avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Violenta domestica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Violenta domestica

Buna ziua,

Ma intereseaza parerea persoanelor avizate care cred ca imi pot oferi o indrumare. As dori sa stiu in ce conditii se aplica legea impotriva violentei domestice, promulgata in 2012. Adica efectiv pasii pe care trebuie sa ii urmeze persoana abuzata si daca intr-adevar institutiile abilitate iau masuri impotriva agresorului.
Ca sa fiu mai concreta, situatia este urmatoarea: mama mea traieste intr-o tensiune psihica constanta alaturi de tatal meu.
De cand ma stiu in casa au existat numai scandaluri, tatal meu este foarte agresiv verbal, bea zilnic si tin minte momente cand a incercat sa si dea in ea. Eu nu mai locuiesc cu ei, m-am mutat in chirie tocmai pentru ca nu mai suportam tensiunea din casa si sa il aud cum o umileste si isi bate joc de mama.
De cinci ani de zile, ei sunt ca si divortati, ii mai leaga doar actul de casatorie. In rest, fiecare doarme in camera lui, cheltuielile se impart in mod egal, insa el continua sa o abuzeze psihic, asteapta orice ocazie sa o poata teroriza. Mai nou, refuza sa dea drumul la centrala pe motiv ca el a platit-o si chiar a ameninta-o ca ii va taia caloriferul de la ea din camera. Il cunosc si stiu ca este in stare de asa ceva.
Un divort fara partaj nu ar rezolva absolut nimic, intrucat el ar continua sa faca aceleasi lucruri. Iar mama nu are bani sa plateasca avocati si sa intenteze partajul.
Incerc sa o ajut pe mama cum pot, singura cale este sa ma adresez unor institutii care sa actioneze in virtutea acestei legi, a violentei domestice...inca tare imi e ca institutiile vor ridica din umeri sau imi vor rade in fata si nu voi rezolva absolut nimic.
As fi recunoscatoare daca ar exista pareri avizate care sa ma indrume.

Multumesc!

Marcu M.
Cel mai recent răspuns: krystal50 , utilizator 10:35, 30 Noiembrie 2014
Potrivit legii pentru combaterea violentei domestice, partenerul care se simte agresat poate solicita instantei sa emita un ordin de protectie fata de agresor.

Astfel, instanta poate dispune, in termen de 6 luni de la depunerea cererii pentru ordinul de restrictie, masuri impotriva agresorului. Acesta poate fi obligat sa paraseasca domiciliul comun, sa plateasca anumite costuri survenite ca urmare a agresiunii, precum costuri medicale, de judecata.

De asemenea, instanta poate obliga agresorul sa urmeze cursuri de consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.

Acest ordin de restrictie nu poate sa depaseasca doi ani.
Ma intreb daca este nevoie ca persoana abuzata, mama mea in cazul acesta, sa vina cu dovezi sau martori....cum va face dovada abuzului psihic si a tensiunii in care traieste...avand in vedere ca nu este vorba de violenta fizica, unde clar un certificat medico-legal ar reprezenta o dovada.
Autoritatile abilitate chiar se vor sesiza doar pe baza unei cereri, fara cercetari, fara dovezi?
Am citit in ce consta legea, insa nu stiu in ce masura se va aplica in cazul meu, in coditiile in care sunt mii de situatii de violenta domestica, mult mai grave decat cea prezentata de mine.
De sesizat se poate sesiza instanta fara dovezi, dar mama dv. va pierde. Cum sa fie posibil fara dovezi? Asa spune fiecare coproprietar care vrea sa scape de cel de alaturi ca e abuzat si ajunge!
Da, e nevoie de dovezi, de martori.

Pentru partaj, exista moduri de a plati mai putin la taxa de timbru, de a plati in rate etc. Depinde cat venit are mama dv.
Solutia in cazul mamei e divortul si partajul.
Ii va fi greu sa obtina un ordin de restrictie si daca il obtine, va fi pt o perioada scurta de timp.
Psihopatii au de cele mai multe ori castig de cauza in justitie, doarece reusesc prin viclenie sa se victimizeze si sa aiba ei dreptate. Cunosc un caz f bine caruia justitia nu i-a acordat protectie fostei sotii victima a lui, chiar cu probe audio, video de amenintari cu moartea cu arme, cu bataia . Minciunile si luarea unei atitudini de neputinta si boala inchipuita aconvins instanta ca nu este nevoie de protectia victimei.Cu toate ca sunt divortati de peste 5 ani, continua pe un fond de gelozie maladiva sa o ameninte, cu mesaje, telefoane, politia fiind aliatul sau protector. Victima si-a parasit proprietatea, sta ascunsa si se fereste de a intra in contact cu psihopatul pentru ca stie de ce este in stare. Au fost si incercari de atentate la masina ei pentru a genera accidente . Si-a atras si copilul (major) in niste fapte penale , fara nici un scrupul. . Obligatoriu cred ca in astfel de procese judecatorii trebuie sa foloseasca psihologi si psihiatri care sa faca teste si sa se convinga. Nu este de neglijat ca acest tip de oameni nu-s lipsiti de inteligenta si-si planuiesc in amanunt actiunile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere interdictie de proximitate si interdictie de acces in locuinta in partaj hulian hulian Am 2 probleme. Primo: se poate obtine interdictia accesului fostului sot in apartament, acesta fiind in proces de partaj, in curs? El locuieste in strainatate, ... (vezi toată discuția)
Probleme grave in casnicie Simi_sims Simi_sims Buna seara, va rog sa ma sprijiniti cu niste sfaturi in urmatoarea problema. mama mea este abuzata psihic ( injurata , facuta in toate felurile si chiar ... (vezi toată discuția)
Legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie Roland Mindrila Roland Mindrila Cine a citit opera lui Rebreanu, „Ion”, îşi aduce aminte de Ana, soţie asupra căreia s-au produs acte de violenţă fizică, psihică şi ... (vezi toată discuția)