avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Activitate globalt

Activitate globalt

Răspuns la discuția Suplinire acord - fara citare
Showul a continuat si azi cu cererea de ordonanta presedintiala pt suplinirea acordului meu si cererea mea reconventionala de ordonanta presedintiala pentru stabilire de domiciliu la tata. Cu toate ca ni s-a incunvintat fiecarei parti un martor, reclamanta a aparut cu un altul caruia nu i s-a permis initial proba testimoniala. La 5 minute dupa, instanta, la cererea avocatului reclamantei a aprobat ca acesta sa fie audiat. Apoi, am declarat ca este in relatii de dusmanie cu mine, lucru pe care l-a si scapat in marturia lui cand spune ca a incetat raporturile de prietenie cu mine, in 2014, la alegerea lui, nemotivand-o. A dat termen de 24 de ore pentru pronuntarea deciziei. Martorul meu eu fost foarte echidistant si nu am atacat deloc moralitatea mamei, asa cum a reclamanta pe toata durata procesului.
Ce stiti, care sunt sansele de supendare a executarii pt suplinirea acordului? Iau in calcul orice varianta, la acest moment. Avocatul meu este de parere ca, dupa showul de la infatisari, ar trebui respinse ambele cereri si ca ar trebui sa fim lasati sa ne ducem cursul divortului a.i. sa ajungem la mediere, lucru pentru care eu am fost pro de la inceput.
Răspuns la discuția Suplinire acord - fara citare
Am invatat-o pe propria piele. Maine avem cea de-a treia infatisare si cred ca am mai echilibrat putintel balanta. Nu se pot lua niciun fel de masuri impotriva unor fabulatii de genul: sotul meu este violent, e urmarit general in alta tara, nu a contribuit la cresterea copilului, cand eu aduc clar dovezi care sa infirme toate acuzatiile??? Cel putin 12 dovezi am adus la dosar... Si parca vad ca martora care o aduce maine o sa spuna cum am calcat-o in picioare sau ceva de genul asta....
Azi am aflat, cu stupoare, de pe portal ca sotia mea a facut o cerere de ordonanta presedintiala pentru suplinirea acordolui meu in vederea parasirii teriotriului Romaniei cu baiatul nostru minor in varsta de 3 ani si jumatate. Este posibil ca acest lucru sa se dea fara citirea partilor? A fost depusa cererea pe 23 oct si maine este sedinta. Este posibil asa ceva? Noi suntem inca, legal, casatoriti iar copilul nu a fost incredintat niciunuia dintre noi. Toti trei avem dubla cetatenie romanao-canadiana si ea vrea sa se intoarca cu copilul in Canada, iar eu nu vreau.
Răspuns la discuția Rapire Internationala de minori?
In acest caz, ce se va intampla cu cererea de returnare facuta in baza Conventiei de la Haga. Din ce am citit, acestea sunt de competenta Tribunalului Bucuresti. Isi vor declina competenta in favoarea Judecatoriei Oradea?
Răspuns la discuția Rapire Internationala de minori?
E super complicat. Ultima resedinta a fost in orasul X din Canada. Ea a parasit orasul X in sept 1 2014 si s-a mutat in orasul Y in Canada. Eu am parasit orasul X din Canada si m-am mutat in orasul Z tot in Canada. Apoi, la 1 apr 2015 ea a parasit orasul Y unde se mutase, cu copilul, si s-a mutat inapoi in orasul X, tot cu copilul, cu un alt barbat, fara a avea acordul meu. Cam tot la aceasi data, eu am parasit orasul Z si m-am mutat in Romania. In tot acest timp nici o parte nu a facut niciun demers legal de desfacere a casatoriei sau privind stabilirea domiciliului minorului. Am convenit sa vina in Romania cu baiatul si sa ne desfacem casatoria la notar. In loc sa-si ia bilet pe 40 de zile, perioada pentru care mi-am si dat acordul sa calatoreasca cu copilul, si-a luat bilet pe 2 saptamani si a transformat totul intr-o vacanta, care a avut ca si scop prezentarea noului ei iubit din Canada familiei ei.

Vazand ca nu are nicio intentie de a divorta si a stabili soarta copilului, am deschis o cauza la judecatoria Oradea, ultimul nostru domiciliu comun din tara si orasul in care am eu domiciliul curent. Am cerut desfacerea casatoriei din culpa ei, stabilirea domiciliului baiatului la mine. Tot in acest timp am dat un consemn la frontiera in ceea ce-l priveste pe baietelul meu. Cand au vrut sa plece, au fost intorsi de la vama si au ramas toti trei la adresa socrilor mei. Au contraatacat cu o cauza de returnare a minorului in baza conventiei de la Haga pt care nu am fost citat inca.

Prevederile de mai jos nu au nici o relevanta?

Art. 1070: For de necesitate
(1) Instanta romana de la locul cu care cauza prezinta o legatura suficienta devine competenta sa solutioneze cauza, desi legea nu prevede competenta instantelor romane, daca se dovedeste ca nu este posibila introducerea unei cereri in strainatate sau ca nu se poate pretinde in mod rezonabil ca ea sa fie introdusa in strainatate.
(2) In situatiile prevazute la alin. (1) , daca cererea este formulata de un cetatean roman sau apatrid domiciliat in Romania ori de o persoana juridica de nationalitate romana, competenta instantei romane este obligatorie.

Art. 1081: Competenta preferentiala a instantelor romane

(1) 1. reclamantul din cererea privind obligatia de intretinere are domiciliul in Romania;
(2) Instantele judecatoresti romane sunt, de asemenea, competente sa judece:
4. procese intre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman;
Răspuns la discuția Rapire Internationala de minori?
Bucuresti sau Oradea?
Nu voi intra in foarte multe detalii referitor la relatia noastra de casnicie.
Eu, tatal, sotia mea si fiul nostru (3 ani jumate) suntem toti 3 cetateni romani si canadieni.
Copilul a trait 90% din viata lui in Canada. De un an de zile suntem separati si am incercat continuu sa ajung cu ea la notar sa desfacem casatoria si sa stabilim clar responsabilitatile fata de copil. Nu am reusit nicicum, iar in aceasta toamna, am "prins-o" in Romania. Nu i-am dat acordul meu copilului sa paraseasca tara si am depus o cauza de divort la Jud. Oradea prin care am cerut stabilirea domiciliului copilului la mine. Sunt foarte nemultumit de cum creste si educa copilul si i-am spus ca ori voi incerca eu sa-l cresc ori ramane si ea aici si-l crestem impreuna.
In fine, s-a dus la Ambasada Canadei si le-a spus ca ea are custodia copilului, asa ca a fost instiintata de posibilitatea depunerii unei cereri de returnare a minorului in baza Conventiei de la Haga.
Acum, copilul este la ea si eu l-am vazut o singura zi din cele 3 saptamani trecute de cand ei sunt in tara. Refuza categoric sa mai vb cu mine si sa-mi mai permita sa vad copilul. Am citit o multitudine de cazuri de rapire internationala de minori, dar nu am mai gasit asemenea situatii.
Are cineva cunostinta de cauza de vreun caz similar sau are cineva o parere daca aceasta cerere de returnare va fi admisa sau respinsa de catre Ministerul Justitiei?
Din ce mi-a spus o avocata ar fi niste probleme de necompetenta in cazul in care acest caz va fi trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti. Toti 3 fiind in tara, ea zice, cu jumatate de gura, ca e de competenta Judecatoriei Oradea ( noul Cod de Procedura Civila art 1080 1(1), 2 (1), 2 (4).
Astept pareri....
Răspuns la discuția Art 379 - etape, urmari
Merci de sugestii. Am actionat civil pana la urma si azi am deschis cauza la Judecatorie. Imi mai lipseste adeverinta de venit, dar o voi duce in completare maine.

Totusi vreau sa zabovesc asupra art 379 putin, dar in oglinda. Am informatii clare si din surse veridice, spun eu, ca intentia sotiei este sa plece la o data anume, cu un zbor anume, din tara sfidand refuzul meu ca minorul sa paraseasca tara. In principiu as putea aranja cu parintii ei ca minorul sa-mi fie "incredintat" premergator plecarii ei / lor din Romania a.i. sa previn evenimente neplacute si traumatizante pentru copil. In cazul in care minorul mi-ar fi incredintat, cu martori, iar eu m-as fofila o saptamana pana la plecarea lor, ar fi premise pentru a fi acuzat de rapire minor? Am o nota eliberata de Politia de Frontiera, semnata de Inspectorul General si Directorul Directiei de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei in care se precizeaza ca au dispus o alerta privind iesirea fiului meu din tara. In cazul ca as putea fi cercetat de Politie pt 379 1) ar fi aceasta nota sufiecienta ca si aparare sau, in lipsa unei incredintari judecatoresti, plangerea ei penala nu ar avea temei?

In ceea ce priveste "resedinta obisnuita", am observat ca este un termen foarte relativ. Poate fi declarata "resedinta obisnuita" chiar si un loc unde intentionezi sa-ti stabilesti rezidenta, nu trebuie neaparat sa fi locuit acolo....
Răspuns la discuția Art 379 - etape, urmari
Trebuie s-o dau in consemn la frontiera pt ca baiatul are dubla cetatenie: romana si canadiana. Are pasaport canadian, care este la ea. Ea si iubitul ei au ambii pasaport canadian, deci la o mica neatenitie din partea unui politist de frontiera, dusi sunt pt ca ar putea trece usor ca si un cuplu cu copil. Ca si persona fizica nu pot sa dau in consemn pe cineva, acest lucru putandu-se face numai de catre institutiile "agreate" de catre Politia de Frontiera.
In art 379 alin 1) nu spune nicaieri ca ar fi vorba de nerespectarea unei decizii judecatoresti. Spune clar: retinerea fara acordul celuilalt parinte.
Buna ziua,

In cazul in care eu, ca si tata, depun o plangere penala impotriva mamei pentru retinerea copilului nostru, fara acordul meu, ce se intampla? A mai fost cineva intr-o situatie din aceasta? Care sunte etapele? Eu descriu ce-mi imaginez
1) Se depune plangerea penala
2) Imi imaginez ca IJP din cele doua judete fac schimb de informatii
3) Se trece la localizarea minorului si al mamei
4) ????
5) ????
Odata localizata, ce se intampla cu minorul?
Mentionez ca nu suntem divortati iar ea parasit domiciliul conjugal pentru un alt barbat cu care si sta luand copilul cu ea. Cauza de divort va fi deschisa in aceasta saptamana de catre mine, dar in paralel as vrea sa-i fac si o plangere penala pe baza careia s-o pot da in consemn la politia de frontiera.

Intrebarea este, ce se intampla in momentul in care Politia localizeaza copilul?

Multumesc.