avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Activitate M_D_L

Activitate M_D_L

Ce trebuie sa fac pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, la care am dreptul ? Sa dau in judecata Universitatea, pentru ca nu mi-a intocmit corect decizia de incetare a c.i.m. ? AJOFM poate sa ma incadreze, din proprie initiativa, prin juristul lor, la art. 56 lit. g, daca pe decizia de incetare a c.i.m. se face referire numai la Legea 1/2011, fara alte precizari ?
Care sunt pasii pe care sa-i urmez ?
Răspuns la discuția Impozitare programatori
Asta era in baza vegii legi, dar nu stiu cum e cu Noul Cod Fiscal. Din ce am citit eu, am inteles ca trebuie sa platesti si CAS si toate darile, ca salariatii. Vreau un raspuns mai exact.
Si daca programatorul nu are nici PFA si nici SRL, cum este impozitat ?
Daca cineva face un progam de calculator care se distribuie printr-un server din afara tarii si banii sunt virati la o banca din Romania, cat de mare este impozitul ?
Programatorul isi retrage banii din banca si se duce cu ei la fisc, sau statul isi retine automat partea lui ? Daca e vorba de o echipa de programatori si banii sunt virati in contul unuia dintre ei, impozitarea se face la respectivul, pe toata suma, si dupa asta isi impart banii dupa cum s-au inteles intre ei, sau se impart banii si fiecare isi declara venitul ? Daca sunt simpli cetateni, nu au nici PFA si nici SRL, cum sunt impozitati ?
Sa stiti ca tata a fost avocat, pe timpul lui Ceasca, si am stat mult timp in preajma avocatilor, atat la procese (ma duceam din curiozitate), cat mai ales pe la restaurante (imi dadea tata cate o friptura, cand eram la liceu si prin facultate). Stiu ca sunt multe chichite de care se pot folosi avocatii, asa ca trebuie sa despici firul in sapte parti si sa nu mergi la proces pe orbecaiala.
De asta vreau un raspuns exact, nu o insirare de texte de lege. Am sa angajez avocat la proces, dar trebuie sa fiu pe faza, sa nu iau teapa, sa platesc avocatul degeaba si cheltuielile de judecata, in cazul in care instanta nu-mi da dreptate.

Va intreb din nou, de ce nu pot fi incadrat la art.61 lit. d din c.muncii, din moment ce imi lipseste o diploma necesara pentru a continua sa lucrez in invatamantul superior ?
...........................................................................................................
"-a intrat in vigoare un act normativ care pretinde conditii de studii superioare celor pe care le detine salariatul"
..........................................................................................................

Si de ce nu pot fi incadrat la art.56 lit.g, deoarece Legea 1/2011 actioneaza ca o inderdictie de profesare (ca o retragere de autorizatie) in invatamantul superior, pentru cei fara doctorat ?

Si daca in Legea 1/2011, se spune clar ca, "contractul de munca inceteaza de drept", de ce nu se poate folosi art.56 lit.i ?

Nu m-ati lamurit nici daca decizia de desfacere a CIM este intocmita corect, daca pe ea nu se face incadrarea la un articol din Codul Muncii, ci se specifica doar Legea 1/2011.

Ce spune Ministerul Muncii este corect ?
"...consideram ca motiv imputabil angajatului situatia prevazuta la art. 362 (2) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece a existat o dispozitie tranzitorie de aplicare a acestei legi, respectiv s-a acordat o perioada de 4 ani persoanelor care nu au obtinut diploma de doctor, sa o poata dobandi"

Daca in Legea 1/2011 nu se pomeneste nimic de "motive imputabile" si de neacordarea ajutorului de somaj, astia de unde scot reguli noi ? Pun de la ei ? Exprimarea "consideram ca motiv imputabil" e din textul de lege, sau se merge pe cum vrea fiecare ?

Va rog sa analizati bine situatia asta, sa va consultati si cu alti juristi si sa-mi dati un raspuns exact. E o dezbatere de mare importanta. Nu e vorba numai de persoana mea, ci de peste 3000 de cadre didactice diponibilizate la nivelul tarii, la data de 1.10.2015.
Am impresia ca autoritatile nu vor sa plateasca indemnizatia de somaj la un numar asa de mare disponibilizati si nu aplica legile corect. Cei care aveau contractul de munca pe termen determinat (preparatorii) au primit ajutorul de somaj, dar cei cu contractul de munca pe durata nedeterminata (asistentii) nu primesc nimic. Adica aplicarea unei legi poate sa duca la efecte diferite, in functie de persoana si de ce au scris rectorii pe deciziile de incetare a c.i.m. ?
Va multumesc pentru acest raspuns.
Sper sa gandeasca asa si judecatorii, la un eventual proces. Dar daca pe decizia de incetare a CIM nu e nimic altceva, decat referirea la Legea 1/2011, inseamna ca acea decizie este nula din punct de vedere legal ? O decizie de incetare a CIM se poate intocmi numai pe baza unor legi speciale, sarind peste prevederile din codul Muncii ?

[ link extern ]

Art. 1
(1) Prezentul cod reglementează domeniul raporturilor de muncă, modul în care se
efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum şi
jurisdicţia muncii.

(2) Prezentul cod se aplică şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, numai în
măsura în care acestea nu conţin dispoziţii specifice derogatorii.

Daca in legea speciala (Legea 1/2011) nu se spune nimic despre "motive imputabile", ci doar se face referire la "incetarea de drept a CIM", inseamna ca raspunsul dat de la Ministerul Muncii, ca,
"...consideram ca motiv imputabil angajatului situatia prevazuta la art. 362 (2) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece a existat o dispozitie tranzitorie de aplicare a acestei legi, respectiv s-a acordat o perioada de 4 ani persoanelor care nu au obtinut diploma de doctor, sa o poata dobandi", este eronat ?
Nu inteleg de ce spuneti ca nu am dreptul la ajutor de somaj. Dupa logica mea, ma pot incadra la Art.56 lit.g din Codul Muncii, sau la art.61 lit.d, poate si la Art.56. lit. i .

[ link extern ]

Art. 56. [cazurile incetarii de drept a contractului individual de munca]
..........................................................................................................................
g) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a
avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;
...........................................................................................................................

[ link extern ] /

"Conform art. 61 lit d, angajatorul poate dispune concedierea “in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat”. In acest caz, concedierea salariatului nu se intemeiaza pe culpa sa, fiind exclusa savarsirea de abateri disciplinare. Acest articol se refera la necorespunderea profesionala ivita pe parcursul executarii contractului, concretizata prin urmatoarele:
-salariatului i s-a redus in timp fizic sau/si intelectual, capacitatea de munca si nu mai face fata obligatiilor sale de serviciu
-a intrat in vigoare un act normativ care pretinde conditii de studii superioare celor pe care le detine salariatul"

Situatia asta, cu lipsa diplomei de doctorat, nu este echivalenta cu situatiile prezentate ?

Incetarea de drept a contractului de munca, conform Legii 1/2011, nu trimite la unul din cele doua articole din Codul Muncii ? Daca in Legea 1/2011 nu se spune nimic, legat de "motive imputabile" si de dreptul la ajutor de somaj, nu e normal sa se apeleze la legea generala, la Codul Muncii ? Nu era obligatoriu ca pe decizia de incetare sa se precizeze articolul si litera din Codul Muncii in baza carora se actioneaza ? Daca in Legea 1/2011 se precizeaza doar ca, "contractul de munca inceteaza de drept", fara vreo precizare in legatura cu motivele imputabile si cu indemnizatia de somaj, nu era logic sa se aplice prevederile din Codul Muncii ?

Si daca eu nu aveam cum sa ma mai inscriu la un alt doctorat (am explicat de ce), dupa aparitia Legii 1/2011, atunci de ce se considera "motiv imputabil" ? Si de ce se considera motiv imputabil daca nu te-a dus mintea sa faci un doctorat ? Astia, mai debili, nu au dreptul la ajutor de somaj ? Unii si-au ales neinspirat tema de doctorat (le-a fost impusa de conducatorul de doctorat), altii s-au blocat pentru ca nu aveau fondurile necesare si aparatura de laborator, conducatorul la doctorat nu i-a ajutat cu nimic, etc.

Eu am pregatire tehnico-stiintifica, asa ca am logica altfel decat juristii.
Va rog sa-mi indicati detaliat, punct cu punct, unde gresesc.
Va multumesc anticitat pentru ajutorul acordat.
Am fost concediat in baza Legii 1/2011. Am functionat pe post de asistent universitar si nu aveam doctoratul. Precizez ca in momentul aparitiei legii respective eram exmatriculat de la doctorat (depasisem termenul de sustinere) si nu ma puteam inscrie la alt doctorat din doua motive:
1. Sunt mai in varsta (absolvent din anul 1983) si desi am studii superioare de lunga durata, acestea sunt echivalate in prezent doar cu licenta, nu cu licenta + masterat. Pentru inscrierea la doctorat trebuia sa ai si diploma de masterat.
2. Puteam sa ma inscriu doar la doctorat cu taxa (4000 ron/an) si nu aveam bani suficienti.

Pe decizia de desfacere a contractului de munca se precizeaza ca este vorba de incetare de drept a CIM, in baza Legii 1/2011. Nu este trecuta vreo referire la Codul Muncii (articolul, litera). Mai precizez ca in REVISAL este trecut ca aveam contract de munca pe durata nedeterminata, desi dupa aparitia Legii 1/2011 am fost obligat de Univesitate sa semnez un nou contract de munca, pe durata determinata. Mi s-a explicat ca rectorul s-a opus si nu a vrut sa ne treaca pe contracte pe durata determinata (ce am semnat, nu s-a aplicat).
Am constatat ca mi s-a respins dosarul depus la AJOFM pentru acordarea indemnizatiei de somaj.

In aceste conditii, am dreptul sa primesc ajutorul de somaj ?
As putea sa beneficiez de prevederile din Codul Muncii, de la Art. 56 lit.g, sau de la Art. 61 lit. d ? Se poate considera "motiv imputabil" faptul ca nu nu mai puteam sa-mi dau doctoratul in cei patru ani de la aparitia legii pana la punerea in practica a intreruperii CIM ?
In raspunsul dat de Ministerul Muncii se spune: "...consideram ca motiv imputabil angajatului situatia prevazuta la art. 362 (2) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece a existat o dispozitie tranzitorie de aplicare a acestei legi, respectiv s-a acordat o perioada de 4 ani persoanelor care nu au obtinut diploma de doctor, sa o poata dobandi".

Dar in Legea 1/2011 nu se specifica nimic in legatura cu motivele imputabile si cu neacordarea indemnizatiei de somaj. In privinta asta nu se aplica Codul Muncii ?
Eu interpretez ce scrie in Legea 1/2011, ca pe o interzicere a ocuparii unui post didactic in invatamantul superior de catre cei fara doctorat, incepand cu data de 1.10.2015. Adica se intra sub incidenta Art.56 lit.g din Codul Muncii.

Va multumesc pentru atentia acordata. Doresc un raspuns cat mai detaliat.