Multumesc, pentru sfaturi. Din fericire nu au aparut probleme. Am discutat cu mostenitorii si lucrurile raman asa cum am semnat in contractul original. Vom semna un act aditional cand se va termina procesul de succesiune.
Multumesc pentru ajutor, doar ca tot nu m-am lamurit ... Pana la urma niciuna dintre variante nu e tocmai ok. Nici sa stai abuziv in casa cuiva si nimeni sa nu aibe drept sa te scoata de acolo, dar nici drepturi fara limite si nicio obligatie ca si proprietar cu imobil inchiriat fara contract.
Ideea e ca eu stiu sigur ca el umbla in casa (fiind un om batran fara copii) si l-am rugat sa nu mai vina cand nu sunt acasa si fara sa ma anunte macar cu o zi inainte, dar sunt convinsa c-o sa vina, vorba aceea, "si de ciuda".
L-am rugat sa facem contract si el nu vrea, acest fapt fiind unul din multimea de motive datorita carora plec la sfarsitul lunii din acest imobil.
Nu vreau sa implic autoritatile decat daca este absolut necesar, si si atunci doar daca stiu ca eu nu o sa am de suferit consecinte majore (neavand flotant, doar facturi de internet, vecinii carora m-a introdus el in ziua mutarii si sms-uri care sa ateste ca locuiesc aici cu stirea si acordul proprietarului). Eu in momentul de fata pana la urma am sau nu am drepturi? :(
Multumesc pentru raspuns.
Am gasit acest paragraf din legea actuala:
"Obligația de a permite examinarea bunului Art. 1.804. - Locatarul este obligat să permită examinarea bunului de către locator la intervale de timp rezonabile în raport cu natura și destinația bunului, precum și de către cei care doresc să îl cumpere sau care, la încetarea contractului, doresc să îl ia în locațiune, fără însă ca prin aceasta să i se cauzeze o stânjenire nejustificată a folosinței bunului."
Mai exact ce inseamna stânjenire nejustificată? Daca pe mine ma deranjeaza faptul ca dansul umbla fara prezenta sau permisiunea mea in imobil se considera stânjenire nejustificată?
Plus ca a fost deja de (cel putin) 2 ori saptamana aceasta, ceea ce nu consider ca este un interval rezonabil...
Buna ziua.
As avea o intrebare la care nu gasesc un raspuns clar pe internet. Locuiesc momentan in chirie si problema este ca nu exista un contract de inchiriere (stiu, nu este necesar sa-mi aduceti la cunostinta faptul ca acesta este o greseala mare, si in cateva saptamani ma mut de aici deorece dansul refuza incontinuare intocmirea unui contract legal). Problema esta ca, am observat ca proprietarul umbla in casa si recent a umblat si la lucrurile mele personale, toate fara sa ma anunte in prealabil si fara ca eu sa fiu de fata. Stiu ca am obligatia sa-l las la intervale de timp sa vina sa vada apartamentul, dar pentru cultura mea generala, are dreptul sa intre in casa fara stirea si/sau prezenta mea? L-am rugat sa ma anunte cand mai vine, mai ales ca vrea sa aduca viitori locatari sa vada imobilul. In cazul in care se repeta aceasta situatie pot lua ceva masuri sau ce pot face din moment ce nu avem contract?
Repet in cateva saptamani plec, dar pana atunci stiu sigur ca va mai veni si va veni si cu straini...
P.S. Imi cer scuze pentru greseala de tastare din subiectul postarii. :)
Buna ziua. Am si eu o problema.
Stam in chirie (de aproximativ un an) cu logodnicul meu. Am facut greseala uriasa sa ne mutam in chirie, intr-un imobil vechi, fara sa semnam un contract. Am fost nevoiti sa ne mutam si am acceptat sa ne mutam in apartament cu conditia ca semnam contractul ulterior, lucru care nu a mai avut loc.
Initial lucrurile au mers bine, dar dupa un an, apartamentul efectiv a inceput sa se destrame (probleme cu incalzirea, probleme cu apa calda, peretii absorb umezeala de undeva si cade vopseaua pana la tencuiala, usile si geamurile nu se mai inchid bine, mucegai oricat as curata si as aerisi apartamentul, canalizare infundata etc.) si pe langa toate astea ne-au fost furate si bicicletele din curte. Noi chiar am avut grija de apartament si de mobilier, dar mai nou tot ce atingem se destrama. La inceput proprietarul a venit si a mai "reparat" lucrurile dar ultima data cand am sunat, din cauza ca a reaparut problema cu vopseaua de pe pereti, a spus ca el nu vine, ca teoretic noi stiam ce inchireim, iar daca nu ne place sa ne mutam ca pe el nu-l intereseaza.
Acum am aflat de la chiriasii dinaintea noastra ca si ei au avut probleme cu el si ca la un moment dat, proprietarul a schimbat yala metalica de la usa, incat nu au mai putut intra in casa. Cu pretextul ca au distrus casa, nu le-a mai dat garantia inapoi si tare mi-e frica ca nici noi nu mai vedem acea suma daca ne mutam...
I-am zis ca daca nu vine sa repare tot ce e de reparat si nu rezolva problemele care tin de casa lui pana la urma, il denuntam la ANAF, la care el a raspuns ca el e om cinstit si nu are nimeni ce sa-i faca.
Ce sa ne facem? Momentan nu ne putem muta, pentru ca nu ne permitem alt imobil. Cu ce am putea sa-l convingem sa-si indeplineasca obligatiile?