Avem cazul unei societati care a angajat persoane fizice nerezidente din spatiul extracomunitar. Pentru asigurarea cazarii acestora a inchiriat un spatiu de la o persoana fizica in baza unui contract de inchiriere. De asemenea, societatea se obliga sa achite separat contravaloarea cheltuielilor cu utilitatile: energie, apa, gaz direct catre furnizorii de utilitati. Va rog sa-mi spuneti daca sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil atat chiria cat si cheltuielile cu utilitatile. In cazul in care societatea s-a obligat prin contract sa asigure pentru acesti salariati straini si o masa pe zi, este deductibila c/valoarea acesteia la calculul impozitului pe profit?
Conform contractului incheiat cu un partener din UE, partenerul se obliga sa ne plateasca o suma egala cu 20% din valoarea contractului cu titlu de avans pentru procurarea unor materiale.
La emiterea facturii de avans exista obligatia colectarii TVA-ului aferent avansului ? Partenerul e din Suedia .
Dintr-un lot de produse livrate in Germania la un client o parte au fost receptionate ca neconforme. Clientul ne-a returnat aceste produse pe cheltuiala noastra , transportul fiind efectuat de catre o firma de transport din Germania si facturat direct catre noi. Aceasta factura este considerata o prestare de serviciu in D390 sau o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa) ?
Potrivit OUG nr. 43/2019 " mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevazut la lit. b), in vederea aplicarii facilitatii fiscale, se va stabili prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care se va publica pe site-ul institutiei". Eu nu am gasit precizari privind aceasta modalitate de calcul. Este totusi publicata undeva?