avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2011 soluții astăzi
Forum Activitate lnebncc

Activitate lnebncc

@cris1971: Multumesc pentru raspunsuri.
Copilul nu poate fi trecut ca beneficiar daca nu are varsta de 18 ani pentru ca nu poate incasa bani. Altei persoane nu ii pot incredinta banii pentru ca nu stiu efectiv in realitate daca i-ar aloca copilului.

@Av. Gabriel Klein Kiritescu : Nu este vorba de vreun abandon de familie aici, ci de intrebari specifice pentru anumite situatii neprevazute explicate anterior la care solicitasem ajutor de informare. In mod cert ceea ce am intrebat (ca s-ar putea intampla neprevazut) nu face subjectul Art. 378 - care este un articol ce face referire la o actiune premeditata.
Buna ziua,

În prezent platesc pensie alimentară conform legii (necasatorit, copil in afara casatoriei, recunoscut legal). Totul bine si frumos, sunt de acord cu aceasta si nu am nimic de comentat, insa m-am gandit la anumite scenarii (pentru ca nu stii ce iti rezerva viata sau situatia economica sau piata fortei de munca).

Va rog, intrebarile mele sunt :

1. Dacă nu aș mai avea muncă o perioadă (exemplu 1 an șomer), apoi îmi găsesc de muncă și lucrez din nou, sunt obligat prin lege sa platesc pensia alimentară și pe perioada din urmă în care nu am avut un serviciu (retroactiv) ?

2. In cazul in care sufar o invaliditate urmata de o perioada de inactivitate in munca, trebuie sa platesc pensie alimentara pentru perioada in care am fost inactiv din motive medicale?

3. In cazul in care sufar o invaliditate in urma careia nu mai pot munci deloc si sunt pensionat pe caz de boala, trebuie sa platesc pensie alimentara?

4. Detin asigurari de viata cu sume consistente la deces din orice cauza (exceptie anumite conditii de razboi, nucleare etc). In cazul evenimentului 'deces' al asiguratului, copilul are drept legal la sumele ce se platesc de catre asiguratori in urma decesului meu ? (copilul este minor si nu poate fi adugat ca si beneficiar)

Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Asigurare juridica in alta tara
Sunt rezident in Romania (domiciliul in Romania si CI-ul de Romania) , cetatean roman si nu am nicio legatura cu tara in care mi s-a nascut un copil. Am o neintelegere intr-o alta tara in ceea ce priveste un copil mic, al meu si al unei femei care locuieste in alta tara. Stiu ce inseamna sa platesc pensie alimentara dupa legile romanesti, dar daca va initia o actiune juridica in acest sens in respectiva tara - ar fi buna o astfel de asigurare juridica - despre care am aflat de curand si nu am gasit nicaieri informatii clare, concise si eficiente. Voi intreba dupa anul nou la firmele consacrate din tara noastra.
Răspuns la discuția Asigurare juridica in alta tara
Multumesc pentru raspuns.
Aveti informatii despre vreo companie de asigurari care incheie polite juridice, are cineva experienta cu acest tip de asigurare?

Sarbatori fericite!
Buna seara,

Fiind locuitor cu domiciliul stabil pot solicita incheierea unei asigurari de protecţie juridică in Italia / Spania / Germania ?

Multumesc anticipat.
Care ar putea fi calea de a obtine un act cu hotarare definitiva prin care, cu acordul semnat ambilor parinti (deci intelegere amiabila), mama poate pleca cu copilul din tara daca cuplul nu se intelege ulterior si se desparte (nefiind vorba de divort pentru ca nu sunt casatoriti) ?Exista o asemenea posibilitate de a se obtine un act de catre mama care sa ii confere dreptul definitiv de a scoate copilul din tara si de a-l avea in grija independent de tata?
Va multumesc frumos, concluzia este ca nu exista posibilitatea sa se aplice Art. 398 asa cum s-a propus de un avocat roman stabilit in tara unde este mama si unde s-a nascut copilul, nu se poate ca mama sa aiba drept deplin la 'libera mutare' (relocare) a copilului dintr-o tara in alta fara sa depinda de acceptul scris (si temporar/definit in timp) al tatalui. De aceea am intrebat daca poate fi aplicat fara decaderea tatalui din drepturile parintesti.
Stima.
Va multumesc pentru raspunsurile prompte.

Copilul are numele tatalui.
Parintii vor sa fie impreuna si sa locuiasca cel putin temporar in Romania. Motivul intemeiat al mamei este teama ca la un moment dat (moment nedefinit) nu se va intelege cu tatal copilului, casatoria cuplului se va amana si astfel se poate ajunge la realitatea ca tatal sa nu fie de acord cu plecarea copilului (sa nu isi mai acordul in niciun fel si deci mama sa ramana blocata in Romania).

Speta este strict pentru deblocarea dreptului de a pleca cu copilul oricand din tara fara acordul ulterior al tatalui.

Intrebarea mea se refera strict la art 398 din NCC - este acesta suficient a se aplicara in cazul in care tatal este de acord sa ofere definitiv dreptul ca doar mama sa poata parasi Romania oricand considera (ca nu se intelege in cuplu) impreuna cu copilul? (si mai departe sa aiba dreptul sa mute / relocheze / plimbe copilul din si spre orice tara, fara sa mai depinda ulterior de acordul tatalui, desigur cat timp copilul este minor) ?

Aceasta cerere a mamei implica renuntarea tatalui la drepturile parintesti?

Cu stima.
Cuplul este necasatorit, dar au un copil mic (sub 3 luni). Mama este intr-o tara straina, tatal locuieste in Bucuresti. Ca si conditie sa vina in Romania, mama doreste un act definitiv prin care sa poata pleca oricand din tara cu copilul daca nu se intelege cu tatal. Un avocat din tara unde se afla mama a propus ca s-ar putea aplica Art. 398 Noul cod civil. Precizez ca mama nu e de acord cu procura notariala facuta pe o perioada determinata si reinnoita periodic pentru a calatori cu copilul, semnata de tatăl acestuia.

Se poate aplica acest articol 398 din NCC la un cuplu necasatorit ?
Exista alt act definitiv prin care mama sa fie desemnata, cu acordul semnat al tatalui, ca poate pleca oricand cu copilul daca cuplul nu se intelege intr-un viitor nedeterminat ?

Multumesc anticipat.