avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Art 379 - etape, urmari
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Art 379 - etape, urmari

Buna ziua,

In cazul in care eu, ca si tata, depun o plangere penala impotriva mamei pentru retinerea copilului nostru, fara acordul meu, ce se intampla? A mai fost cineva intr-o situatie din aceasta? Care sunte etapele? Eu descriu ce-mi imaginez
1) Se depune plangerea penala
2) Imi imaginez ca IJP din cele doua judete fac schimb de informatii
3) Se trece la localizarea minorului si al mamei
4) ????
5) ????
Odata localizata, ce se intampla cu minorul?
Mentionez ca nu suntem divortati iar ea parasit domiciliul conjugal pentru un alt barbat cu care si sta luand copilul cu ea. Cauza de divort va fi deschisa in aceasta saptamana de catre mine, dar in paralel as vrea sa-i fac si o plangere penala pe baza careia s-o pot da in consemn la politia de frontiera.

Intrebarea este, ce se intampla in momentul in care Politia localizeaza copilul?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: globalt , utilizator 11:30, 23 Septembrie 2015
Nu aveti de ce s-o dati in consemn la frontiera, ea neputand trece cu minorul frontiera fara acordul dvs.
Plangere penala nu aveti de ce depune, nu exista infractiune, copilul nu era in incredintarea dvs. Aveti aceleasi drepturi pana la o hotarare a instantei.
Adresati-va instantei cu cerere pe calea ordonantei presedintiale pt a se stabili locuinta copilului la dvs pana la hot definitiva de divort.
Trebuie s-o dau in consemn la frontiera pt ca baiatul are dubla cetatenie: romana si canadiana. Are pasaport canadian, care este la ea. Ea si iubitul ei au ambii pasaport canadian, deci la o mica neatenitie din partea unui politist de frontiera, dusi sunt pt ca ar putea trece usor ca si un cuplu cu copil. Ca si persona fizica nu pot sa dau in consemn pe cineva, acest lucru putandu-se face numai de catre institutiile "agreate" de catre Politia de Frontiera.
In art 379 alin 1) nu spune nicaieri ca ar fi vorba de nerespectarea unei decizii judecatoresti. Spune clar: retinerea fara acordul celuilalt parinte.
(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

parintelui caruia i-a fost incredintat sau al altei persoane careia i-a fost incredintat, asa se traduce.
si in oglinda..
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.

Oricum, nu va tine nimeni sa nu faceti, doar va zic ca nu se intampla nimic in urma ei.
legal, nu poate parasi tara cu minorul, iar daca din neatentie pleaca, ii puteti face plangere pt rapire si puteti cere intoarcerea copilului in tara in care are resedinta obisnuita.
Mai bine actionati pe parte civila.
Merci de sugestii. Am actionat civil pana la urma si azi am deschis cauza la Judecatorie. Imi mai lipseste adeverinta de venit, dar o voi duce in completare maine.

Totusi vreau sa zabovesc asupra art 379 putin, dar in oglinda. Am informatii clare si din surse veridice, spun eu, ca intentia sotiei este sa plece la o data anume, cu un zbor anume, din tara sfidand refuzul meu ca minorul sa paraseasca tara. In principiu as putea aranja cu parintii ei ca minorul sa-mi fie "incredintat" premergator plecarii ei / lor din Romania a.i. sa previn evenimente neplacute si traumatizante pentru copil. In cazul in care minorul mi-ar fi incredintat, cu martori, iar eu m-as fofila o saptamana pana la plecarea lor, ar fi premise pentru a fi acuzat de rapire minor? Am o nota eliberata de Politia de Frontiera, semnata de Inspectorul General si Directorul Directiei de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei in care se precizeaza ca au dispus o alerta privind iesirea fiului meu din tara. In cazul ca as putea fi cercetat de Politie pt 379 1) ar fi aceasta nota sufiecienta ca si aparare sau, in lipsa unei incredintari judecatoresti, plangerea ei penala nu ar avea temei?

In ceea ce priveste "resedinta obisnuita", am observat ca este un termen foarte relativ. Poate fi declarata "resedinta obisnuita" chiar si un loc unde intentionezi sa-ti stabilesti rezidenta, nu trebuie neaparat sa fi locuit acolo....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Ajutor nerespectare hotarare judec. hasan hasan buna ziua. In urma unui divort copilul in varsta de 3 ani a fost incredintat mamei prin sentinta irevocabila.Tatal cetatean turc are program de vizita cu luare ... (vezi toată discuția)
Minor in strainatate 12flo 12flo Sunt divortat de 2 ani ,si in urma divortului am ramas cu un minor de 7 ani instanta a hotarat ca acesta sa stea cu mine si exercitarea in comun a autoritatii ... (vezi toată discuția)