Buna ziua,
Am avut un proces de contestare a unei decizii de concediere. Dupa ce in prima instanta am pierdut actiunea findu-mi respinsa, apelul mi-a fost admis in parte in sensul ca instanta de apel a decis inlocuirea sanctiunii de concediere cu o penalizare de 10 % pe 3 luni, repunerea mea în situaţia anterioară, pe postul şi funcţia deţinute anterior si a dispus plata de catre angajator a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi a celorlalte drepturi de care as fi beneficiat .
Am cateva intrebari punctuale la care v-as ruga sa-mi raspundeti.
1. Hotararea instantei de apel mai poate fi atacata ? Daca da, cum ?
2. Hotararea instantei de apel trebuie pusa in aplicare ? Daca da, in cat timp ? Trebuie sa fac eu anumite demersuri pentru punerea acesteia in aplicare ?
3. Daca se aplica punctul 1, in ce fel poate influenta punctul 2 ?
Multumesc !
Multumesc pentru raspuns. Speta respectiva se refera la o contraventie rutiera, unde este stipulat clar, in lege, ca masuratorile trebuie efectuate doar cu mijloace verifcate metrologic. Totusi, in cazul meu, legea nu obliga angajatorii sa faca testarile doar cu aparate verificate metrologic. Deci, ma vad nevoit sa reformulez intrebarea :
Poate avea valoare juridica un test efectuat cu un aparat calibrat, dar neverificat metrologic in conditiile in care mi-a fost refuzat controlul biologic ?
Buna ziua,
As dori sa stiu daca un alcooltest folosit de o intreprindere pentru testarea angajatilor trebuie sa aiba verificare metrologica, pentru a produce efecte juridice. Mentionez ca respectivul alcooltest are doar calibrare facuta de producator.
Mai exact am fost testat pozitiv cu respectivul alcooltest, am contestat pe loc rezultatul si am solicitat imediat control biologic (de sange). Mi-a fost refuzat respectivul control biologic pe motiv ca societatea nu poate solicita acest lucru institutiilor medicale.
Am fost concediat disciplinar si acum sunt cu dosarul in instanta, la apel, deoarece in prima instanta am pierdut. Motivatia instantei a fost : " Aparatul alcooltest este calibrat si verificat metrologic" cu toate ca la dosar nu este decat dovada calibrarii aparatului de catre producator.
Multumesc.
....si din pacate iata ca viata bate filmul. Instanta a considerat ca pot fi sanctionat pentru o fapta care nu este prevazuta ca abatere disciplinara in Regulament .
Ca sa citez din motivatie :
"Potrivit art.11.2.1 lit.g din Regulamentul intern al paratei „consumul de alcool si de droguri
inainte sau in timpul orelor de munca” se sanctioneaza cu concedierea urgenta a salariatului.
In speta, reclamantul a incalcat prevederile regulamentului de ordine interioara al paratei,
consumul de alcool inainte sau in timpul orelor de lucru fiind strict interzis."
Deci, in principiu am fost sanctionat pentru ca am consumat (ipotetic) alcool inaintea orelor de munca, cu toate ca acest lucru nu este prevazut printre abaterile explicit prezentate de Regulament.
O sa fac asta.
Nu am mai avut de-a face cu justitia pana acum si chiar credeam in aceasta institutie. Din pacate acum am inceput sa inteleg sensurile zicalei "Sa mori cu dreptatea-n mana!".
Sper ca pana la urma sa fie bine, dar am serioase dubii.
In alta ordine de idei motivarea instantei cuprinde in proportie de 80 % fraze luate cu copy/paste din sustinerile paratei, luate de bune fara nici o sustinere reala.
Halal !
Culmea, ca nu a fost vorba de a treia sedinta, ci de cea de-a doua. De ce spun culmea? Deoarece exact a doua zi era programata o sedinta de cercetare la acre eu am fost convocat. Deci...puteau face respectiva simulare...pe mine !
De fapt la prima sedinta eu am facut respectiva simulare si le-am demonstrat ca nivelul alcoolemiei dupa consumul ciocolatei a fost 0.34. probabil de aceea au preferat sa faca simulare pe altcineva. Si mai hilar, au facut simularea pe un membru al comisiei...Incredibil !
Pentru punctul 1 a motivat ca am fost convocat la CELE DOUA sedinte, nespecificand deloc ca au fost de fapt trei.
Pentru punctul doi nu a facut absolut nicio referire.
Pentru punctul 3 a motivat ca am fost concediat pe baza art care interzice consumul de alcool inainte sau in timpul serviciului, dar fara sa prezizeze ca depistarea pozitiva nu se afla printre abaterile grave prevazute explicit, asa cum cere legea.
Pentru punctul 4 e cel mai hilar. Va dau un copy paste "Aceasta susţinere reiterata in actiune, nu poate fi retinuta de instanta pe considerentul ca, in data de ....... comisia de cercetare disciplinara a făcut o simulare privind valorile înregistratecu alcooltestul după consumul integral al unei ciocolate cu rom ". Deci exact in sedinta la care eu nu am fost convocat comisia a facut o simulare pe o terta persoana. Asta n-am mai auzit sa faci simulari privind alcoolemia pe o terta persoana....de-a dreptul penibil...
Pentru punctul 5 nu a motivat nimic.
Am pierdut procesul pe fond si sunt in stadiul apelului.
Am sa enumar mai jos neregulile comise de angajator in cazul meu, nereguli trecute cu vederea de instanta in corpore. Va rog sa trageti si D-voastra concluziile si sa imi spuneti ce sanse credeti ca as avea la apel.
1. In cadrul cercetarii disciplinare au avut loc 3 sedinte. Nu am fost convocat decat la doua dintre acestea.
2. Cand am fost testat cu alcooltestul si am vazut rezultatul pozitiv, am solicitat control biologic (de sange) asa cum de altfel permite si Regulamentul Intern. Mi-a fost refuzata aceasta cerere pe motiv ca "Nu se poate fiindca doar instanta si politia au drept sa solicite respectivul control".
3. Depistarea pozitiva la alcooltest nu se regaseste printre cele 29 de abateri grave enumerate de Regulamentul Intern. Exista doar un articol care prevede "Consumul de alcool si droguri inainte sau in timpul serviciului este interzis si poate duce la concediere extraordinara" . Dupa cate stiu eu termenul de concediere extraordinara nu exista in Codul Muncii.
4. In apararea mea am sustinut ca am consumat ciocolata "ROM" achizitionata de la automatele din incinta fabricii. Am dovedit comisiei in cadrul cercetarii disciplinare ca respectiva ciocolata provoaca alcoolemie.
5. In regulamentul intern este prevazut ca in cazul absentei unui membru al comisiei, cercetarea va fi amanata si nu va avea loc. La fiecare dintre cele 3 sedinte de cercetare a lipsit cate un membru, dar sedintele s-au tinut, contrar propriului regulament, una dintre sedinte fiind tinuta chiar si in absenta mea, nefiind convocat si neavand posibilitatea sa ma apar.
6. In cadrul companiei exista o procedura oficiala de testare cu alcooltestul care prevede ca testarea se face la cabinetul medical in prezenta unui cadru medical. Eu am fost testat intr-un birou oarecare in lipsa vreunui cadru medical.
Multumesc pentru eventualele raspunsuri.