este stipulat expres in vreun act normat daca proprietarul are/ sau nu are dreptul de acces in imobilul inchiriat? (mai exact daca poate pastra o cheie si care sunt consecintele)
Vedeti in acest sens prevederile Art. 1789 NCC -Asigurarea folosintei:
" Locatorul (proprietarul) este obligat sa intreprinda tot ceea c este necesar pentru a asigura in mod constant locatarului (chiriasului) folosinta linistita si utila a bunului, fiind dator sa se abtina de la orice fapt care ar impiedica, diminua sau stanjeni o asemenea folosinta."
precum si alte ART. 1804 NCC -Obligatia de a permite examinarea bunului:
"Locatarul (chiriasul) este obligat sa permita examinarea bunului de catre locator (proprietar) la intervale de timp rezonabile in raport cu natura si destinatia bunului, precum si de catre cei care doresc sa il cumpere sau care, la incetarea contractului, doresc sa il ia in locatiune, fara insa ca prin aceasta sa i se cauzeze o stanjenire nejustificata a folosintei bunului."
Cu alte cuvinte, proprietarul poate detine o cheie de acces in imobilul inchiriat dar nu o poate folosi dupa bunul sau plac.
si cum se poate apara in cazul in care chiriasul reclama disparitia unor lucruri? poate uza de cheie dupa rezilierea contractului (pt neindeplinirea obligatiilor) daca chiriasul refuza sa elibereze/predea spatiul? PS-contractul este cu pact comisoriu de gr IV.
Proprietarul nu poate folosi acea cheie niciodata. E ca si cum n-ar exista. Daca e asa, nu vad de ce sa o aiba.
Intotdeauna proprietarul poate intra in imobil in baza acordului chiriasului sau a unei hotarari judecatoresti. In rest, mai sunt numai situatiile de urgenta.
Una e pactul din contract, alta e folosinta si domiciliul de fapt.
sunt proprietar, inchiriez, iar chiriasul nu mai doreste sa plateasca din start chiria, dupa achitarea garantiei sau doar a unei luni din contract; alt scenariu: schimba destinatia prevazuta in contract, desi e interzis acest lucru, si este clauza executorie de reziliere / evacuare. sau...vinde droguri sau lucruri furate si politia in loc sa imi sparga usa pe care o platesc tot eu, apeleaza la cheia de rezerva... sau...este plecat in concediu sau in deplasare si se sparge vreo teava de apa sau avem un scurtcircuit, etc. ... vecinii suna desigur proprietarul sa vina urgent... caz de forta majora; la toate spatiile care le-am inchiriat, nici un client nu a comentat, si nici eu nu am intrat decat in prezenta lor, asa cum le-am si comunicat din start, dar am pastrat o cheie de rezerva.... pana cum cand am dat de un ciudat care, desi avema clar clauza de a nu aduce nici o modificare spatiului, si i-am dat initial 3 chei, si am pastrat una, nu a comentat nimic pana nu s-a vazut cu contractul incheiat la o super chirie...acum vrea sa schimbe butucul, deci sa incalce din start contractul! chiriasul este in final tot un chirias, nu un propietar, si el este la mine in casa pana una alta, cu contract ferm si de bun simt!
Cand vine sa inspecteze anunta,nu intra singur si neanuntat.Asa nu mai poate fi acuzat.La fel daca vrea sa vanda vine cu potentialul cumpatator cand e cineva acasa nu intra cand vrea si fara sa anunte.