avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Activitate iosifgeorge

Activitate iosifgeorge

Sunt mai multe spețe de genul asta pe internet. Căutați, vă va ajuta ptr idei cel puțin!
În ipoteza în care sotii construiesc un imobil pe terenul unui tert, în patrimoniul lor intra toate drepturile decurgând din faptul edificarii constructiei, adica dreptul de a folosi imobilul si dreptul de a fi despagubiti de proprietarul terenului, care devine proprietar ca efect al accesiunii imobiliare, cu exceptia cazului în care între sotii constructori si tertul proprietar al terenului nu a intervenit o conventie, sotii având învoirea proprietarului fondului.

În aceasta ultima situatie, proprietatea constructiei apartine celui care construieste, adica fie sotii, fie, în speta, sotii împreuna cu proprietarii terenului, în patrimoniul comun intrând un drept de superficie care contine în tiparul sau dreptul de proprietate( sau coproprietate, dupa caz) asupra constructiei.

Rationamentul ales de instantele de fond, acela ca imobilul edificat de soti apartine întotdeauna proprietarului terenului, este unul simplist si care se aplica doar în perioada în care Legile 58/1974 si 59/1974 erau în vigoare. Potrivit acestor acte normative, abrogate în prezent, constituirea dreptului de superficie nu putea avea loc deoarece ar fi însemnat ca a avut loc o înstrainare a terenului, ceea ce nu era permis. Chiar si în perioada de timp respectiva, se accepta ideea constituirii unui drept de proprietate al sotilor asupra constructiei atunci când terenul era proprietatea parintilor unuia dintre soti, deoarece într-o asemenea ipoteza se exclude ideea unei speculatii cu terenul si recunoasterea dreptului constituia continuarea unei traditii, mai ales în mediul rural.

Daca între parti a intervenit o conventie în temeiul careia s-a construit, se aplica dispozitiile art. 969 cod civil, în raport de care se caracterizeaza raporturile juridice dintre sotii constructori si proprietarii terenului .


Cum în cauza s-a dovedit si s-a retinut ca atare intentia de a construi împreuna cu parintii, precum si faptul gospodaririi, sotii au dobândit un drept de coproprietate, bunul imobil în discutie având regimul juridic al unui bun coachizit.
Nimeni, nimic?! E chiar așa "mută" problema?
Buna ziua! Soacra are teren suficient ptr a monta o schela, in spatele casei, dar când au intrat in posesia casei (au moștenit casa) , nu s-au interesat de limitele de proprietate. Casa este construita de peste 20 de ani, iar in spatele casei (suprafata nevitrata) nu exista gard de delimitare a proprietății. Vecina si-a construit mai multe anexe chiar pe zidul casei soacrei mele, fara acte! Nu exista nici o înțelegere scrisa, in CF nu este nimic menționat de vre-o permisiune. Ne existând gard intre proprietăți, nu ne permite accesul ptr a ne executa branșamentul la gaz ptr o construcție noua, care este amplasata in continuarea casei soacrei mele, respectând distanta si cerințele din certificatul de urbanism, conform autorizației de construcție. Suntem in proces cu vecina, ptr aceasta problema, delimitarea proprietății. Avem 5 măsurători/ridicari topografice, 4 topografi diferiți, toate masuratorile ne dau dreptate, doar vecina nu e de acord cu ele. Următorul termen al procesului, este in septembrie. Pana atunci vrem sa rezolvam si cu branșamentul de gaz sa ne putem muta, fiind constrânși de actualul proprietar unde locuim, care vrea sa vândă imobilul.
Cum si ce si cine ar putea s-o lămurească pe vecina, fiica si ginerele vecinei, să-și țină câinii in țarc si sa ne permita accesul pe proprietatea noastra sa ne finalizam branșamentul? (in afara de acțiunea civila)
Am fost si la poliție sa anunțăm ca vrem sa facem aceste lucrari, ptr ca avem vre-o 8 plangeri nefondate din partea vecinei, sa aiba cunoștință despre următoarea "plangere" care ar fi urmat sa o faca (legat de intrarea instalatorului sa monteze teava de gaz) iar cei de la poliție ne-au spus ca nu au ce sa faca si i-au chemat la mediere. Medierea nu a mai avut loc. Avocata vecinei a sunat la poliție si a anunțat ca problema o vom rezolva in instanta. O vom rezolva, perfect de acord cu ea, dar durează, iar noi trebuie sa ne mutam!
Ce as putea face, unde si cui sa ma adresez?
Au fost mai mulți instalatori care au discutat cu ei si i-au explicat vecinei ca e vorba de o ora, timp necesar ptr a poza/monta tevile pe peretele soacrei, și la toți instalatorii le-a explicat ca "pe la mine prin curte nu intra nimeni", ea vorbind despre terenul soacrei mele, doar ca nu este imprejmuit!!! Zilnic, aproape, il surprind de ginerele vecinei făcându-ne poze in curtea noastra. O porțiune din limita de proprietate este imprejmuita cu gard de plasa, iar el susține ca face poze la gardul lui. Ne-am trezit la una dintre plangeri, in care existau ca probe, poze din curtea noastra si cu casa noastra....
Daca aveți vre-o idee, soluție, orice LEGAL ce as putea face in acest sens, in afara de proces, v-as rămâne dator!!!
Sunt multe discuții de genul, si n'as vrea sa deschid un topic nou.
Problema mea e similara. Soacra are teren suficient ptr a monta o schela, in spatele casei, dar când au cumpărat casa, nu s-au interesat de limitele de proprietate. Casa este construita de peste 20 de ani, iar in spatele casei nu exista gard de delimitare a proprietății. Vecina si-a construit mai multe anexe chiar pe zidul casei soacrei mele, fara acte! Ne existând gard intre proprietăți, nu ne permite accesul ptr a ne executa branșamentul la gaz ptr o construcție noua, care este amplasata in continuarea casei soacrei mele, respectând distanta si cerințele din certificatul de urbanism, conform autorizației de construcție. Suntem in proces cu vecina, ptr aceasta problema, delimitarea proprietății. Avem 5 măsurători/ridicari topografice, 4 topografi diferiți, toate masuratorile ne dau dreptate, doar vecina nu e de acord cu ele. Următorul termen al procesului, este in septembrie. Pana atunci vrem sa rezolvam si cu branșamentul de gaz sa ne putem muta, fiind constrânși de actualul proprietar unde locuim, care vrea sa vândă imobilul.
Cum si ce si cine ar putea s-o lămurească pe vecina, fiica si ginerele vecinei, să-și țină câinii in țarc si sa ne permita accesul pe proprietatea noastra sa ne finalizam branșamentul? (in afara de acțiunea civila)
Am fost si la poliție sa anunțăm ca vrem sa facem aceste lucrari, ptr ca avem vre-o 8 plangeri nefondate din partea vecinei, sa aiba cunoștință despre următoarea "plangere" care ar fi urmat sa o faca, iar cei de la poliție ne-au spus ca nu au ce sa faca si i-au chemat la mediere. Medierea nu a mai avut loc. Avocata vecinei a sunat la poliție si a anunțat ca problema o vom rezolva in instanta. O vom rezolva, perfect de acord cu ea, dar durează, iar noi trebuie sa ne mutam!
Ce as putea face, unde si cui sa ma adresez?
Au fost mai mulți instalatori care au discutat cu ei si i-a explicat vecinei ca e vorba de o ora, timp necesar ptr a poza tevile pe peretele soacrei, și la toți instalatorii le-a explicat ca "pe la mine prin curte nu intra nimeni", ea vorbind despre terenul soacrei mele, doar ca nu este imprejmuit!!!
Daca aveți vre-o idee, soluție, orice LEGAL ce as putea face in acest sens, in afara de proces, v-as rămâne dator!!!
Răspuns la discuția Servitute de trecere
Terenul cumparat de mătușă cu cladire, conține si acel drum cu servitute ptr ceilalți vecini.
Indignarea mea se refera la portiunea de 2-3metri din fata casei, vorba aia, unde am flori, si vine vecinul de pe drumul cu servitute si imi calcă pe flori si isi parcheaza masina pe terenul meu, care nu face parte din drumul cu servitute, ei avand curtea lor cu garaj, cu spațiu in fata garajului, dar din comoditate, parcheaza in fata casei mele, neavand nici un drept, nu face parte din drumul cu servitute!
Acuma e mai explicit?

Geanina DRIAN a scris:

Îințeleg că pe drumul cu probleme, aveți și Dvs. doar o servitute, adică un drept de trecere?
Și că ceilalți nu au acest drept pe acel drum? Sigur? (pentru că, dacă au și dumnealor constituită servitute, nu veți avea câștig de cauză într-un litigiu în care le îngrădiți dreptul).
În orice caz, puteți începe prin a discuta cu proprietarul parcelei (pe care este servitutea) despre această situație.

Matusa mea a cumparat o casă de la un dezvoltator imobiliar, iar proprietatea contine si un drum cu acces la sosea ptr care exista servitute in actele celorlalți proprietari de la fostul proprietar/dezvoltator (sunt construite mai multe case cu garaj, curte, pe acelasi teren/suprafață, dar fiecare in parte au terenul pe care sunt proprietari, delimitat si imprejmuit cu gard) .
In contractul de V. C. al mătușii, este trecut si actualul/vechiul drum de acces ptr care exista servitute.
Majoritatea vecinilor vin si se parcheaza in fata casei mătușii mele, in care locuiesc doar eu, fiind mai comod pentru ei, pe motiv ca spatiul e in imediata apropiere a drumului de acces, iar eu sunt obligat, de nenumarate ori să-mi las masina in drumul principal (trotuar) din cauza ca locurile libere din fata casei sunt ocupate de vecini. I-am rugat de mai multe ori sa nu mai lase masina in spatiul "meu", nimeni nu ma aude. Mi-am găsit masina zgariata, oglinda sparta, carcasa rupta...
Ce pot eu sa fac ptr ai determina sa nu mai parcheze in fata casei "mele"?
M-am gandit la varianta in care sa montez cate un stalp rabatabil ptr a împiedica accesul altora pe spatiul "meu".
Greșesc cu ceva? Alte soluții?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Buna ziua! Diagnosticat cu gradul 2 de handicap (deficienta functionala accentuata - cod handicap 3-auditiv, permanent). Poate fi scutit de la plata impozitului auto, ''Taxa de mediu'', rovignieta, sau nu beneficiaza de aceste drepturi?!
Multumesc.