avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Obligații fiscale pentru cei cu profesii liberale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Obligații fiscale pentru cei cu profesii liberale

Bună ziua,

Am terminat procedurile de înregistrare fiscală ca traducător și interpret (persoană fizică cu profesie liberală, deci *fără* PFA deschis la Registrul Comerțului) și am depus la ANAF formularul 220 de venituri estimate pentru anul în curs. Vă scriu pentru că am câteva nelămuriri în legătură cu procedurile fiscale viitoare:

1. Există o limită de cheltuieli deductibile de la plata impozitului pe venit? Dacă da, care este aceasta?
(întreb pentru că am sediul de activitate în același loc cu locuința de domiciliu și mi-e neclar dacă pot trece drept cheltuieli deductibile facturile de întreținere, curent, internet, telefonie, etc. pentru apartamentul respectiv care nu se află în proprietatea mea și în care nu locuiesc singură, dar pentru care dețin un contract de comodat cu proprietarul, legalizat la notar).

2. Impozitul care va veni pe baza estimării de venit (formularul 220) va include doar impozitul pe venit sau și contribuțiile CAS/CASS? Cu alte cuvinte, este nevoie să închei contracte separate cu Casa de Asigurări de Sănătate și/sau cu Casa de Pensii?

3. În cazul în care activitatea mea se va desfășura predominant online și voi primi plăți în euro, într-un cont deschis în euro, cum să realizez înregistrarea acestora în registrul de plăți, în care înțeleg că pot completa doar valori în RON? Iau în calcul cursul oficial BNR din ziua plății sau cursul băncii la care am deschis contul?

4. De acum încolo trebuie să îmi declar veniturile anual, prin același formular 220 (menționez că veniturile fluctuează foarte mult și variația lor nu depinde de mine) sau trebuie să urmăresc alte proceduri, cum ar fi raportările trimestriale?

Vă mulțumesc și aștept cu interes răspunsurile dumneavoastră.

Alte discuții în legătură

Contabilitate p.f.a. sama sama sunt p.f.a. de 3 zile, va rog sa-mi spuneti ce fel de registre si ce documente trebuiesc intocmite/ ce fel de contabilitate se tine si cum? am inteles ca iti ... (vezi toată discuția)
Impozitul din inchiriere imobiliara ContSters70318 ContSters70318 In cazul in care sursa de venit a unei persoane provine din dreptul de proprietate(chirie) iar valoarea acesteia nu depaseste venitul minim garantat,mai ... (vezi toată discuția)
Contabilitate intreprindere individuala Andrey23 Andrey23 Recent am deschis un II am de pus declaratia 220 norma de venit, am primit decizia de impunere, am facut deja achizitii pe II-ul deschis si as vrea sa stiu de ... (vezi toată discuția)