avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Activitate kutezz

Activitate kutezz

Bună ziua,

Sunt în situația în care am vândut la începutul acestui an locuința (casa) de domiciliu în care am stat aproape 3 ani. Am început să construiesc o alta pe care am decis s-o vând tot în cursul acestui an. Menționez că ambele tranzacții depășesc suma de 100.000 EUR. Cu permisiunea dvs. aș avea câteva nelămuriri:

1. Mi se va impune TVA acum sau retroactiv (peste x ani..) pentru cea de-a doua tranzacție? Dacă da, când aș putea-o vinde fără a se impune TVA?

2. Ce cotă de TVA se impune pentru astfel de tranzacții?

3. Ce lege specifică regimul fiscal în care se încadrează tranzacțiile de acest fel făcute de persoane fizice?

4. Ce expert îmi poate oferi o clarificare juridică la obiect?


Vă mulțumesc.
Un bun prieten locuiește cu familia de câțiva ani în occident (UE). În urmă cu o lună a descoperit că soția îi este infidelă și nu vrea să pună punct aventurii. Pentru că vreau să-l ajut de aici din România atât cât pot, întreb în numele lui:

(1) cât durează un proces de divorț dacă nu au bunuri imobile și nimic de la ce să se certe?
(2) care sunt șansele ca fetița lor de 5 ani să rămână în custodia lui având în vedere că el își dorește f. mult asta și că toată familia ei e de partea lui și sunt martorii infidelității (ea a și părăsit căminul pentru a sta cu amantul ei câteva zile).
(3) poate să se separe fizic, luând copilul cu el până la definitivarea procesului? (Emoțional nu mai rezistă să stea în casă cu soția lui care e defapt a unui alt bărbat), oferindu-i posibilitatea mamei să o vadă când dorește.

Lămurire primită de la Finanțe Cluj:

Formula de calcul este CASS dividende = Dividend brut - Impozit (5%) * 5.5%

Practic, impozitul îl plătește firma, după care, la dividendele pe care le încasează beneficiarul, finanțele calculează 5.5 % CASS.
Ca traducător, întăresc și eu spusele colegilor. Trebuie oprite astfel de practici ilegale și traducătorii nu trebuie să le accepte. În acest caz, împărțiți vina cu firma și nicio instanță nu vă va compătimi pentru încălcarea conștientă și repetată a legii. Cu alte cuvinte, ar fi corect și probabil ca atât dvs. cât și firma să fiți sancționați dacă cazul ajunge în instanță.
Bună ziua, studiez posibilitatea de a trece de la PFA la Micro.

În situația în care am un dividend brut de 10.000 RON la care aplic impozit de 16%, rămâne un dividend net de 8400 (10.000-1600). La care sumă se calculează CASS pentru dividendul pe care l-aș încasa ca unic beneficiar de dividende? La dividend brut (10.000*5.5%=550) sau la dividend net (8400*5.5%=462)?

În final, CASS din dividende este deductibil pentru calculul impozitului pe dividende?

Mulțumiri sincere pentru orice lămuriri.