avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Activitate paulbotezatu

Activitate paulbotezatu

Colega mea nu solicita simultan dreptul la pensie.Ea vrea sa continue sa munceasca pana la 65 de ani.Daca depune acea cerere in termenul de 30 de zile,angajatorul este obligat sau nu sa-i aprobe continuarea?
Acesta este alineatul la care ma refer
(3) Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai.

Sunt doua lucruri diferite cred.Eu ma refeream la art.56 alin 1 litera c.Concret, managerul unitatii doreste ca salariata sa fie pensionata la 30.03.2021, cand cumuleaza si varsta si stagiul de cotizare.Daca ea depune cerere de continuare a activitatii pana la 65 de ani, angajatorul este obligat sau nu sa accepte?Alineatul 3 din acelasi articol spune ca angajatorul NU POATE INGRADI SAU LIMITA dreptul salariatei.Din alineatul 4 eu inteleg ca ramane la latitudinea anajatorului, daca nu vrea , nu aproba.
Buna ziua!Doresc sa va supun spre atentie urmatoarea situatie:am o colega de birou care in data de 30.03.2021 indeplineste conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.Doamna respectiva are si un handicap gradul 2 dobandit din nastere.
Conform articolului 56 litera c din Codul Muncii ,colega mea ar vrea sa-si continue activitatea pana la varsta de 65 de ani.
Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru este posibil si daca angajatorul poate refuza acest lucru,desi tot in articolul susmentionat este specificat ca acest drept nu poate fi ingradit.
De asemenea , daca este posibila continuarea activitatii,cu cate zile calendaristice inainte de data de 30.03.2021 ar trebui sa depuna cererea, deoarece am gasit mai multe variante,60 de zile , sau 30 de zile?
Mentionez ca este vorba de un spital de stat.
Multumesc.
O ultima nelamurire....Totusi,am dreptul la repaus saptamanal de 48 ore consecutive avand in vedere ca in weekend lucrez numai 5 ore si in restul zilelor programul e redus la 7 ore?
Inseamna ca nici faptul ca am luat banii nu este grav,mai ales ca eu nu aveam de unde sti legea.Problema care imi vine acum in minte este ca in caz ca se sesizeaza vreun for,o sa trebuiasca probabil sa-i returnez,nu-i asa?Intreb asta deoarece ma gandeam sa-mi caut dreptatea apropo de acest program infernal pe care il suport de 18 ani.
Daca am inteles bine,citind in paralel dispozitiile din cele 2 acte normative,rezulta ca atat angajatorul cat si eu suntem in ilegalitate, unul ca a dat ,celalalt ca a luat.Dar aceasta ordonanta nu precizeaza un termen maxim in care sa primesti timpul liber compensator,desi in legea 153 era vorba de 60 zile.Tocmai pentru ca nu puteam primi acest timp liber in termen legal eram remunerat.In consecinta ,ar trebui sa ma duc la RUNOS sa le zic: fratilor,gata ,nu ma mai platiti,eu vin de acum moca sambata si duminica,si o sa-mi dati voi niste libere candva.Codul Muncii zice si ceva despre repausul ala saptamanal,ca nu se poate munci mai mult de 14 zile consecutiv.Ha ,ce gluma buna, v-am povestit,sunt 18 ani de cand nu am zvut o zi libera.
Daca nu va suparati, vorbeati mai sus despre derogare de la prevederile articolului 21.Articolul 21 din ce act normativ?
Multumesc pentru raspuns, dar daca am inteles bine, trebuia de fapt sa nu fiu platit pentru aceste ore ci sa primesc doar zile libere?
Buna ziua.Doresc sa va prezint situatia in care sunt si sa aflu daca angajatorul este in legalitate.Lucrez de 25 de ani intr-o institutie bugetara.Specificul activitatii necesita prezenta mea la serviciu si in zilele de sambata si duminica,precum si in zilele de sarbatori nationale si religioase.O perioada de timp am fost remunerat cu 4 ore pentru fiecare dintre aceste zile.Din 2010 am primit o decizie prin care acest numar se reduce la 3 ore sambata si 2 ore duminica,iar in restul saptamanii programul este de 7 ore zilnic,asta pentru a nu depasi numarul de ore lucrate intr-o luna peste maximul legal.In lunile cand sunt sarbatori, se intampla ca pontajul mi se face avand in unele zile si 6 ore,tot din acelasi motiv.Am semnat aceasta decizie pentru ca mi-a fost frica sa nu-mi pierd locul de munca.Plata unei ore din aceste zile se face prin impartirea salariului de incadrare la numarul de ore lucratoare din luna.Ele apar pe fluturasul de salariu ca ore SDsambata/duminica).Ceea ce ma intereseaza pe mine sunt urmatoarele:plata acestor ore s-a facut corespunzator, aceasta avand in vedere ca de 18 ani nu am beneficiat de nici o zi libera(am inteles ca la 14 zile lucrate consecutiv aceste ore ar trebui platite 150%)?Daca aveam dreptul la zile libere ,in ce masura pot cere compensatii sub o forma sau alta(baneasca sau acordarea acestor zile retroactiv),deoarece am inteles ca se poate face acest lucru pentru drepturi ce au luat nastere cu pana la 3 ani in urma?Am temeiul legal sa reclam situatia la ITM, sau angajatorul este cel aflat in legalitate?Mentionez ca eu nu am cerut niciodata schimbarea acestui regim de munca de teama repercursiunilor, dar si pentru ca nu stiu daca am temei legal sa o fac
Tocmai ce spuneam de venit cu bani de acasa.De ex, pentru 22 ore luna martie 2015, in loc de 133 lei, as primi 16 lei(1% spor la leafa)