avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... probleme grave in casnicie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

probleme grave in casnicie

Buna seara,
va rog sa ma sprijiniti cu niste sfaturi in urmatoarea problema.

mama mea este abuzata psihic ( injurata , facuta in toate felurile si chiar amenintata "ca o sa-i ia gatul")de catre tatal meu. Aceasta situatie este de cativa ani si in ultimul timp din ce in ce mai rau, pe scurt nu este zi fara ca aceste abuzuri sa nu se repete. Ii este frica sa plece ( nici nu prea ar avea unde) - desi ei locuiesc intr-un sat dar au si un apartament in oras unde nu sta nimeni( noi fetele suntem una casatorita si sora mea este inca studenta).
Ar vrea sa plece si sa divorteze de el, dar ii este foarte frica pt viata ei si a parintilor ei pt ca i-a amenintat si pe ei). desi ea spune ca nu-i trebuie nimic - eu personal insist sa se faca partaj in cazul unui divort ( au 30 si ceva de ani de casatorie - si cred ca are dreptul la jumatate din bunuri numai cat a suferit si a inghitit pana acum) Ce cai legale sunt in aceasta situatie? Nu vrea sa se duca la politie pt ca politia vine....pleaca si ea ramane cu el in casa....]
Cum ar putea ea dovedi aceste abuzuri? de batut nu o bate, inca...deci semne nu are ( sau cel putin nu-mi spune mie), Dar cand tipa prin curte rasuna toata ''mahalaua''
El nu mai lucreaza de cativa ani...iar ea este la pensie. Daca apelez la un centru de consiliere pt femei abuzate avem vreo sansa de reusita?

Astept sfaturile dvs!!
Multumesc

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:32, 7 Februarie 2013

Cazul mamei dvs se incadreaza in tipologia cazurilor de violenta in familie. De anul trecut a intrat in vigoare o lege care protejeaza membrii de familie impotriva violentei.

Mama va trebui sa solicite emiterea unui ordin de protectie si restrictie fata de agresor.

Cererea pentru emiterea ordinului de restrictie va fi depusa de victima la judecatoria de care apartine victima cu domiciliul sau resedinta.

Instanta poate dispune evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei daca acest lucru este o mnasura intemeiata. Termenele de judecata sunt scurte in astfel de cazuri de pe o zi pe alta.

Intre timp sa introduca si actiunea de divort. Dupa ramanerea definitiva a sentintei de divort va putea face si partajul, avand binenteles dreptul la 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei.

Da, mama poate cere ordin de restrictie daca deschide divortul si pleaca.

Partajul se poate cere si dupa 100 ani...
Deocamdata sa rezolve cu divortul si apoi cand va considera necesar si cu partajul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violenta domestica Marcu2014 Marcu2014 Buna ziua, Ma intereseaza parerea persoanelor avizate care cred ca imi pot oferi o indrumare. As dori sa stiu in ce conditii se aplica legea impotriva ... (vezi toată discuția)
Violenta in familie 2silvi 2silvi Buna ziua, va solicit ajutorul in numele surioarei mele care se confrunta zilnic cu violenta fizica ,verbala si psihica a sotului ei. Problemele sunt destul ... (vezi toată discuția)
Violenta domestica Laura2304 Laura2304 Buna ziua tutror.Am si eu o problema.Iubitule meu este foarte violent si uneori ma loveste din motive banale zic eu.Insa problema e putin mai complicata ... (vezi toată discuția)