avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Activitate CristiDumi

Activitate CristiDumi

Cumpar ocazional (cam la 6 luni) cate o sticluta de nicotina (cca 100ml) din SUA, pentru utilizare in lichidul de tigara electronica, pentru consum propriu (eu si cu sotia).
Cumpararea se face de la un magazin oficial, nu de la o persoana fizica.
Ultima oara cand am preluat pachetul trimis din SUA, am fost anuntat la posta (punctul vamal) ca nicotina este produs accizabil si ca ar trebui sa mi-l confiste. Pentru importul (?) de nicotina ar trebui sa achizitionez niste timbrea si... (restul nu mai retin).
Am platit TVA pentru sticluta respectiva (valoarea declarata era 18USD), si nu mi-a fost confiscat... (justificarea lor fiind ca "e pentru uz personal", "e ultima oara" etc. etc.)

Mentionez ca nicotina cumparata nu este pura (>99%, un lichid periculos), ci este (in termenii specifici) "baza nicotinizata", adica un lichid care se aromatizeaza, se dilueaza sau nu (dupa dorinta) si se foloseste direct in tigara electronica.

Consultand codul fiscal actualizat pentru 2019, am gasit ca lichidele cu continut de nicotina pentru tigarile electronice sunt accizabile nearmonizat (art. 439). La articolul 444, platitorii de accize sunt doar operatorii economici (care au ca activitate productia/comercializarea acestor produse). Nu am gasit nicio referinta la persoanele fizice.
Deoarece sunt foarte putin avizat in taxe/accize/etc., rog pe cineva mai avizat sa ma ajute cu un raspuns sau o lamurire.

Intrebarile mele sunt: In conditiile in care sunt persoana fizica si produsul este pentru consum propriu, trebuie sa platesc accize ? Mi se poate confisca respectivul produs ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Buna ziua

Am ceva nelamuriri privind legea 15/2016 (zisa anti-fumat).
Legea 15/2016, prin articolul 6, modifica articolul 3 din legea 349/2002 si interzice utilizarea tigaretei electronice in mijloacele de transport in comun.
Tot legea 15/2016, prin articolul 4, defineste: "mijloc de transport în comun se înţelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor".

Am urmatoarele intrebari:
1. Plec in delegatie, in interes de serviciu, cu masina de serviciu (autoturism), masina aflata in proprietatea companiei unde lucrez, singur sau cu coleg(i). Am voie sa utilizez tigara electronica in masina ?
2. Idem ca la 1, dar masina de serviciu (autoturism) este INCHIRIATA de compania unde lucrez de la o firma de inchirieri auto. Aceeasi intrebare: pot utiliza tigara electronica ?
3. Idem ca la 2, dar masina este inchiriata de mine personal, deci pentru uz personal. Aceeasi intrebare: pot utiliza tigara electronica ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Multumesc pentru raspunsuri.
Situatia este, deci, "pozitiva", desi sper sa n-am vreodata nevoie de ea...
Buna ziua

Detin de peste 3 ani o camera video de inregistrat din masina (dash-cam).
Cu foarte mare intarziere, recunosc :(, mi-am pus problema utilitatii ei in cazul nefericit al unui accident.
Mai precis, ma refer la utilitatea ei pentru dezvinovatire in cazul in care vinovatul da o declaratie inexacta sau chiar mincinoasa.

Astfel, as vrea sa stiu din punct de vedere juridic, urmatoarele:
1. Pot folosi/invoca inregistrarea video cu ocazia constatarii accidentului ? Exista temei legal pentru aceasta ?
2. Agentul constatator este obligat sau nu sa ia in considerare aceasta proba ? Din nou, exista temei legal ?
3. Daca la 1 si la 2 raspunsul este NU, unde poate fi folosita inregistrarea ?
4. Aceleasi intrebari s-ar pune si in cazul in care as inregistra un accident, eu nefiind implicat. Pot ajuta partea nevinovata si pe ce temei legal ?

Inteleg ca raspunsurile nu constituie o consultanta juridica propriu-zisa, dar niste lamuriri/indicatii generale mi-ar putea fi utile (desi sper sa nu fie cazul :) ).

Multumesc anticipat !