspunsurile dumneavoastră.
Bună ziua,
Vă scriu în căutarea unor soluții într-un caz de violență domestică. Părinții mei au fost căsătoriți din 1989 și au divorțat în 2012 din cauza nenumăratelor scandaluri provocate de tatăl meu, care este alcoolic și are un comportament agresiv (și fizic, și psihic), scandaluri care au ajuns de mai multe ori în atenția vecinilor, a rudelor și a poliției (în urma acestora alegându-se în mai multe rânduri cu amenzi pentru tulburarea liniștii publice și culminând în 2013 cu anularea definitivă a permisului de conducere pentru condus în stare de ebrietate).
În momentul divorțului, mama nu a deschis procedurile de partaj și nu a reclamat niciun bun.
Mai mult, după un an s-a întors la tatăl meu și de atunci locuiesc împreună, fără a se recăsători. În 2014 au vândut apartamentul proprietate comună (dobândit în timpul căsătoriei) din afara Bucureștiului și, pentru că și eu și sora mea (ambele majore) eram studente în București, au hotărât să cumpere un apartament aici unde, de un an, locuim toți patru. Din banii obținuți pe apartamentul vândut s-a achitat un rest de credit ipotecar și a fost depus avansul pentru un nou credit imobiliar, pe numele tatălui meu, pentru noul apartament pe care l-au achiziționat și al cărui unic proprietar este, conform actului de proprietate.
Din păcate, scandalurile continuă iar în ultimele luni frecvența acestora a crescut, la fel și consumul de alcool și comportamentul agresiv – prin care înțeleg violență fizică, verbală și psihică îndreptată mai ales împotriva mamei, dar și a mea și a surorii mele.
Aș vrea să știu ce se poate face în această situație: ce se poate obține printr-un partaj deschis acum, sau dacă partajul mai are sens / obiect. Cui pot să mă adresez pentru o evaluare psihologică a stării tatălui meu și pentru o eventuală internare într-o instituție specializată (menționez că are în familie antecedente de boli psihice și comportamentul său este departe de a putea fi considerat normal)? Există șanse pentru obținerea unui ordin de restricție, cu evacuare din apartamentul pe care îl deține? Menționez că în cazul în care plecăm toate trei într-un apartament cu chirie am motive să mă tem de eventuale acțiuni violente din partea lui, de urmăriri și de amenințări. În plus, mă îngrijorează situația incertă a bunurilor din casă și eventuala pierdere a părții care i-ar fi revenit mamei mele dacă ar fi făcut partaj.
Vă mulțumesc, aștept cu mult interes sugestiile dvs.