avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... violență domestică
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

violență domestică

Bună ziua,

Vă scriu în căutarea unor soluții într-un caz de violență domestică. Părinții mei au fost căsătoriți din 1989 și au divorțat în 2012 din cauza nenumăratelor scandaluri provocate de tatăl meu, care este alcoolic și are un comportament agresiv (și fizic, și psihic), scandaluri care au ajuns de mai multe ori în atenția vecinilor, a rudelor și a poliției (în urma acestora alegându-se în mai multe rânduri cu amenzi pentru tulburarea liniștii publice și culminând în 2013 cu anularea definitivă a permisului de conducere pentru condus în stare de ebrietate).

În momentul divorțului, mama nu a deschis procedurile de partaj și nu a reclamat niciun bun.

Mai mult, după un an s-a întors la tatăl meu și de atunci locuiesc împreună, fără a se recăsători. În 2014 au vândut apartamentul proprietate comună (dobândit în timpul căsătoriei) din afara Bucureștiului și, pentru că și eu și sora mea (ambele majore) eram studente în București, au hotărât să cumpere un apartament aici unde, de un an, locuim toți patru. Din banii obținuți pe apartamentul vândut s-a achitat un rest de credit ipotecar și a fost depus avansul pentru un nou credit imobiliar, pe numele tatălui meu, pentru noul apartament pe care l-au achiziționat și al cărui unic proprietar este, conform actului de proprietate.

Din păcate, scandalurile continuă iar în ultimele luni frecvența acestora a crescut, la fel și consumul de alcool și comportamentul agresiv – prin care înțeleg violență fizică, verbală și psihică îndreptată mai ales împotriva mamei, dar și a mea și a surorii mele.

Aș vrea să știu ce se poate face în această situație: ce se poate obține printr-un partaj deschis acum, sau dacă partajul mai are sens / obiect. Cui pot să mă adresez pentru o evaluare psihologică a stării tatălui meu și pentru o eventuală internare într-o instituție specializată (menționez că are în familie antecedente de boli psihice și comportamentul său este departe de a putea fi considerat normal)? Există șanse pentru obținerea unui ordin de restricție, cu evacuare din apartamentul pe care îl deține? Menționez că în cazul în care plecăm toate trei într-un apartament cu chirie am motive să mă tem de eventuale acțiuni violente din partea lui, de urmăriri și de amenințări. În plus, mă îngrijorează situația incertă a bunurilor din casă și eventuala pierdere a părții care i-ar fi revenit mamei mele dacă ar fi făcut partaj.

Vă mulțumesc, aștept cu mult interes sugestiile dvs.
Cel mai recent răspuns: Cab. av. Olaru Adela , Avocat 15:04, 19 August 2015
Are un drept de creanță pt banii pe care i-a dat tatălui sa își cumpere casa. Trebuie sa și dovedească.
Ar trebui sa îl acționeze în instanță pt ca exista un termen e prescripție la acțiune de 3 ani.
Nu cred ca puteți obține evacuarea lui din casa pt ca voi stați în casa lui. Nu mai sunteți în întreținerea.lui,nu mai are obligații și va poate evacua.
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2015
gi-jane2, moderator
Buna ziua,
Legea 217/2003, permite membrilor de familie (descendenti si inclusiv fost sot) sa solicite instantei de judecata emiterea unui ordin de protectie impotriva agresorului.
Exista mai multe masuri care pot fi luate impotriva acestuia: evacuarea agresorului, restrangerea dreptului de folosinta a imobilului (chiar proprietate personala) sau obligarea agresorului la suportarea cheltuielilor legate de relocarea persoanelor agresate (plata chiriei unei locuinte noi).
Va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat intrucat pot fi gasite solutii.
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violenta in familie-ordin de protectie DidinuSFI DidinuSFI Buna Seara! Ma numesc Florin si am 22 de ani . Locuiesc impreuna cu parintii mei. De cand ma stiu m-am confruntat cu violenta in familie. Tatal meu este ... (vezi toată discuția)
Violenta domestica Marcu2014 Marcu2014 Buna ziua, Ma intereseaza parerea persoanelor avizate care cred ca imi pot oferi o indrumare. As dori sa stiu in ce conditii se aplica legea impotriva ... (vezi toată discuția)
Violenta in familie cristian206 cristian206 Buna ziua! Am vazut profilul dvs pe site si gasesc ajutorul dvs. foarte util mai ales in situatia in care ne aflam momentan. Situatia este in felul ... (vezi toată discuția)