Potrivit art.56 alin.4 C.mun., pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.
Sunt doua lucruri diferite cred.Eu ma refeream la art.56 alin 1 litera c.Concret, managerul unitatii doreste ca salariata sa fie pensionata la 30.03.2021, cand cumuleaza si varsta si stagiul de cotizare.Daca ea depune cerere de continuare a activitatii pana la 65 de ani, angajatorul este obligat sau nu sa accepte?Alineatul 3 din acelasi articol spune ca angajatorul NU POATE INGRADI SAU LIMITA dreptul salariatei.Din alineatul 4 eu inteleg ca ramane la latitudinea anajatorului, daca nu vrea , nu aproba.
Nu sunt doua lucruri diferite ....
Cererea se depune cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare .... Numai alin.4 se refera la aprobarea angajatorului , alin.3 nu face nicio referire la ce afirmati dvs.
... "dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată. În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan. .... "
( C.C., Decizia nr. 387/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 53 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și ale art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.)
Colega mea nu solicita simultan dreptul la pensie.Ea vrea sa continue sa munceasca pana la 65 de ani.Daca depune acea cerere in termenul de 30 de zile,angajatorul este obligat sau nu sa-i aprobe continuarea?
Acesta este alineatul la care ma refer
(3) Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai.
Pentru continuare trebuie acordul angajatorului, asa cum se mentioneaza in textul de lege ....insa CCR a statuat ca, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului.