avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Activitate diana_ro

Activitate diana_ro

Buna ziua,

Ordinul 872/2016 contine prevederi referitoare la conditiile ce trebuie indeplinite pentru a beneficia de scutirea impozitului.

Softul/platforma pe care il pune la dispozitia clientilor o companie din Romania apartinei firmei mama (externa).
In contractul incheiat cu clientul se mentioneaza ca se ofera dreptul sa utilizeze anumite Produse sub licenta si baze de date care apartin firmei mama.
Echipa locala din Romania va oferi asistenta Beneficiarului licentei in procesul de implementare si instalare a produselor sub licenta.
Compania se obliga prin contract:
a) Sa acorde consultanta referitor la documentarea structurilor de date care se descarca din aplicatia X pentru Produsele sub licenta;
b) Sa puna la dispozitie Beneficiarului licentei accesul la un mediu pentru testarea interfatarii;
c) Sa acorde asistenta Beneficiarului licentei in exploatarea interfetei;
d) Sa informeze Beneficiarul licentei in cazul in care intervin modificari in modul de preluare si structura informatiilor preluate prin interfata.
Activitatile mentionate in contractul cu clientul se incadreaza in sfera activitatii de creatie de programe?


Conform ordiului urmatoarele documente justificative trebuie sa existe:
• comanda internă, aprobată de organul de conducere abilitat al angajatorului, care să ateste procesul de creare de programe pentru calculator;
• balanța analitică în care să fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.

Pe baza caror informatii/documente se intocmeste comanda interna? Trebuie sa existe un contract intre client si companie prin care sa se mentioneze exact ce anume isi doreste clientul sa dezvoltam pentru el? sau este suficient o decizie interna semnata de persoanele autorizate?

Pe ce cont contabil se inregistreaza veniturile din activitatea de creare de programe? Se va folosi contul 721. Venituri din producţia de imobilizări necorporale? In prezent veniturile companiei se inregistreaza pe 704. Venituri din servicii prestate.

Multumesc,



S-a omis solicitarea predarii masinii pe durata concediului de ingrijire copil.
Buna ziua,
O salariata a companiei a intrat in concediu de crestere copil si nu a returnat masina pusa la dispozitie de companie (masina nu este proprietatea companiei ci este inchiriata de la un furnizor) - retinerea masinii este mentionata in Regulamentul de Ordine Interioara insa fizic nu a avut loc.

Cheltuiala cu chiria masinii a fost inregistrata si nu s-a dedus TVA de catre companie. In mod normal aceasta cheltuiala nu ar trebui sa fie inregistrata de companie chiar daca se va considera nedeductibila la calcul impozit pe profit.
Ce solutie am am avea pentru a transfera si recupera contavaloarea chiriei masinii de la salariata? ce forma contractuala ar fi necesara astfel incat sa eliminam impactul din punct de vedere fiscal?

Multumesc,
Zi buna,
Diana
Preavizul este mentionat in cim la nivel de 15 zile calendaristice. Acum insa mi se solicita semnarea unui act aditional cu un preaviz de 45 de zile lucratoare - limita maxima; motiv: asa au si ceilalti directori de departamente din companie, inclusiv seful meu direct (functii de conducere)
Inteleg ca am posibilitatea sa negociez acum la semnare act aditional insa nu stiu pe baza caror argumente as putea obtine o scaderea a perioadei. Nu cred ca exista reglementari interne care sa defineasca perioada preavizului in cazul functiilor de conducere - insa ele se pot oricand initia
Initial m-am gandit ca nu am functie de conducere. Nu este insa cazul: din ce am inteles codul de functie 121125 manager financiar apartine unei functii de conducere (chiar daca seful meu direct este directorul financiar al companiei).
Cum ma sfatuiti sa procedez pentru a obtine o perioada mai mica a preavizului vs limita maxima?

Multumesc!
Buna ziua,

Din Codul muncii:

Art. 81
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Cum pot identifica daca am functie de conducere sau de executie?
Precizez ca in Revisal functia mea este 121125 - MANAGER FINANCIAR.
In echipa de financiar sunt mai multi manageri: achizitii, legal, financiar (cazul meu) si collection. Managerul acestei echipe este Directorul Financiar.
In cazul in care conduc o echipa (1 persoana in subordine) se considera ca am functie de conducere? Daca da, inteleg ca m-as incadra la preaviz de 45 de zile.
Este corecta intelegerea mea?

Multumesc si o zi buna va doresc!