avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Art. 398 Noul cod civil - Exercitarea autoritatii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Art. 398 Noul cod civil - Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte

Cuplul este necasatorit, dar au un copil mic (sub 3 luni). Mama este intr-o tara straina, tatal locuieste in Bucuresti. Ca si conditie sa vina in Romania, mama doreste un act definitiv prin care sa poata pleca oricand din tara cu copilul daca nu se intelege cu tatal. Un avocat din tara unde se afla mama a propus ca s-ar putea aplica Art. 398 Noul cod civil. Precizez ca mama nu e de acord cu procura notariala facuta pe o perioada determinata si reinnoita periodic pentru a calatori cu copilul, semnata de tatăl acestuia.

Se poate aplica acest articol 398 din NCC la un cuplu necasatorit ?
Exista alt act definitiv prin care mama sa fie desemnata, cu acordul semnat al tatalui, ca poate pleca oricand cu copilul daca cuplul nu se intelege intr-un viitor nedeterminat ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 16:05, 23 Octombrie 2015
mirebire, hotărârea aceea poate fi schimbată şi după un an, dacă tatăl se răzgândeşte, chiar fără nici un motiv!
Stimate user, odată venită în ţară, copilul va avea domiciliul în ţară.Nu contează dacă sunt căsătoriţi sau nu.Dacă mama va voi să plece cu copilul, va avea nevoie de acordul tatălui. Dacă tatăl nu a schilodit copilul fizic(ci doar psihic), rar se acordă art. 398, depinde şi de mijloacele de convingere a instanţei în stil românesc. Deci aveţi nevoie de suplinirea semnăturii lui.Am o prietenă care de doi ani se luptă să obţină aceasta şi, cu tot "interesul" tatălui pentru copil, care se manifestă prin refuzul de a-şi da acordul, fără să plătească nici o pensie alimentară şi fără să viziteze copilul, repet, deja de 2 ani, nu a obţinut suplinirea.
Juridic, avocatul strain nu are dreptate raportat la legislatia romana. Mama nu va fi blocata in Romania, doar copilul ar putea fi tinut aici din lipsa acordului tatalui sau. Si, pe buna dreptate gandeste legea asa, atata timp cat mama l-a adus aici de buna-voie, deci nu e imposibil de trait, iar tatal sau e aici si el.
Indiferent ce ar prevedea acel act, fie intelegere, procura ori hotarare, el se poate intoarce in viitor, caci a fost incheiat/dat cu incalcarea legii. E un fel de frauda la lege, anume actul ar urmari sa aiba un efect pe care legea il interzice, fie ca vorbim despre faptul ca ambii parinti au dreptul sa decida domiciliul copilului, fie ca vorbim despre reversibilitatea si/sau modificarea intelegerilor si hotararuilor din dreptul familiei.
Parerea mea e sa contactati un avocta roman, ca despre dreptul roman va intereseaza.
Va multumesc frumos, concluzia este ca nu exista posibilitatea sa se aplice Art. 398 asa cum s-a propus de un avocat roman stabilit in tara unde este mama si unde s-a nascut copilul, nu se poate ca mama sa aiba drept deplin la 'libera mutare' (relocare) a copilului dintr-o tara in alta fara sa depinda de acceptul scris (si temporar/definit in timp) al tatalui. De aceea am intrebat daca poate fi aplicat fara decaderea tatalui din drepturile parintesti.
Stima.
POate fi aplica, insa in anumite conditii si temporar. Nu face diferenta unde sta avocatul, conteaza daca profeseaza pe dreptul roman.
Care ar putea fi calea de a obtine un act cu hotarare definitiva prin care, cu acordul semnat ambilor parinti (deci intelegere amiabila), mama poate pleca cu copilul din tara daca cuplul nu se intelege ulterior si se desparte (nefiind vorba de divort pentru ca nu sunt casatoriti) ?Exista o asemenea posibilitate de a se obtine un act de catre mama care sa ii confere dreptul definitiv de a scoate copilul din tara si de a-l avea in grija independent de tata?

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor LidiaSav LidiaSav Divort de comun acord cu soțul, mergem la notar. Eu vreau sa plec din țară cu tot cu copil dupa pronunțarea divorțului. Pot face asta, chiar daca ... (vezi toată discuția)
Custodie minor micky10 micky10 buna ziua. as avea si eu nevoie de niste sfaturi.sunt divortada din anul 2012.la divort custodia minorului in varsta de 6 ani mi-a fost incrdedintata ... (vezi toată discuția)