avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Art. 398 Noul cod civil - Exercitarea autoritatii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Art. 398 Noul cod civil - Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte

Cuplul este necasatorit, dar au un copil mic (sub 3 luni). Mama este intr-o tara straina, tatal locuieste in Bucuresti. Ca si conditie sa vina in Romania, mama doreste un act definitiv prin care sa poata pleca oricand din tara cu copilul daca nu se intelege cu tatal. Un avocat din tara unde se afla mama a propus ca s-ar putea aplica Art. 398 Noul cod civil. Precizez ca mama nu e de acord cu procura notariala facuta pe o perioada determinata si reinnoita periodic pentru a calatori cu copilul, semnata de tatăl acestuia.

Se poate aplica acest articol 398 din NCC la un cuplu necasatorit ?
Exista alt act definitiv prin care mama sa fie desemnata, cu acordul semnat al tatalui, ca poate pleca oricand cu copilul daca cuplul nu se intelege intr-un viitor nedeterminat ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 16:05, 23 Octombrie 2015
Art 398 cod civil prevede situația în care un părinte exercită autoritatea părintească în mod exclusiv. Instanța de judecată poate dispune acest lucru dacă este în interesul superior al copilului.
I se poate aplica, însă ce motive întemeiate are?
Poate cere ca singura sa exercite autoritatea parinteasca, iar tatăl poate fi de acord. Însă dacă își întemeiază cererea pe acel articol, trebuie sa aiba și motive întemeiate și nu cred ca sunt.
Dacă nu se înțeleg, pot sa se judece atunci când va fi cazul. Pot exercita autoritatea parinteasca în comun, însă poate cere ca locuinta copilului sa fie la mama în străinătate și instanta sa suplinească acordul tatălui pt ca cel mic sa poată merge spre domiciliul să-și sa poată vizita România de cate ori dorește.
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2015
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspunsurile prompte.

Copilul are numele tatalui.
Parintii vor sa fie impreuna si sa locuiasca cel putin temporar in Romania. Motivul intemeiat al mamei este teama ca la un moment dat (moment nedefinit) nu se va intelege cu tatal copilului, casatoria cuplului se va amana si astfel se poate ajunge la realitatea ca tatal sa nu fie de acord cu plecarea copilului (sa nu isi mai acordul in niciun fel si deci mama sa ramana blocata in Romania).

Speta este strict pentru deblocarea dreptului de a pleca cu copilul oricand din tara fara acordul ulterior al tatalui.

Intrebarea mea se refera strict la art 398 din NCC - este acesta suficient a se aplicara in cazul in care tatal este de acord sa ofere definitiv dreptul ca doar mama sa poata parasi Romania oricand considera (ca nu se intelege in cuplu) impreuna cu copilul? (si mai departe sa aiba dreptul sa mute / relocheze / plimbe copilul din si spre orice tara, fara sa mai depinda ulterior de acordul tatalui, desigur cat timp copilul este minor) ?

Aceasta cerere a mamei implica renuntarea tatalui la drepturile parintesti?

Cu stima.
Nu contează ce nume are copilul, ci ca tatăl sau este trecut ca și tata în certificatul copilului.
Motivul întemeiat al mamei, nu e motiv întemeiat în sensul legii.
Tatăl nu poate renunta la drepturile.parintesti ca nu renunță la o pereche de ciorapi.
Parintii se pot înțelege cu privire la exercitarea autorității parintesti în baza art.506.
In ceea ce priveste copiii nu exista hotarari valabile oricand. Daca tatal este de acord sa ii ofere acest "drept" acum, peste 2 ani se poate razgandi si sa nu i-l mai ofere.
Chiar si in cazul in care instanta hotaraste ca domiciliul copilului este in strainatate si copilul are dreptul de a calatori intre Romania si domiciliul respectiv fara acordul tatalui - hotararea respectiva poate fi schimbata peste 5-10 ani.

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor LidiaSav LidiaSav Divort de comun acord cu soțul, mergem la notar. Eu vreau sa plec din țară cu tot cu copil dupa pronunțarea divorțului. Pot face asta, chiar daca ... (vezi toată discuția)
Custodie minor micky10 micky10 buna ziua. as avea si eu nevoie de niste sfaturi.sunt divortada din anul 2012.la divort custodia minorului in varsta de 6 ani mi-a fost incrdedintata ... (vezi toată discuția)