Constituie infractiune de violare de domiciliu
Art. 224
Violarea de domiciliu
(1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Dl av.Plac, sanctiunile din punct de vedere civil inseamna sanctiuni din punct de vedere penal? :hm:
Ca exemplu de sanctiuni de drept civil aveti despagubiri, daune-interese, rezolutiune, si altele similare, etc. Daca se poate, reformulati raspunsul.
Depinde de multe aspecte, insa daca ignoram infinitul clauzelor conventionale, reducem drastic numarul ipotezelor si probabil ca cea mai comuna ipoteza este cea in care locatorul isi exericita cu rea credinta dreptul de a examina periodic imobilul inchiriat, altfel decat in prezenta locatarului. Asa incat, se pune problema cum ar putea fi sanctionat (civil) locatorul in aceasta situatie? I se poate pretinde ceva, daune, despagubiri sau se poate cere rezilierea?
Astea-s intrebarile.
Asa e, in functie de conditiile contractuale una dintre parti poate plati despagubiri sau se poate rezilia contractul.
Va rog sa nu redactati astfel de mesaje agresive, nu e in interesul nimanui sa presupunem clauze contractuale. Daca ignor orice clauza contractuala, atunci imi trebuie situatia de fapt de la baza intelegerii care a dus la respectivul contract.
In unele cazuri se considera incalcate disp. art. 1789, in altele nu, in functie de contract. Unele contracte (ca sa generalizam inutil) prevad in mod expres accesul in locuinta. In plus, nu scrie nicaieri ca acea examinare a imobilului trebuie sa fie in prezenta locatarului, de unde asta? 1804 se aplica, daca intra in conflict cu 1789 prin modul practic in care se desfasoara in fapt inspectia imobilului, nu am cunostinte, depinde de cum s-au inteles. Si de situatia de fapt.
In mod concret, am avut client care ajungea in fiecare seara acasa dupa orele 22-23. Daca venea proprietarul sa inspecteze la ore 23:30, era o stanjenire a dormitului in pijamale, daca venea la ora 16, nu era nimeni. Chiriasul muncea ci 20 de ore pe zi. Intrebare: luam asa, generic, ce presupunem ca ar scrie in contract?
Depinde cum si-a pastrat proprietarul o cheie, daca stia chiriasul de asta, daca i-a cerut-o, daca scrie ceva in contract, daca au vorbit ceva verbal, pe mail, in sms-uri, pe Fb etc. Toate astea, adunate, dau o situatie.
Nu pot presupune ca sunt clauzele generale, ca vine acasa chiriasul devreme, ca a gasit covorasul de la intrare deranjat si de aia s-a prins ca are proprietarul inca o cheie. Conteaza de unde stie, e esential.
Nu ma intereseaza infinitul clauzelor, ma intereseaza cateva detalii de fapt si de contract dintre chirias si proprietari.
Totusi, asa inteleg eu sa ajut, cerand clarificari; pe presupuneri generice pot da sfaturi proaste, extrem de proaste, mai proaste decat daca n-as da niciunul. Dv. intelegeti sa ajutati criticand mesajele de raspuns, ok, e varianta dv., poate avea efecte bune, ca discutia facuta de mine mai sus! ;)
Daca doriti raspuns mai clar, descrieti-mi situatia aceea generica si revin cu detalii.