avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Activitate AngryLettuce

Activitate AngryLettuce

Buna dimineata
Avem devizul de lucru pentru tot acoperisul de la firma autorizata, iar calculul cotizatiei se va face pe cota parte indiviza. Exact asta le-am explicat de cand m-am mutat in bloc, si anume ca interventia lor nu a fost autorizata de nimeni si ca au avut norocul ca nu au fost sanctionati.
Daca faceau reparatii minore pentru caz urgent,de genul ploatului in casa din cauza unei tigle sparte, (schimbarea tiglelor defecte,asezare,etc) nu aveau nevoie de autorizatie,etc, dar ei au intervenit la un sfert din acoperis. Personal nu m-am incurcat in discutii,ca mediator am ascultat opiniile tuturor,am discutat cu constructorii,am discutat cu conducerea administratiei,m-am informat de legi (Art. 649 Noul cod civil Părţile comune Coproprietatea fortata) si asa am putut trage linie pentru a clarifica situatia. Majoritatea locatarilor doreste reparatia intregului acoperis (inclusiv unde s-a lucrat inainte) si schimbarea tiglei ceramice cu tigla metalica. Constructorul ofera garantie,este de aproxiamtiv 10 ani pe piata si s-a ocupat de acoperisurile majoritatii blocurilor din cartier.

Problema a fost ca in procesul verbal intocmit cu 4 ani in urma, locatarii/asociatia nu au cazut la un acord in privinta termenului in care trebuiau platite sumele, motiv pentru care s-au lungit si au aparut probleme(unii au facut scandal si si-au retras banii).
In noul proces verbal se va decide un termen pana la care vor trebui platite sumele,tinand cont de posibilitati,situatii,etc,pentru ca nu suntem nici absurzi.


Am un vecin care a inceput cu discutii de dat in judecata,etc, pentru ca ar exista o lege care l-ar indreptati pentru interventia facuta cu 7 ani in urma. Nu mi-a zis care este legea respectiva dar si cu ea, i-am explicat ca nu a fost autorizat pentru o lucrare majora!
Salutare
Am fost numit seful de scara al blocului in care locuiesc si incerc sa rezolv o problema veche,complicata si stresanta cu reparatia acoperisului.
Locuiesc intr-un bloc cu 20 de apartamente unde toti suntem proprietari si facem parte dintr-o asociatie de proprietari.
Situatia este in felul urmator:
Cu 4 ani in urma s-a intocmit un proces verbal pentru repararea acoperisului,prin asociatia de locatari, cu o firma specializata.Acesta a fost intocmit in urma sedintei proprietarilor de apartamente prin vot majoritar,cu semnaturi in prezenta presedintelui de asociatie. Pe parcursul celor 4 ani au intervenit probleme cu proprietarii care au semnat,si-au retras banii de la asociatie, ceea ce a stopat complet demersul procesului verbal.
Reparatia consta in schimbarea completa a acoperisului deoarece toata structura de lemn este putreda,iar la sedinta,lucru mentionat in procesul verbal, au hotarat inlocuirea tiglei ceramice cu tigla metalica. Repet,hotarare decisa prin vot cu semnatura majoritare.
Situatia devine mai complicata deoarece cu 7 ani in urma,cand tot acoperisul (care este impartit in 4 coloane) avea probleme, doi locatari au decis sa intervina in repararea acoperisului pe o coloana,fara acordul si sustinerea asociatiei de proprietari si inclusiv fara acordul majoritatii locatarilor.
De ce am spus de acordul majoritatii? pentru ca ei s-au apucat de reparatii fara sa faca o expertiza tehnica,fara un deviz de lucru,fara factura,fara bon,fara un proces verbal catre asociatie,intr-un spatiu comun.
Dupa ce au terminat interventia,s-au dus din usa in usa la cei 3 locatari din coloana respectiva sa ceara cotizatii pentru interventia facuta fara acord,bon,factura sau orice alta dovada care sa dovedeasca cheltuielile, si au primit de la doi locatari sumele de 500ron iar al 3-lea nu a cotizat.

Acum,cand eu ca sef de scara am reusit sa le prezint situatia si posibilitatile,am suportul a 75% din locatari, nu doar 50%+1, datorita situatiei de mai sus nu reusesc sa ii dau de cap si sa ii gasesc o rezolvare pentru a impaca 100% din locatari.
Din cat m-am documentat, Conform Art. 649 Noul cod civil Părţile comune Coproprietatea forţată,interventia pentru reparatie sau modificare a partilor comune (fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele) se face prin acordul a 50%+1 din proprietarii de apartamente.
Asta insemnand ca daca 50%+1 decid repararea si/sau schimbarea unei parti comune,prin asociatia de locatari sau nu,restul proprietarilor sunt obligati sa respecte si sa contribuie la decizia respectiva.
Noi am decis repararea intregului acoperis si inlocuirea tiglei ceramice cu tigla metalica in proportie de 100%.
Acum, cei doi locatari care au contribuit cu sumele de 500ron.al 3-lea care s-a implicat in lucrare si al 4-lea care a cumparat apartamentul de la proprietarul care a initiat aceasta lucrare in urma cu 7 ani, au decis ca ei trebuie sa fie scosi de la cotizatii pentru ca au reprat acoperisul si nu sunt de acord cu interventia pe "coloana lor" pentru ca ei nu au probleme.
Am uitat sa mentionez ca blocul in care locuiesc are 4 coloane in care doua sunt coloane de apartamente cu doua camere si celalalte doua coloane cu 3 camere. Respectivii stau pe coloana cu 3 camere,care bineinteles au cota parte indiviza mai mare decat cei cu doua camere.
La noul deviz de lucru intocmit de una din firmele constructoare,suma totala s-a ridicat la 590mil ron pentru interventie,suma ce bineinteles ca la cota parte indiviza depaseste cu mult suma de "500ron" achitata de respectivii.
Pe celalalte 3 coloane,unde au fost probleme cu acoperisul s-au tot facut reparatii,mici,prin asezarea tiglelor si inlocuirea celor defecte,doar ca au ajuns intr-un moment critic ce necesita interventie urgenta de reparatie (cad tiglele)

Acum as dori sa stiu daca din punct de vedere legal exista o modalitate de a rezolva aceasta situatie,daca noi ca majoritate decidem reparatia si schimbarea tiglei ceramice cu cea de tabla,prin asociatie, ii va obliga automat pe cei care au decis sa faca reparatiile pe cont propriu cu 7 ani in urma.
As mai dori sa stiu daca ei,legal, sunt indreptatiti sa fie scosi de la cotizatia calculata pe cota parte indiviza, cand se vor face calculele pentru noua interventie.
Exista vreo lege care sa sustina aspectul estetic al acoperisului? pentru ca am prefera sa nu facem o tiganeala si sa tinem 1/4 din acoperis cu tigla ceramica si 3/4 cu tabla,cat despre cotizatii nu mi se pare normal ca eu acum sa cotizez cu 2500ron(estimat) la apartamentul cu doua camere iar respectivii cu 3 sa scape cu sumele de 500ron,repet,fara chitanta,factura,bon,etc,nedovedite la asociatia de locatari.

Va multumesc pentru timpul acordat!
Dupa ce am mai citit un articol asemanator, am trimis un mesaj celor de la DSVSA inlcusiv la primarie.
Despre Politia animalelor este prima data cand aud in Romania,nestiind ca exista la noi.

Daca tot sunt aici, imi puteti raspunde la alta problema, avuta cu acelasi locatar?
El si sotia lui cauta in gunoaie si ce iau de acolo, depoziteaza in beci, in spatiul comun. I-am vazut personal, dupa ce mi-a atras atentia faptul ca lucrurile aruncate de noi la gunoi...le-am gasit in acest loc din beci. Dupa putin timp am vazut-o pe sotia lui cautand in hainele aruncate la gunoi iar pe el...aducand "electronice" pe motiv ca vinde la targ.

Acest lucru l-am legat de o problema ce o avem cu sobolanii. Dupa ce ne-am apucat de renovat, am prins un sobolan in bucatarie (parca am mentionat ca stau la parter) iar dupa ce am facut personal deratizarea subsolului, am fost anuntat de alti doi locatari ca au avut probleme cu sobolanii.
Dupa mine au facut deratizare si cei de la asociatie, fara efect. Intr-un fel avem noroc cu pisicile de afara, care le-am vazut ca au iesit cu doi sobolani din subsol (pe unde ar trebui sa fie gurile de aerisire)

Am anuntat asociatia si iar....nu am primit raspuns.

Va multumesc pentru raspunsurile de mai sus
Buna ziua
As dori sa stiu cum pot rezolva urmatoarea problema:
De foarte mult timp (aproape de cand am cumparat apartamentul) am observat pete pe pereti si usile din casa scarii, la inceput nu am bagat de seama, am presupus ca sunt pete vechi. Cu timpul am observat rugina pe usa de la intrare si ca mirosea ciudat la intrare. Pentru ca stam la parter, am presupus ca era de la subsol (unde intr-adevar a fost problema dar am rezolvat-o la doua saptamani dupa ce ne-am mutat) dar cu timpul am observat lichid pe tocul usii si incetul cu incetul, balti de urina in casa scarii.
Un proprietar da drumul cainelui pe casa scarii, nu iese cu el afara sa isi faca nevoile ci il lasa liber in ideea ca ii va deschide cineva usa de la intrare.
Va dati seama ca un caine nu se poate abtine mult....asa ca tot blocul a devenit buda lui. Am urcat de patru ori la el si i-am spus sa spele urina cainelui, m-a ignorat de fiecare data si vreau sa va spun ca la etaju lui, este lipicios peste tot pe unde calci.
Am facut o reclamatie in scris la asociatia de locatari si nu am primit un raspuns concret. Am trimis un mesaj la DSVSA Brasov si DSP Brasov iar acum astept un raspuns.
Carui departament ar trebui sa ma adresez si care sunt procedurile? m-am saturat, am sperat sa nu ajung pana aici dar se pare ca nu il intereseaza si sper ca sanctiunile sa rezolve problema.

Va multumesc