avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi/obligatii chiriasi si proprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi/obligatii chiriasi si proprietari

Buna ziua.
As avea o intrebare la care nu gasesc un raspuns clar pe internet. Locuiesc momentan in chirie si problema este ca nu exista un contract de inchiriere (stiu, nu este necesar sa-mi aduceti la cunostinta faptul ca acesta este o greseala mare, si in cateva saptamani ma mut de aici deorece dansul refuza incontinuare intocmirea unui contract legal). Problema esta ca, am observat ca proprietarul umbla in casa si recent a umblat si la lucrurile mele personale, toate fara sa ma anunte in prealabil si fara ca eu sa fiu de fata. Stiu ca am obligatia sa-l las la intervale de timp sa vina sa vada apartamentul, dar pentru cultura mea generala, are dreptul sa intre in casa fara stirea si/sau prezenta mea? L-am rugat sa ma anunte cand mai vine, mai ales ca vrea sa aduca viitori locatari sa vada imobilul. In cazul in care se repeta aceasta situatie pot lua ceva masuri sau ce pot face din moment ce nu avem contract?
Repet in cateva saptamani plec, dar pana atunci stiu sigur ca va mai veni si va veni si cu straini...
P.S. Imi cer scuze pentru greseala de tastare din subiectul postarii. :)
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2015
nilatak_nomis, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:36, 11 Noiembrie 2015
Avem aici doua aspecte:

1.Din punct de vedere legal:

Permisiunile , interdictiile, obligatiile si indatoririle si alte clauze, sunt cuprinse in contractul de inchiriere.
Contract pe care spuneti ca nu il aveti.

Deci, daca nu aveti nimic semnat... proprietarul poate face orice... inclusiv sa va dea afara cand vrea el, nu cand vreti dvs. sa plecati! ...

... au fost si cazuri in care proprietarul a acuzat persoanele care stateau in "chirie", fara contract, de faptul ca ele au intrat abuziv acolo fara acordul lui...

2. Din punct de vedere moral:
- nu este frumos din partea proprietarului ceea ce face!!!

... dar, neavand un contract semnat, nu puteti decat sa ... "ii bateti obrazul" pentru o atitudine necorespunzatoare moral.
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2015
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Multumesc pentru raspuns.
Am gasit acest paragraf din legea actuala:
"Obligația de a permite examinarea bunului Art. 1.804. - Locatarul este obligat să permită examinarea bunului de către locator la intervale de timp rezonabile în raport cu natura și destinația bunului, precum și de către cei care doresc să îl cumpere sau care, la încetarea contractului, doresc să îl ia în locațiune, fără însă ca prin aceasta să i se cauzeze o stânjenire nejustificată a folosinței bunului."
Mai exact ce inseamna stânjenire nejustificată? Daca pe mine ma deranjeaza faptul ca dansul umbla fara prezenta sau permisiunea mea in imobil se considera stânjenire nejustificată?
Plus ca a fost deja de (cel putin) 2 ori saptamana aceasta, ceea ce nu consider ca este un interval rezonabil...
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2015
nilatak_nomis, utilizator
Parerea mea este contrara celei prezentata de colega mea.
In primul rand, exista in contract de inchiriere. Ce nu exista, este dovada lui. Contractul de inchiriere se incheie prin acordul de vointa a partilor, fara a fi necesara o forma anume ad validitatem.
Forma scrisa e necesara ad probationem si asta lipseste.
Totusi, nu cunosc daca exista sau nu alte probe adiacente, scrise, mailuri, sms-uri, dovezi de plata etc.
Locatarul are dreptul exclusiv de folosinta in baza intelegerii cu proprietarul. Va trebui sa faceti dovezi de plata. Ca exista contract scris sau nu, ca ati ocupoat imobilul fortat, abuziv sau cu permisiunea proprietarului, nu conteaza, aveti drept sa nu fiti tulburat la domiciliul dv. pana la dovedirea unui drept al proprietarului intr-o instanta (fie prin evacuare sau altele). Prin urmare, nici daca un imobil ar fi fost ocupat abuziv de dv. nu va poate scoate afara fara un proces (sigur, presupunand ca rerspecta legea si ca nu comite infractiuni).

Puteti pune la dispozitia proprietarului locuinta, prin acord, in prezenta dv. Puteti schimba yala, incunostintandu-l.
Lipsa contractului e o problema majora pentru proprietar care comite evaziune fiscala, mai putin opentru chirias, Asa incat, va sfatuiesc sa mergeti la un avocat, sa il noptificati si, daca va place si convine, sa stati acolo mai departe. Asigurati-va ca acea notificare va face probe suficiente despre datele inchirierii, adica sa fie redactat in termeni juridici. Stabiliti modul in care se vor stabili zilele de vizionare a apartamentului pe viitor.

Colega, cunosti realmente un caz in care proprietarul a putut acuza de asa ceva chiriasul? Ca sunt tare curioasa cum a explicat proprietarul ca acel abuzator al imobilului avea cheia, ca a fost vazut de vecini etc. Nu spun ca nu e posibil, dar slabe si indepartate sanse...
Buna seara Dna Avocat,

Cu alte cuvinte in casa lui proprietarul ....nu are niciun drept??? daca inteleg bine raspunsul dvs. Greseala este a ambelor parti referitor la contract Chiriasul ca a acceptat iar proprietarul din lacomie sau prostie (ori statul ....care percepe aprox. 21.5% taxe pentru chirie). Intrebam si chiriasul este dispus sa plateasca cu 25% mai mult ????
Cum spunea si userul AVLIL , o intelegere (inchiriere ) exista doar ca nu poate fi dovedita .Momentat sunteti musafir in acea locatie.
In cazul in care nu notificati locatorul cu privire la contractul scris ,puteti fi considerat copartas la evaziune .
Probabil proprietarul are copii adolescenti si acestia umbla,fara stirea proprietarului .

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere imobil Rapa Geanina Rapa Geanina De 8 luni stau in chirie cu prietenul meu intr-un apartament. Proprietara ne-a anuntat ca in luna iulie va veni un nepot de-al dumneaiei sa stea 2 saptamani la ... (vezi toată discuția)
Dreptul proprietarului in contractul de locatiune luissiana luissiana este stipulat expres in vreun act normat daca proprietarul are/ sau nu are dreptul de acces in imobilul inchiriat? (mai exact daca poate pastra o cheie si care ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat sa platesc cheltuieli de renovare ? Romik1976 Romik1976 Buna ziua!Sunt chemat in instanta de judecata de propietarul unui imobil in care am locuit cu chirie,fara contract de inchiriere,am cerut insistent timp de 3 ... (vezi toată discuția)