Detin de peste 3 ani o camera video de inregistrat din masina (dash-cam).
Cu foarte mare intarziere, recunosc :(, mi-am pus problema utilitatii ei in cazul nefericit al unui accident.
Mai precis, ma refer la utilitatea ei pentru dezvinovatire in cazul in care vinovatul da o declaratie inexacta sau chiar mincinoasa.
Astfel, as vrea sa stiu din punct de vedere juridic, urmatoarele:
1. Pot folosi/invoca inregistrarea video cu ocazia constatarii accidentului ? Exista temei legal pentru aceasta ?
2. Agentul constatator este obligat sau nu sa ia in considerare aceasta proba ? Din nou, exista temei legal ?
3. Daca la 1 si la 2 raspunsul este NU, unde poate fi folosita inregistrarea ?
4. Aceleasi intrebari s-ar pune si in cazul in care as inregistra un accident, eu nefiind implicat. Pot ajuta partea nevinovata si pe ce temei legal ?
Inteleg ca raspunsurile nu constituie o consultanta juridica propriu-zisa, dar niste lamuriri/indicatii generale mi-ar putea fi utile (desi sper sa nu fie cazul :) ).
Discutia despre admisibilitatea ca si probe a inregistrarilor audio video este indelung tratata in NCP ,NCPPC.
In eventualitatea solutionarii in instanta a unui eveniment rutier,partea interesata poate solicita admiterea probei video,urmand ca judecatorul sa decida
"Camerele video încep să fie utilizate de tot mai mulţi şoferi în trafic, pentru că pot fi utilizate în cadrul unui proces şi sunt utile în numeroase situaţii. Mai mult, poliţistul poate întocmi un proces verbal pe baza acestor dovezi, iar dacă învinuitul face contestaţie şi se ajunge în sala de judecată, secvenţele video pot fi acceptate ca şi probă. Aşadar, nu strică să ai la bord o astfel de cameră, care te poate scăpa de nenumărate situaţii neplăcute.
„Este legal să foloseşti înregistrările în instanţă. Judecătorul este cel care decide dacă le acceptă sau nu. Însă camerele video de sine stătătoare nu sunt considerate mijloace de probă, decât coroborate cu alte probe, cum ar fi avariile auto. Cu alte cuvinte, nu pot veni cu probe video dacă un alt conducător auto nu ţi-a acordat prioritate, însă dacă s-a produs şi un accident rutier, se poate”, precizează subcomisarul Ciprian Sobaru, şeful Serviciului Rutier Constanţa. "