avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Activitate exco

Activitate exco

Art. 906 din CPC reglementează obligarea debitorului (în executarea silită) la plata de penalități în cazul în care nu își execută obligația stabilită printr-un titlu executoriu.

Conform alin. 2-3, instanța stabilește o sumă/zi de întârziere iar, conform alin. 4, dacă trec 3 luni de la comunicarea hotărârii date în baza alin. 2-3, instanța calculează suma fixă (suma stabilită pe zi X nr. zile care au trecut).

Conform alin. 5, „Penalitatea va putea fi înlăturată ori redusă, pe calea contestaţiei la executare, dacă debitorul execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu şi dovedeşte existenţa unor motive temeinice care au justificat întârzierea executării.”

Înrebarea este: împotriva cărui act se face executarea silită de la alin. 5? Trebuie creditorul să facă executare silită nouă pentru executarea obligației de plată a sumei stabilite conform alin. 4 și această din urmă executare trebuie contestată, sau executarea se îndreaptă direct împotriva hotărârii pronunțate în baza alin. 4, fără o executare nouă?

Mulțumesc
În situația unui titlu executoriu reprezentat de o hotărâre judecătorească, în care calitatea de reclamant o are exclusiv o anumită persoană, căreia i se admite acțiunea și pârâtul e obligat să execute o obligație legală în beneficiul mai multor persoane (care nu au avut calitate în dosarul de insanță), poate porni executarea silită una dintre persoanele respective, și nu persoana care a fost reclamant în dosar?

Este acesta motiv de contestație la executare?

Mulțumesc
Referitor la modificarea adusă Codului de procedură civilă prin Legea 192/2022 (art. 154^1), prin care se stabilește că instanțele comunică părților hotărârile judecătorești prin poștă electronică: această modificare a intrat în vigoare la 2 iulie 2022 si întrebarea este dacă se aplică și în dosarele în care cererea de chemare în judecată a fost formulată anterior acestei date.

În concret, dacă termenul de apel începe să curgă de la data comunicării sentinței prin email (cu dovadă că mesajul a fost citit) sau doar de la data comunicării prin poștă, la dosarele care au fost inițiate anterior datei intrării în vigoare a Legii 192/2022?

Mulțumesc
Recurs împotriva încheierii prin care s-a respins cererea de suspndare a judecării cauzei?

Vreau să ştiu dacă este admisibil un astfel de recurs. Potrivit art. 414 din CPC:
" (1) Asupra suspendării judecării procesului instanţa se va pronunţa prin încheiere, care poate fi atacată cu recurs, în mod separat, la instanţa ierarhic superioară. Când suspendarea a fost dispusă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.
(2) Recursul se poate declara cât timp durează suspendarea cursului judecării procesului, atât împotriva încheierii prin care s-a dispus suspendarea, cât şi împotriva încheierii prin care s-a dispus respingerea cererii de repunere pe rol a procesului."

Înţeleg de aici (de la alin. 2, care vine în completarea alin. 1) că poate fi atacată cu recurs doar încheierea prin care se admite cererea de suspendare, şi nu şi cea prin care se respinge? Sau se poate formula recurs şi împotriva încheierii de respingere, exclusiv în baza alin. 1?

Şi dacă da, în ce termen?
Care este termenul legal (si unde este prevăzut în legislaţie) în care poate fi contestată la instanţă o hotărâre a partidului prin care o persoană este exclusă din partid, în situaţia în care statutul sau regulamentul partidului respectiv nu prevede în mod expres un astfel de termen.
Multumesc de pareri si opinii:)

Totusi, stie cineva un temei legal si un termen?
Nu as vrea oricum sa angajez un avocat. Ma intereseaza doar daca poate cineva sa imi indice un temei juridic in baza caruia sa contestez la instanta hotararea partidului.

Conform art. 16 alin. 3 din Legea partidelor nr. 14/2003, "Dobândirea sau pierderea calităţii de membru al unui partid politic este supusă numai jurisdicţiei interne a partidului respectiv, potrivit statutului partidului" dar, prin Decizia nr. 530/2013 a CCR, s-a constatat ca acest text legal este neconstitutional.
Partidul ar avea calitatea de pârât în cauză.
Temeiul de drept în baza căruia pot formula acţiunea mă interesează.
Am fost dat afara din partid si, conform Codului administativ, odată cu pierderea calităţii de membru al partidului politic pe a cărei listă am fost ales, îmi încetează şi mandatul de consilier local.

Hotărârea de excludere a partidului (decizie a curţii de arbitraj dată în soluţionarea recursului, definitivă şi executorie, conform statutului partidului) pot să o atac în inatanţă? Dacă da, în baza cărui temei legal şi în ce termen?

Menţionez că în statut nu scrie nimic de vreo cale de atac la instanţa de judecată.