lnebncc a scris:
1. Dacă nu aș mai avea muncă o perioadă (exemplu 1 an șomer), apoi îmi găsesc de muncă și lucrez din nou, sunt obligat prin lege sa platesc pensia alimentară și pe perioada din urmă în care nu am avut un serviciu (retroactiv) ?
2. In cazul in care sufar o invaliditate urmata de o perioada de inactivitate in munca, trebuie sa platesc pensie alimentara pentru perioada in care am fost inactiv din motive medicale?
3. In cazul in care sufar o invaliditate in urma careia nu mai pot munci deloc si sunt pensionat pe caz de boala, trebuie sa platesc pensie alimentara?
4. Detin asigurari de viata cu sume consistente la deces din orice cauza (exceptie anumite conditii de razboi, nucleare etc). In cazul evenimentului 'deces' al asiguratului, copilul are drept legal la sumele ce se platesc de catre asiguratori in urma decesului meu ? (copilul este minor si nu poate fi adugat ca si beneficiar).
RĂSPUNS:
1. Ca șomer, veți plăti 25% pt 1 copil, din valoarea ajutorului de șomaj, cu condiția ca încă din prima zi de șomaj să cereți în instanță actualizarea pensiei copilului la noile venituri diminuate.
2. În caz de invaliditate și spitalizare îndelungată urmată de maxumul legal de concediu medical, , veți plăti raportat la indemnizația de boală, deși aceasta nici măcar nu este urmăribilă pentru nici un fel de datorii.
Condiția rămâne aceeași ca la punctu' nr. 1.
Instanța poate hotărî și exonerarea temporară de la plata obligației de întreținere din motive justificate și probate.
3. În caz că deveniți pensionar pe caz de boală, veți plăti 25% pentru 1 copil, raportat la venitul pensiei de invaliditate.
Condiția aceeași de la punctu' 1, să cereți în instanță diminuarea prin actualizare la noile împrejurări.
4. Întrebați asiguratorul, pentru a primi un răspuns de specialitate.
Eu știu că asigurarea de viață are un statut special, și o încasează persoana desemnată de asigurat prin contract. - Asiguratorul o să vă dea răspunsul exact dpdv juridic.