Avem 40 de salariati care pe luna octombrie o sa lucreze la un alt punct de lucru al societății (unde se află o lucrare in desfășurare). s-a închiriat deja un spațiu de cazare pâna la finalizarea lucrării. Putem introduce prin act adițional, pentru salariații de mai sus, clauză de mobilitate cu sumă fixă (ex.200 lei) nu sub formă de spor?. menționez că salariații nu vor să piardă bonurile de masă deci nu se pune în discuție delegarea sau detașarea. ce soluție aș putea găsi în cazul în care clauza de mobilitate nu poate fi luată în calcul? idea este că vrem să remunerăm salariații care participă la efectuarea lucrărilor .
avem un salariat care nu a vrut sa-si ia concediul de odihna pe anul trecut desi i-am explicat ca potrivit art 144 din codul muncii "dreptul la concediul de odihna anual nu poate formaobiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari". anul acesta am avut aceeasi problema cu acelasi salariat, ca nu vrea sa efectueze concediul de odihna pe anul in curs. problema care a aparut este articolul 146, alin.2 din Codul muncii actualizat in mai anul acesta conform caruia "in cazul in care, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual". asta inseamna ca salariatul daca nu vrea sa efectueze concediul de odihna pe anul in curs il poate efectua anul urmator sau in decurs de 18 luni incepand cu anul urmator? ce se intampla daca nici anul urmator nu o sa vrea salariatul sa-si efectueze concediul? o sa decalam an de an concediul de odihna? pentru ca angajatorul nostru aproba decizia salariatului mentionand ca are efectiv nevoie de el pentru supravegherea lucrarilor(in calitate de sef echipa). codul muncii spune din motive justificate poate renunta total sau partial la concediul de odihna. sunt precizate in vreun cadru legislativ motivele pe care le poate invoca? sau se lasala latitudinea fiecaruia sa hatarasca ce inseamna justificat? intreb pentru ca, dupa cum am mai spus, angajatorul il sustine pe salariat in hatararea de a nu efectua concediul de odihna pe anul in curs si imi cere "legea unde scrie"X-(
HG 23/2015 < art.13> spune ca "in cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru in unitatea angajatorului la durata normala a timpului de munca de 8 ore." la intreprinderea noastra salariatii lucreaza peste programul normal de lucru de 8 ore pe zi, depasind timpul de munca de 40 ore/saptamana. ex: luna in curs are 20 zile lucratoare, salariatul lucreaza 160 de ore/luna program normal <8 ore pe zi>plus 40 ore peste programul normal de lucru. cate tichete de masa trebuie sa acordam salariatului pentru luna respectiva?