Cuplul este necasatorit, dar au un copil mic (sub 3 luni). Mama este intr-o tara straina, tatal locuieste in Bucuresti. Ca si conditie sa vina in Romania, mama doreste un act definitiv prin care sa poata pleca oricand din tara cu copilul daca nu se intelege cu tatal. Un avocat din tara unde se afla mama a propus ca s-ar putea aplica Art. 398 Noul cod civil. Precizez ca mama nu e de acord cu procura notariala facuta pe o perioada determinata si reinnoita periodic pentru a calatori cu copilul, semnata de tatăl acestuia.
Se poate aplica acest articol 398 din NCC la un cuplu necasatorit ?
Exista alt act definitiv prin care mama sa fie desemnata, cu acordul semnat al tatalui, ca poate pleca oricand cu copilul daca cuplul nu se intelege intr-un viitor nedeterminat ?
Interesant, aşa ştiam şi eu.
Dar judecătorul nu ar trebui să ştie acest lucru? Şi dacă avocatul îi aduce aminte prin întâmpinare şi judecătorul tot nu pricepe, ce-i de făcut? Evident, mergi la instanţa superioară, dar ce garanţie există ca acolo să nu dau peste alţii doi, la fel de ştiutori?
Nu se iau in calcul aceste probe tocmai pentru ca hotararea data in baza lor ARE autoritate de lucru judecat pe situatia de fapt care reiese din acele probe, lucrurile fiind transate definitiv pentru acele probe.
Conteaza si cat de clar o spui, zic eu. Unii judecatori, e drept, se uita si la cat de dreapta e situatia anterioara.
Totusi, in anumite cazuri, sunt necesare acte de dinainte de hotararea anterioara. Depinde, astfel, despre ce probe anume vorbim.
Va dau un exemplu, in cazul unui copil diagnosticat cu o maladie genetica, ori de cate ori parintii vor avea neintelegeri privind tratamentul trebuie sa diagnosticheze din nou copilul? Nu, se folosesc actele de diagnostic existente, indiferent de cand dateaza ele.
Asta am înţeles-o dinainte. Dar nişte reclamaţii (fără răspuns ) la autorităţi , un mail scris încă dinaintea primei hotărâri, poze din urmă cu ani, o executare silită program vizită avută în vedere şi la programul de vizită (de aceea a fost organizat, procesul era în curs, să aibă dovezi), şi la excepţie, şi la încă 2 ordonanţe preşedinţiale respinse, şi plângere penală cu SUP pentru aceeaşi treabă, şi amendă civilă respinsă tot pentru acelaşi lucru - acum s-a dezbătut într-un nou proces de aut. părintească şi i s-a admis. Nu a avut nici o altă probă, decât nişte reclamaţii depuse după începerea procesului. Şi a câştigat.
Custodie minor
micky10
buna ziua. as avea si eu nevoie de niste sfaturi.sunt divortada din anul 2012.la divort custodia minorului in varsta de 6 ani mi-a fost incrdedintata ... (vezi toată discuția)