Bună ziua! Vreau să cumpăr o mașină de la un prieten. Însă povestea este un pic mai complicată. Prietenul meu a cumpărat mașina de la fratele său pe baza unui contract de vânzare-cumpărare acum câțiva ani, deci, în principiu, mașina figurează pe numele lui la taxe și impozite în baza acelui contract (el plătește impozitul etc.). Problema este că el nu a mai făcut demersurile legale pentru a trece cartea mașinii, certificatul de înmatriculare și asigurarea pe numele său în termenul legal. Fiind în familie și cu unul dintre ei plecat în străinătate, s-au înțeles să rămână actele pe numele fratelui proprietar, iar cel nou să fie doar responsabil de taxe și impozite până când va avea timp să transfere toate actele pe numele său.
Mașina fiind pe numele vechiului proprietar în acte, dar la taxe și impozite pe numele celui nou, aș putea face demersurile legale pentru a încheia un contract de vânzare-cumpărare cu noul proprietar? Și apoi să înmatriculez mașina pe numele meu, chiar dacă actele sunt într-o situație incertă din acest punct de vedere? Care ar fi procedura? Ce acte ar trebui să fac eu?
Dar în cazul în care mama mea nu va mai putea lucra la această familie după terapie, i se cuvine ceva din punct de vedere legal (aici mă refer la şomaj sau pensie pe caz de boală pe perioda determinată)? Medicii i-au zis mamei mele ca va avea nevoie de luni intregi pana se recupereaza complet. Adica ma refer la faptul ca cel mai probabil mama mea nu va putea lucra o perioada lunga de timp pana isi va reveni complet. Cate zile de concediu medical ii pot fi acordate din punct de vedere legal (ma refer la numarul maxim)?
Aş dori să vă cer un sfat referitor la următoarea situaţie. Totul a avut loc în Italia, ştiu că cel mai probabil legislaţia în vigoare diferă mult faţă de cea din România însă orice sfat e bine venit.
Mama mea este angajată în Italia ca menajeră la o familie de italieni. Acum două luni, în timpul programului, în timp ce tăia iederă, a căzut de pe scară şi s-a lovit foarte grav la antebraţul drept. Ţin să specific că din câte ştiu în fişa postului nu e specificat că mama mea să se ocupe de grădinărit şi aşa mai departe. Ea este angajată pe post de menajeră. După accidental la locul de muncă, a mers la urgenţe iar doctorul i-a făcut o rază antebraţului şi i-a zis că atât încheietura cât şi osul antebraţului sunt în regulă, iar problema este doar la muşchi, însă totul va reveni la normal într-un timp relativ scurt (10 zile maxim).
Apoi, un asistent, rasist probabil, în momentul în care i-a înfăşurat mâna cu o faşă, vrând să ridice antebraţul la nivelul pieptului, i-a smuls efectiv în primă fază încheietura dintre braţ şi antebraţ iar mai apoi i-a pus-o greşit la loc. Ţin să specific că asistentul avea un limbaj foarte agresiv. Cu toate că a simţit o durere puternică mama mea nu a ştiut că antebraţul i-a fost smuls de la loc şi pus greşit. A crezut că totul este absolut normal. După 10 zile când a fost la control doctoriţa nici nu s-a uitat bine la încheietură şi i-a zis unui asistent să-I pună mâna în gips, însă fără a-I face o rază în prealabil, considerând suficienta raza făcută în momentul în care a ajuns la urgenţe.
Apoi, mama mea a stat cu mâna în ghips (încheietura fiind smulsă şi fixată rău de către asistent) încă 2-3 săptămâni. Când a mers s-ai scoată ghipsul doctorii şi-au dat seama că încheietura a fost smulsă şi pusă greşit la loc, iar situaţia este cu mult mai gravă decât în momentul în care a ajuns la urgenţe, aşa că, a fost supusă unei operaţii de 2 ore. Acum, mama mea are mâna în ghips de 20 de zile şi o să necesite terapie dup ace îi va fi scoasă din ghips. Nu se ştie în ce măsură va mai putea să muncească, pentru că este fix mâna dreaptă. În prima lună familia nu a vrut să-i dea concediu medical deoarece nu vroia să mai afle statul de această problemă, aşa că a plătit-o integral, din banii proprii. Acum, după operaţie, mama mea are în primă fază 30 de zile de concediu medical şi mă gândesc ca o să mai fie una sau două luni ]deoarece necesită terapie şi aşa mai departe (doctorii au zis ca o sa fie nevoie de luni intregi pana o sa-si revina complet) . Familia unde lucrează mama mea a încercat să o convingă pe mama să dea o declaraţie (nu ştiu exact despre ce e vorba) prin care să reiasă că spitalul nu are nicio vină. Mama mea nu a acceptat.
Problema este următoarea, medicii, cu toate că ştiu faptul că asistentul a agravat problema în halul acesta, ei susţin că mama mea a stat 10 zile acasă cu mâna în acea faşă şi că e posibil ca ea să se fi rănit singură, ceea ce din punct de vedere raţional este imposibil deoarece încheietura a fost efectiv smulsă şi pusă greşit. Este practic imposibil să îţi smulgi din greşeală încheietură şi să o pui greşit la loc. Este nevoie de forţă şi voinţă pentru aşa ceva.
Acum eu stau şi mă întreb, oare, înainte să-i pana mâna în ghips, nu trebuia făcută o rază? Cu atât mai mult că mama mea a stat 10 zile acasă cu mâna în acea faşă. Mie mi se pare absolut absurd să fixezi o mână în ghips pe baza unei raze făcute în urmă cu 10 zile. De asemenea, ce poate face mama mea din punct de vedere legal în această situaţie?
Familia încearcă să se spele pe mâini şi nu prea o interesează să rezolve problema, ba chiar doreşte ca mama mea să plătească jumătate în preţul terapiei, ceea ce e foarte costisitor pentru noi. Cine poate fi tras la răspunde? Familia, asistentul, doctoriţa? Dar în cazul în care mama mea nu va mai putea lucra la această familie după terapie, i se cuvine ceva din punct de vedere legal (aici mă refer la şomaj sau pensie pe caz de boală pe perioda determinată)? De asemenea, aş dori să ştiu dacă acest caz se poate judeca din avocat din oficiu sau dacă există avocaţi care sunt interesaţi de astfel de cazuri şi eventual în momentul în care câştigă procesul să îşi ia procente din despăgubiri (…întreb asta pentru că noi nu avem situaţia materială să angajăm un avocat).
Ştiu că cel mai probabil legislaţia diferă mult de la un stat la altul, însă orice sfat este bine venit pentru noi. Ţin să specific că e prima dată când întâmpin o problemă de drept şi e posibil să fi folosit în mod impropriu nişte termini juridici.