Daca cineva face un progam de calculator care se distribuie printr-un server din afara tarii si banii sunt virati la o banca din Romania, cat de mare este impozitul ?
Programatorul isi retrage banii din banca si se duce cu ei la fisc, sau statul isi retine automat partea lui ? Daca e vorba de o echipa de programatori si banii sunt virati in contul unuia dintre ei, impozitarea se face la respectivul, pe toata suma, si dupa asta isi impart banii dupa cum s-au inteles intre ei, sau se impart banii si fiecare isi declara venitul ? Daca sunt simpli cetateni, nu au nici PFA si nici SRL, cum sunt impozitati ?
Fiecare trebuie sa isi declare venitul obtinut si sa plateasca apoi impozitul de 16%. Ca urmare, pentru venitul obţinut din contractul respectiv aveţi obligaţia depunerii formularului 201 până la data de 25 mai a anului următor celui de obţinere a venitului.
Asta era in baza vegii legi, dar nu stiu cum e cu Noul Cod Fiscal. Din ce am citit eu, am inteles ca trebuie sa platesti si CAS si toate darile, ca salariatii. Vreau un raspuns mai exact.
Si daca programatorul nu are nici PFA si nici SRL, cum este impozitat ?
De la 1 ianuarie 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului cod fiscal, nu se vor mai accepta contracte civile pentru orice prestatii si va trebui sa va autorizati ca pfa sau firma. Dar asta pentru veniturile incasate dupa aceasta data.