avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor in strainatate

Sunt divortat de 2 ani ,si in urma divortului am ramas cu un minor de 7 ani instanta a hotarat ca acesta sa stea cu mine si exercitarea in comun a autoritatii parintesti. Fosta sotie este plecata in Irlanda si vrea ca in vacanta de vara sa-l ia la ea si sa fiu de acord cu pasaportul . Mentionez ca eu stau cu minorul singur de 4 ani si are acelasi nume cu mine. Intrebarea mea ar fi, ca daca sunt de acord, risc sa refuze sa mi-l mai aduca in tara? Ar fi posibil sa nu mai vrea sa mi-l aduca cand incepe scoala? Se poate sesiza ,sau face o plangere in situatia asta ,si unde. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:24, 24 Februarie 2015
Sotia dvs. poate solicita oricand reincredintarea minorului. Daca are forme legale de sedere in Irlanda, ori cetatenie irlandeza, poate sa solicite si acolo la judecatorie incredintarea copilului. Faptul ca il lasati pe minor in vacanta la mama sa nu inseamna neaparat ca trebuie sa renuntati la acesta, in definitiv mama are dreptul prin lege sa isi patreaca si ea vacanta impreuna cu copilul. E un risc pe care trebuie sa vi-l asumati.
da, puteti face plangere penala pt nerespectarea masurilor de incredintare, o depuneti la politie sau parchet.
Art. 379

Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului

(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

De asemenea va puteti adresa ministerului de justitie care are are ca principale atribuţii:
- primirea de la reclamant a cererii de înapoiere a unui copil ce a fost deplasat ori reţinut ilicit într-un alt stat contractant sau, după caz, a cererii privind organizarea sau exercitarea dreptului de vizită ;
- înaintarea cererii Autorităţii Centrale străine pe al cărei teritoriu se crede că s-ar putea afla minorul;
- asigurarea colaborării între cele două autorităţi şi reclamant până la soluţionarea cererii.
[ link extern ]


Cererea de " reincredintare" - de fapt de schimbarea domiciliului va trebui depusa in Romania, ca aici are copilul domiciliul.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort spania_romania cristina culea cristina culea buna ziua.In octombrie2007 am divortat de sotul meu ,divort de comun acord avem un copil de 9 ani care locuieste cu mine ,dupa divort am ramas cu numele de ... (vezi toată discuția)
Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
Executare silita a unei sentinte civile pentru nerespectarea programului de vizitare hasan hasan Buna ziua. Un prieten cetatean turc a divortat de sotia lui,copilul rezultat in urma casatoriei fiind incredintat mamei printr-o sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)