avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Activitate Vio1975

Activitate Vio1975

Vă mulţumesc pentru răspunsuri, toate cele bune!
Am înţeles. Voi apela la un avocat pentru a lămuri toate "dedesubturile" unei asemenea "afaceri". Câteva întrebări aş mai avea, însă:
1.Pot fi citaţi ca şi martori cunoscuţi de-ai mei care se aflau în vizită la noi şi au auzit şi ei ce se întâmplă deasupra după orele 22 (după cum spuneam ceilalţi vecini ori nu vor să se implice - inclusiv administratora blocului spune că "ea nu aude prea bine" - sic!) ori au depus falsă mărturie în sprijinul celor pe care i-am reclamat la poliţie - au fost trei la număr).
2.Pot să fac înregistrări video şi audio care să probeze apoi în faţa instanţei cele afirmate de mine, inclusiv să dovedesc că au martori falşi?
3.Pot apela la un detectiv particular autorizat care să strângă dovezi pe care să le folosesc apoi în instanţă?
Vă mulţumesc mult!
Până la urmă problema s-a rezolvat, foştii proprietari au plecat fără să fie nevoie de alte acţiuni. Mulţumesc!
Bună ziua (sau seara) tuturor!
De vreo patru luni am achiziţionat - prin programul "Prima casă" - un apartament cu trei camere în care m-am şi mutat cu soţia şi băiatul nostru de trei ani şi jumătate. Toate bune şi frumoase timp vreo două seri până am realizat, noaptea târziu, că deasupra noastră locuiesc nişte..."îngeraşi" fără ocupaţie, întreţinuţi de părinţi care muncesc prin Italia, şi că aceştia mai au şi un copil de un an şi jumătate. Cât mai pe scurt spus: până spre orele 0-1 noaptea, uneori chiar şi mai târziu, aproape în fiecare noapte, de la vecinii aceştia se aud înspăimântător de tare bubuieli groaznice provocate de diferite obiecte trântite de copil (şi cred că nu numai de către acesta), uruit de obiecte grele purtate de colo-colo în casă, voci clare - înţeleg şi ceea ce se vorbeşte - şi plânsetele copilului, dar şi paşi - prin paşi însemnând trecerea unor elefanţi, o tropăială zdravănă. Alteori aceştia vin din vizitele pe care le fac noaptea târziu, după 11 sau chiar şi mai târziu, târând şi copilul lor de un an şi jumătate după ei şi, când intră pe uşă, începe tărăboiul, ne-au trezit aşa din somn de mai multe ori, inclusiv la ora 3 dimineaţa. Deseori ziua vecinul dă muzica la maxim în sufragerie devenind, practic, imposibil să mai stăm acolo din cauza bass-ului foarte puternic. Sunt convins că multe din aceste zgomote depăşesc lejer 40-50 de decibeli în liniştea absolută a nopţii dar şi ziua muzica...
Putem adormi doar undeva după ora 1 noaptea dar, din nefericire, trebuie să ne trezim la ora 7 - noi la muncă, băiatul la grădiniţă, în timp ce vecinii noştri dorm lipsiţi de griji până pe la 9-10...
Am încercat cu discuţii amiabile - fără rezultat, totuşi am aflat că au gresie peste tot în casă fără a avea şi o izolaţie fonică dedesubt, ceea ce amplifică mult sunetele... Ei se scuză mereu cu acelaşi argument - copilul nu doarme că-i ies dinţii etc. etc. deşi, uneori, ştiu că zgomotele provin de la ei şi nu de la copil - poate un copil de un an jumate să mute o masă sau o canapea prin sufragerie? Poate doar fiul lui Hercule...
Am încercat să mă înţeleg cu ei să-şi facă o izolaţie fonică sub podea dar refuză, refuză şi simplul gest de a pune nişte mochete sau covoraşe pe jos care să mai atenueze zgomotele...
Am încercat şi cu poliţia, două reclamaţii cu martori care au confirmat tărăboiul de deasupra noastră dar...surprize-surprize, au venit şi ei cu martori dintre vecini care spun că de la aceştia nu se aud zgomote noaptea (sic!, ce mi-aş dori să locuiască ei în apartamentul nostru) iar poliţistului îi este teamă să-i amendeze fiindcă au aceşti martori care i-ar putea scăpa în faţa judecătorului dacă ar contesta amenda, de altfel poliţistul care se ocupă de caz s-a mulţumit doar să ne facă o mediere şi gata. Pe vecini clar nu se poate conta, niciunul nu vrea să depună mărturie contra lor deşi toţi ştiu cu cine au de-a face. Când am chemat prima dată patrula poliţiei au băgat de seamă şi s-au "liniştit", reluându-şi treaba după plecarea poliţiştilor. Au scăpat doar cu un avertisment atunci, acesta venind ulterior de la Poliţia locală.
Între timp, pe fond de stres şi neodihnă am şi unele probleme de sănătate ( gastrită, anxietate), la muncă nu mai dau randament din cauza oboselii cronice şi mă gândesc dacă mai există vreo cale legală de a rezolva problema sau dacă nu cumva ar trebui să plecăm cu chirie în altă parte din propria noastră casă :(
M-ar interesa care ar fi procedura pentru o acţiune în instanţă, ce ar trebui să fac pentru a avea şanse mari de câştig şi ce aş putea obţine din partea instanţei într-un asemenea caz, eventual un ordin judecătoresc prin care vecinii să fie obligaţi să-şi izoleze fonic podeaua şi (sau) daune - dacă aş câştiga un eventual proces. Nu am găsit referinţe pe internet despre vreun asemenea caz în România. Apreciez doar răspunsurile profesioniste şi care respectă legea, sunt sătul de "recomandări" de genul "pune-le boxele noaptea pe tavan" sau "dă-i una în freză" sau "zgârie-i maşina", sunt un om cu respect faţă de ceilalţi şi faţă de lege şi doresc doar soluţii perfect legale.
Îmi cer scuze pentru aspectul greoi şi confuz al relatării, vă pot explica mai în detaliu dacă mă veţi întreba. Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsuri şi sugestii, toate cele bune!
Bună ziua!
Pe scurt, problema mea (complicată) ar putea deveni foarte curând următoarea:
- Pe data de 11.09.2015 am încheiat un contract notarial legal prin care am cumpărat un apartament în oraşul Focşani prin programul "prima casă". Prima rată - deloc mică - urmează a fi achitată pe data de 10.10.2015.
- Fiind un om de bună credinţă şi înţelegător am acceptat solicitarea foştilor proprietari de a înscrie în contract o clauză prin care eliberarea apartamentului se va face pe data de 15.10.2015, în acest timp foştii proprietari promiţând (nu în scris, însă) să-şi cumpere un alt apartament în Bucureşti şi să se mute acolo (ei fiind oameni în vârstă doresc să locuiască lângă fiica şi nepoatele lor din Bucureşti, pentru a avea cine să aibă grijă de ei la sfârşitul vieţii). Nu am primit cheie de la apartament şi nici nu am cerut de altfel (cererea mi-ar fi fost respinsă, cu siguranţă!)
- Din păcate se apropie termenul de eliberare a apartamentului specificat în contract iar foştii proprietari nu au făcut niciun pas spre a-şi achiziţiona o altă locuinţă în Bucureşti, după cum au promis anterior. Mai mult chiar, ieri mi-au solitat să le mai acord "vreo câteva săptămâni" (sic!) peste termen motivând că nu au cum să rezolve treaba aşa de repede (sic! aveau 34 zile la dispoziţie) dar eu nu le mai pot acorda de la mine decât încă 6 zile, până pe 21.10.2015, căci firma cu care m-am înţeles va veni pe 22 şi 23.10.2015 să-mi monteze ţeava de gaz şi centrala termică plus instalaţia de încălzire în apartamentul cumpărat (acesta fiind debranşat de fostul proprietar, la cererea mea, încă din luna august de la reţeaua publică de termoficare şi apă caldă, în condiţiile în care iarna nu este departe). În condiţiile în care foştii proprietari vor refuza să-mi predea locuinţa pe data convenită - cea de 21.10.2015 - firma nu poate intra în apartament să-mi monteze amintitele instalaţii deşi eu am achitat deja un avans pentru lucrări.
- Situaţia este cu atât mai complicată cu cât eu, soţia şi băiatul nostru de 3 ani încă mai locuim într-o garsonieră ANL dar, conform legii, din momentul în care am înscris apartamentul cumpărat pe rol la primărie (săptămâna trecută) am notificat şi administrarea fondului locativ al primăriei cu privire la faptul că am devenit proprietar şi, conform prevederilor contractului de închiriere semnat cu primăria, trebuie să predau locuinţa ANL închiriată în termen de 30 de zile de la notificarea adresată primăriei - asta însemnând că pe 1 noiembrie ar trebui să o predau.
Risc, aşadar, să rămân cu familia, mobila şi toate electrocasnicele în stradă pentru că nişte oameni care păreau cinstiţi ar putea refuza, practic, să-mi cedeze la termenul stabilit prin contract bunul imobil al cărui proprietar legal am devenit de aproape o lună de zile.
Întrebări: ce pot face legal în această situaţie, dacă pe 21.10.2015 foştii proprietari refuză să-mi predea apartamentul şi cheile? - lucru de care sunt 99% sigur că se va întâmpla, deşi mă rog să nu fie cazul! Cum pot intra cât mai repede în posesia apartamentului fără să rămân eu şi familia mea în stradă? Acţiune pe fond în instanţă cu solicitare de daune-interese şi, în paralel, solicitare pentru emiterea rapidă a unei ordonanţe preşedinţiale cu care să-i execut silit pe foştii proprietari de rea-credinţă? (am găsit aceste posibile variante sugerate pe alte forumuri juridice).
Ce doresc eu este să ştiu care este cea mai rapidă cale legală de a intra în posesia locuinţei, nu sunt omul care să apeleze la metode ilegale şi imorale gen ameninţări, intimidări de tot felul sau să "năvălesc peste foştii proprietari" sau "să schimb butucul yalei" cum sfătuiau unii fără respect pentru lege pe alte forumuri.
Vă mulţumesc tuturor anticipat pentru ajutorul acordat!